Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Izenačevanje ušesnega pritiska

Izenačevanje ušesnega pritiska

13. letni sin ima težave z izenačevanjem pritiska v ušesih. Pojavil se je pred 1 letom, ko smo se vračali iz viskogorja. Prej mu je občasno zastajala voda, ko se je potapljal. Kot majhen otrok je imel nekajkrat vneta ušesa in nobenih drugih težav. Bili smo pri zdravnici in ni našla ničesar, kar bi bilo vzrok težavi. Tudi na bioresonanci mu niso znali pomagati. Poiskusila sem s povoskanimi paličicami, ki gorijo, vendar ni nič bolj. Kaj lahko storim in kam se lahko še obrnem.
Hvala za odgovor.

Ušesi se zračita preko tako im. Evstahijevih tub (cevk), ki gredo iz zadnjega dela nosu do ušes. Težave s prezračevanjem je zato potrebno izkati tam, torej v nosu in žrelu. Pri 13. letih je to najverjetneje še povečana žrelnica ali pa alergija v nosu, ki omenjene ‘cevke’ maši. Prva pomoč so Operil P kapljice, ki nos odprejo in takrat (10 min po kapljicah) naj sin pihne v zamašen nos, da tlak v ušesih izenači. Za dokončno rešitev težav pa bo vseeno potreben še pregled pri ORL specialistu.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!

Danes sem tretjič v življenju letela z letalom. Prvič in drugič nisem imela nobenih težav, danes pa. Ob pristajanju (oz. že takoj, ko smo se začeli spuščati – vse skupaj je trajalo skoraj pol ure) se mi pritisk nikakor ni hotel izenačiti. Dobila sem občutek, kot da mi bo razneslo obe ušesi. Slabše sem slišala in ne glede na to, kaj vse sem poskušala, se pritisk ni umirili. Bolečina je bila na trenutke neznosna. Ušesa se mi sicer zamašijo dokaj pogosto, tudi ko gremo samo v hribe, vendar takih težav do sedaj nisem imela.
Ker sem močno prehlajena, sem si pred vzletom v nos našpricala Operil.

Težava je v tem, da se pritisk sedaj, 3 ure po pristanku, še vedno ni izravnal. Slišim slabo – vsi zvoki zvenijo na tak način kot slišimo lasten glas, ko si pokrijemo ušesa. Občutek imam, kot da sem v nekem vakuumskem prostoru.

Če se sklonim proti kolenom, me v ušesih grozno zaboli. Občasno mi v katerem izmed ušes rahlo poči, vendar pritisk ostaja. Poskusila sem z manevrom po Valsalvi, vendar spet samo poči in zapiska, spremeni pa se nič.

Zanima me, koliko časa je še normalno, da se pritisk ne izenači in kaj lahko storim, da bi to odpravila, ker me počasi začenja grabiti panika – doma sem pozabila evropsko zdravstveno, pa še španščine ne znam prav dobro.

Spoštovani,

Upam, da so bolečine kmalu popustile.

Ob ponovnem poletu vzemite sredstvo proti bolečinam, nadaljujte še nekaj dni z dekongestivnimi kapljicami. Očitno je bil prehlad prehud in Operil ni dovolj učinkoval.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close