Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Dodatki za otroke

Dodatki za otroke

Pozdravljeni!
Imam triletno hčerko. S septembrom je šla v vrtec in po parih dneh že dobila virus. Prehlad in vročina se nam je vlekla cel september in v začetku oktoba končala z vnetjem ušesk.
Takrat sem ji začela dajati sirup Marsovci in sedaj je že skoraj dva meseca zdrava, brez prehlada. Zanima me koliko časa ji lahko dajem ta sirup in ali bi bil primeren kakšen drugi sirup. Zanima me tudi kako je sirupom Omega (ali je to otrokom sedaj v zimskem času potrebno dodajati). Naj povem tudi, da popije vsaki dan sok iz dveh pomaranč.
Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Sirup Marsovci lahko dajete tudi skozi daljše obdobje. Gre namreč za prehransko dopolnilo – multivitaminski pripravek, ki služi zgolj kot dodatek k prehrani, v kolikor le-ta ni najustreznejša (na primer v primeru ko otrok ne uživa dovolj sveže zelenjave,…). Ravnotako velja za sirup Omega-3 Junior.

Omega-3 Junior sirup vsebuje predvsem nekoliko večje količine, za odpornost pomembnih omega-3 maščobnih kislin in vitamina D, medtem ko Marsovci poleg vitaminov in mineralov vsebujejo predvsem pomembne betaglukane.

Torej, če želite lahko še naprej uporabljate sirup Marsovci, lahko pa ga za nekaj časa zamenjate tudi z Omega-3 Junior sirupom. Kot že rečeno, omenjene sirupe lahko uporabljate tudi skozi daljše obdobje z ali brez vmesnih prekinitev.

Še vedno velja, da je za zdrav razvoj otroka najpomembnejše uživanje zdrave in uravnotežene prehrane ter zadostna količina gibanja na svežem zraku. Šele nato lahko pridejo na vrsto tudi razna prehranska dopolnila, ki naj služijo zgolj kot dodatek.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za prejšnji odgovor.

Zanima me še ali se telo lahko navadi na te dodatke.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Načeloma ne v kolikor se jih uporablja v skladu z navodili za pravilno uporabo. V primeru dolgotrajne neprekinjene uporabe vitaminsko mineralnih pripravkov (več mesecev skupaj) bi morda lahko prišlo do slabše sposobosti organizma za črpanje hranilnih snovi iz običajne prehrane.
Navadno uživanje vitaminsko mineralnih pripravkov svetujemo zgolj v zimskem oziroma jesenskem času, tako da tudi s tega stališča tukaj ne bi smelo biti nikakršnih težav.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close