Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija TIMPANALNE CEVKE ,…

TIMPANALNE CEVKE ,…

LEP POZDRAV!

Sinu 4 leta so pred tednom vstavili timpanalne cevke,istočasno odstranili še mandeljne in žrelnico.Niti ni imel pogostih vnetih ušes,imel je pogoste angine,mogoče 1x do sedaj izlivno vnetje ušes.Ker je bil ravno uspavan,smo prosili naj pogledajo še ušeska ali je kaj tekočine v sr.ušesu za bobničem.Med operacijo se je izkazalo, da potrebuje cevke,tako so mu jih vstavili,ker je baje kar špricalo ko so zarezali,…timpanogram b.
Zdaj pa moje vprašanje,….
Iz D ušeska mu izteka gnoj,dobil ciloxsan gtt v uho 3x na dan in to takoj od operacije,npr.4 dan,je kar brbotalo ven,tako da sva šla nazaj v triažo in mu je bil predpisan še per os hiconcil,cevki sta baje na mestu.
Ni mi pa jasno, da zakaj toliko gnoja iz D ušeska???Sicer je vidno da je antibiotik zagrabil in je izcedek bolj čist in ponehuje.Ali mogoče preboleva vnetje ušesa?Desnega?Ali se je kaj zakompliciralo in kako se moramo odzvati ko oz če opazimo kdaj izcedek iz cevke v naprej???mora otrok do pediatra da mu predpiše antibiotik???Opazili smo, da ima zelen izcedek tudi iz nosu,še 1x ponavljam 4 dan po operaciji.sedaj po hiconcilu je bolje,…

Kako je iz čiščenjem nosu,ko ima otrok cevke???na kak način naj čistimo,če voda ne sme priti v ušeska,torej lahko tudi preko nosu???bo sterimar preveč pod pritiskom???ker vlivati fiziološko se zdaj ne upam kaj preveč???

Kak pa ima otrok sluh če mu po cevki izteka gnoj???ali sliši???
kontrolo imava marca,….

Lep pozdrav in hvala.

Spoštovana zaskrbljena mama!

Internet je dosežek današnjega časa in omogoča veliko koristnih informacij, na žalost pa tudi slabih…..

Prav razmišljate ….iz ušesa ne sme teči (nič!) in cevke so namenjene zračenju srednjega ušesa. In če iz ušes teče morate na kontrolo k operaterju, to je znak za vnetje in pomeni slab sluh, lahko pa povzroči tudi resnejše zaplete (ki se jih niti ne zavedate)..

Skrbi pa me, in to resno, kdo vam je svetoval izpiranje nosu s Sterimarom POD PRITISKOM (!!!). To v zadnjem času pogosto slišim tako na tem forumu, kot tudi v ambulanti. In se bojim, da je to internet…Pred časom (morda več kot 1 leto) sem bil povabljen naj sodelujem pri predstavitvi tega načina ‘zdravljenja’ oz. ‘čiščenja nosu’. Skupini, ki se za to zavzema sem jasno napisal, da je to škodljivo in celo nevarno! Pa očitno ni zaleglo..
Nos in ušesa je mati Narava ustvarila tako, da ne rabijo servisiranja! Ob nahodih je smiselna uporaba fiziološke raztopine le po kapljicah (v nos), le da se sluz razredči! Z izpiranjem nosu pod pritiskom poženete tekočino in vse bakterije in viruse iz nosa in žrela v (srednji) ušesi in sinuse (obnosne votline). Srednje uho in obnosne votline so prazni prezračeni prostori in taki tudi morajo biti!

In od kot pri vašem otroku toliko tekočine v ušeslih…..!?

Lepo vas prosim, sporočite to moje opozorilo na naslov, kjer so vas naučili te neumnosti, in posvarite vse, ki jih poznate in, ki počno podobno s svojimi otroci, naj to takoj prekinejo!!

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Živijo,

tudi mi imamo cevke in tudi nas so učili, da vlivamo fiziološko raztopino v nos.. kar celo injekcijo vbrizgnit na silo…posledično nam je tudi teklo iz ušes, od kar pa mu je en dr. uho spiral z vodo, so se mu v ušesu pojavile glivice, ki jih pred tremi meseci niso uspeli odpraviti z Diflucanom in moramo v torek v bolnišnico, da nam dajo neko sredstvo v žilo.

sama več ne vem kaj je dobro in kaj ne.. s čim in kako mu naj pomagamo…

Spoštovani,

Prosim, napišite več podatkov:
– od kdaj ima otrok cevke
– razlog vstavitve cevk (pogosti otitisi / izlivni oz. sekretorni otitis / retrakcija bobniča)
– ali so mu izpirali uho zaradi gnojnega izcedka?
– prepišite z zadnjega izvida in z izvida pred 3 meseci, kaj je videl zdravnik v ušesu
– ali hodite na kontrole k zdravniku, ki je operiral?

Občasno je timpanalna cevka kot tujek, na kateri zraste biofilm bakterij, ki ga ne moremo odpraviti z različnimi antibiotiki. Ponavljajo se gnojni izcedki, ob cevki se naredijo granulacije (= vnetno tkivo). Očitno so pri vas še plesni.

V takih primerih večmesečnega neuspešnega zdravljenja je potrebno timpanalno cevko takoj odstraniti, počakati na prenehanje vnetja in zacelitev bobniča, nato ev. po potrebi vstaviti novo timpanalno cevko. brez odstranitve cevke namreč tudi intravenski antibiotik / antimikotik ne bo pomagal.

Upam, da bo zdravljenje uspešno.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Cevke so vstavili konec oktobra 2013 zaradi pogostih otitisov, pediatrinja je sicer mesec in pol videla samo rahro rdeče bobniče in ga zdravila s štirimi kurami antibijotika in nas na koncu le dala k specialistom v UKC MB. 12. junija so bile cevke menjane zardi glivic (izvida žal nimam zraven sem v službi, vem da je druga beseda “A. fumigatus) a glivice ni mogel odpraviti. Sedaj “tušira” z raztopino Castelani.. mislim da se tako reče.. v torek gremo spet na kontrolo. Je pa zraven tega še alergik na trave in ima pogosto poln nosek, ki ga neprestano čistimo.

Spoštovani,

želim vam čimprejšnjo ozdravitev!

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Glivica se imenuje Aspergillus fumigatus. Je to nevarna stvar, če se je počasi ne rešimo?.. sem malo brskala po internetu in mi ni prav nič jasno.. Najbolj noro je, ko vidiš, da zdravnik neč ne ve kaj naj naredi in si kot starš obupan.

Hvala

Spoštovani,

svoje dvome zaupajte zdravniku. Kot sem prebrala, je njegovo zdravljenje ustrezno.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close