Najdi forum

spomin

Pozdravljeni.

V sredo sem peljala mamo na pregled k psihiatru. Od osebne zdravnice je dobila napotnico zanj. Osebna zdravnica ji je opravila test sposobnosti, mama je tam dosegla 15/30 točk. Včeraj je pri specialistu psihiatrije dosegla 25/30 točk. Malce se je čudil rezultatu, odštevala je brez problema npr. za starost 80 let.
Izvid je bil sledeč: neopredeljena demenca, dobila je zdravila Yasnal 5mg. Ni mi jasno zakaj je dobila kar zdravila, če je bila na komaj 1 pregledu? Malo sem skeptična kar se tiče zdravil. Čemu so namenjena ta zdravila? V lekarno sem jih šla iskat, sedaj me pa skrbi glede jemanja, nisem ji še dala zdravi, ker me nekaj odvrača od njih, ne vem kaj. Ne vem nekam čuden občutek imam, kot da ta zdravila niso ok zanjo. Kako sploh delujejo, se stanje lahko izboljša? Ne bo po njih zmedena? Lani je že preživela zlom kolka, sedaj hodi normalno, mama živi sama, zase skrbi sama. Skrbi me, da ne bo zaradi zdravil še slabše. Kaj menite vi? Hvala vam.

Spoštovani!

Diagnostika ni naše področje, zato se v postavitev diagnoze in interpretacijo rezultatov testa ne morem spuščati, vendar kljub temu lahko rečem da sam v odločitev zdravnika v tem primeru ne bi dvomil.
Natančneje pa vam lahko odgovorim na zastavljeno vprašanje glede predpisane terapije. Zdravilo Yasnal (zaviralec acetilholin esteraze) je namenjneno zdravljenju simptomov demence pri bolnikih z blago do zmerno hudo Alzheimerjevo boleznijo. Za omenjeno skupino zdravil je bilo v zadnjem času ugotovljeno, da so učinkovita predvsem v primeru primarne preventive oziroma v primeru, ko se z njihovo uporabo prične dovolj zgodaj – čimpreje, v stanju blagega razvoja bolezni. Omenjeno zdravilo lahko v določeni meri izboljša stanje demence, predvsem pa zelo učinkovito zavira napredovanje oziroma poslabšanje stanja demence. To je tudi razlog, zakaj se zdravniki specialisti v zadnjem času hitreje odločajo za uvedbo omenjenih zdravil.

Kot že rečeno, so rezultati kliničnih študij pokazali, da je uvedba zaviralcev acetilholinesteraze najučinkovitejša v kolikor je pravočasna – v stanju blage demence. Ker vaša mama živi sama, se mi zdi še toliko bolj pomembno, da ostane tudi mentalno čim dlje zdrava. Edino kar bi jo bilo potrebno sedaj opozoriti je to, da mora biti še posebej na začetku jemanja zdravila nekoliko bolj previdna – možni so namreč neželeni učinki v smislu omotičnosti, vrtoglavice in posledično je večja nevarnost padcev. Na to naj bo še posebej pozorna.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Koliko časa mora biti pozorna na neželene učinke (omotičnost, vrtoglavica), teden-dva ali ves čas jemanja? Malce ste me prestrašili glede padcev, namreč lansko leto je zlomila kolk in je do sedaj že popolnoma okrevala-hodi normalno. O joj, še to me bo skrbelo. Mi želite povedati, da se ji lahko kar naenkrat zavrti in pade al kako? Potem ne vem, če bo dobro, da ta zdravila jemlje. Hvala.

Spoštovani!

Strah je povsem odveč. Gre za neželen učinek, ki se kot vedno lahko izrazi lahko pa sploh ne. Predvsem naj bo pozorna v prvem tednu, da vidi kako se odziva na zdravilo. Če v prvem tednu oz. v 14 dneh ne bo imela težav potem tudi ni velika verjetnost, da se bodo pojavile kasneje.

Namenoma sem vas opozoril na padce, ker sem opazil, da ste napisala da si je lansko leto zlomila kolk. Če tega ne bi napisala, vas najverjetneje sploh ne bi opozoril. Zaradi tega ne bodite v skrbeh. Tudi mame ne smete prestrašiti, samo opozorite jo na morebiten pojav omenjenih težav. Najverjetneje pa ne bo imela nikakršnih težav, saj se zdravilo na splošno zelo dobro prenaša.

Tableto naj vzame zvečer pred spanjem, zjutraj pa naj bo malce bolj previdna – predvsem ko vstane. Malce bolj naj bo previdna predvsem pri menjavanju položajev (ležeče – sedeče – stoječe).

Zmerna previdnost bo čisto dovolj, strah pa je povsem odveč.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Kaj pa ponoči, ko gre na wc (1-2x gre)? Upam, da ne bo takrat kaj narobe. Po kolikšnem času pa se pokaže, če je kakšen učinek zdravil? Pa bo lahko še naprej živela sama, brez nadzora? Hvala.

Spoštovani!

Kot že rečeno, svetujem samo nekoliko večjo previdnost.

Težko je napovedati kdaj se bodo pojavili prvi učinki zdravila. Znano je, da je za dosego polnega učinka zdravila donepezil (Yasnal) velikokrat potrebno več mesecev redenga jemanja.

