Najdi forum

Cimet

Spoštovani,
ali je res cimet kot prehransko dopolnilo dober pri diabetesu?
Zaenkrat je moj sladkor še v meji, vendar 5,7 je že kar visok. Kaj mi priporočate kot preventivo da se sladkor ne bi še bolj zvišal- katero prehransko dopolnilo?
Jemljem pa sicer zdravilo Euthyrox.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

V prvi vrsti vam svetujem zdrav življenjski slog. Najnovejša priporočila pri sladkorni bolezni in predstopnji sladkorne bolezni (pre-diabetes) dejansko ne svetujejo kakšne posebne diete. Zagovarjajo le zdrav način prehranjevanja, kot naj bi se ga držali vsi ljudje.

Daleč najpomembnejši dejavnik tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa 2 je porekomerna telesna teža in/ali trebušna debelost. Povišana telesna teža poleg tega ni povezana samo s sladkorno boleznijo, temveč je pogosto tesno povezana tudi s povišanim krvnim tlakom in povečano nevarnostjo za nastanek srčno-žilnih obolenj (srčni infarkt, možganska kap, angina pektoris). Zaradi tega je vzdrževanje normalne telesne teže izjemnega pomena.

Pri zdravem načinu prehranjevanja je potrebno upoštevati nekaj okvirnih priporočil:
– Uživajmo redne obroke hrane (zmanjšamo nihanje krvnega sladkorja). Svetujemo uživanje hrane v treh do petih manjših obrokih na dan, najbolje vedno ob približno enakem času.
– Zmanjšajmo vnos hrane, bogate z enostavnimi sladkorji (slaščice,…). Hrana, ki vsebuje veliko enostavnega sladkorja (glukoza, saharoza) se zelo hitro absorbira in povzroči hiter dvig koncentracije glukoze v krvi. Uživajmo raje živila, ki vsebujejo škrob (krompir, testenine, kruh, riž in druge žitarice). Te glukozo in posledično energijo sproščajo bolj počasi, saj se morajo prej prebaviti.
– Zmanjšajmo vnos maščob – pomembno za ohranjanje ustrezne telesne teže.
– Redno uživajmo sadje in zelenjavo – 3-5 x dnevno. Na ta način organizmu zagotovimo nujno potrebne vitamine in minerale. Tovrstna prehrana dokazano zniža krvni tlak in varuje pred obolenji, kot so srčno-žilna.
– Zmanjšajmo vnos soli – 1 čajna žlička na dan.
– Pijmo dovolj tekočine (navadna voda ali nesladkani čaji).

Za vzdrževanje normalne telesne teže je poleg ustrezne prehrane zelo pomembna tudi redna telesna aktivnost. Le-ta naj traja vsaj pol ure dnevno. Priporočajo se hoja ali tek, kolesarjenje, plavanje in aerobika.

V kolikor so kljub zdravemu načinu življenja vrednosti glukoze oziroma glikiranega hemoglobina še vedno na meji, pa se lahko poseže tudi po določenih prehranskih dopolnilih. Predvsem je to morda smiselno v primeru mejnih vrednosti krvnega sladkorja in hkratni dedni obremenjenosti (prisotnost sladkorne bolezni tipa 2 v družini).

Če so poleg mejne vrednosti krvnega sladkorja prisotni še drugi dejavniki (prisotnost sladkorne bolezni v družini, prekomerna telesna teža, trebušna debelost, arterijska hipertenzija,…), potem bi vam svetoval preventivno uporabo pripravkov, ki med drugim vsebujejo tudi cimet. Svetoval bi vam uporabo pripravka Glukoril.

Glukoril poleg cimeta vsebuje še banabo in gymnemo sylvestre, ki skupaj delujejo sinergistično in tako doprinesejo k uravnavanju presnove ogljikovih hidratov in posledično vzdrževanju normalne vrednosti sladkorja v krvi.

Kot že rečeno, pa vam v prvi vrsti svetujem zdrav življenjski slog in šele nato uživanje raznih prehranskih dopolnil.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close