Rezultati kliničnih testiranj zdravila donepezil kažejo na povečanje bolnikove sposobnosti vključevanja v vsakodne aktivnosti, kot so oblačenje, kopanje, skrb za higieno in osebno nego,…

Rezultati študij torej kažejo na povečano sposobnost bolnika za samostojno življenje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala. Če vas prav razumem obstaja možnost, da človek ob jemanju teh zdravil (če učinkujejo) lahko živi samostojno še najmanj 5 let ali več? Včeraj sem opazila, da se tudi nekaterih imen iz soseske ne spomni več. upam, da ni to že napredovala demenca. Morda pretiravam? No ja, ne vem če imajo imena bistveno vlogo, tudi jaz se včasih kakšnih imen ne spomnim.

Tako je, omenjena zdravila izboljšajo sposobnosti samostojnega funkcioniranja.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani.

Danes je en teden odkar mama jemlje zdravilo Yasnal 5mg. Naj povem, da je bila danes zelo zmedena. Spraševala sem jo koliko nečakov ima, kako jim je ime, pa ni vedela. Potem sem ji jaz povedala. Čez nekaj časa sem jo zopet vprašala in je vedela. Ne vem no, čudno se mi zdi vse skupaj. Je možno, da zdravila povzročajo zmedenost? Nisem povsem sigurna, da gre pri njej za začetek demence, skrbi me, da ne bo zaradi zdravil še slabše. Hvala.

Spoštovani!

Ker podrobneje ne poznam situacije glede vaše mame, vam svetujem, da se o vseh vaših dvomih, skrbeh in nejasnostih temeljite pogovorite z njenim osebnim zdravnikom ali specialistom psihiatrom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Še enkrat pozdravljeni.
Vas sprašujem za mnenja, ker se mi zdite edini ki kaj veste o zdravilih. Poglejte, ne vem komu zaupat situacijo, ker mame nihče od njiju dobro ne pozna. Osebna zdravnica je bolj nova, tako da je dobro ne pozna, prejšnja je šla v pokoj. Psihiater pa jo je videl šele 1x. Pregled je bil zelo kratek cca. 15-20 min, v tem času je ne more še poznati. Opravil ji je kognitivni test sposobnosti in na podlagi tega predpisal zdravila Yasnal 5mg. Kontrolo ima 20 januarja. Ali res pregledi trajajo samo 20 min, še 30 minut ne. Klicala sem tudi v Spominčico in so mi predlagali, da naj zamenja psihiatra, naj damo napotnico na psihiatrično kliniko v Polje, rekla je gospa, da pregledi trajajo tam najmanj 1 uro, da se pacientom res posvetijo. Psihiater je ni posla nikamor naprej, da bi ji npr. slikali glavo, nič od nič. Resnično ne vem na koga naj se obrnem, da mi bo pomagal? Že sama sem psihično utrujena, strah me je. Gospa iz Spominčice me je prestrašila, češ da zdravila ne bodo nič pomagala, da bo bolezen napredovala in da naj razmišljamo kako naprej. Kaj naj storim? Hvala.

Spoštovani!

Čeprav bi vam zelo rad pomagal, menim da v tem primeru žal nisem pravi naslov.

Tako kot vsako zdravilo, ima tudi donepezil (Yasnal) lahko bolj ali manj izražene različne neželene učinke, med drugim tudi zmedenost. Zdravila brez neželenih učinkov praktično ni. Zaradi tega je potrebno vedno predno se prične s samim zdravljenjem, najprej pretehtati morebitna potencialna tveganja in koristi zdravljenja. Torej, po mojem mnenju je potrebno v prvi vrsti zaupati presoji zdravnika.

V kolikor se vam je zdelo, da si zdravnik ni vzel dovolj časa za kvaliteten pregled in dvomite v postavljeno diagnozo, vam resnično svetujem, da si priskrbite drugo mnenje – npr. tako kot ste omenila (napotnico za Psihiatrično kliniko Polje). Najpomembnejše je zaupanje v zdravniko presojo in njegove odločitve.

Zdravilo Yasnal za dosego polnega učinka potrebuje kar nekaj časa – običajno 20-30 dni, zato učinkovitosti zdravila zaenkrat še ne morete ocenjevati. Učinkovitost bo lahko ocenil zdravnik šele ob kontroli, ki jo imate 20 juanurja.

Sami veste, da se v diagnozo bolezni ne morem spuščati. Drugače pa ob predpostavki, da je diagnoza prava, menim da je zdravnik za zdravljenje izbral najustreznejše zdravilo prvega izbora. Ali je ustrezno in učinkovito tudi konkretno v primeru vaše mame, pa bo zdravnik lahko ocenil šele ob kontroli in temu tudi prilagodil nadaljno terapijo.

Kot že rečeno sedaj lahko poiščete drugo mnenje, drugače pa vam svetujem, da nadaljujete s predpisano terapijo vsaj do kontrole. Ob kontroli se poskušajte malce bolj pogovoriti s specialistom in si na ta način razrešiti prisotne dvome o ustreznosti diagnoze in posledično primernosti terapije.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close