Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija zaostajanje koščkov hrane v grlu

zaostajanje koščkov hrane v grlu

Spoštovani!
Poleti me je večkrat bolelo grlo brez pravega vzroka. Težave so se nato nekoliko umirile in se ponovno pojavile v začetku oktobra. Opravil sem samoplačniški ORL pregled kjer je bilo ugotovljeno, da gre za kronično vnetje žrelne sluznice. Zdravnik mi je predpisal ustrezno dieto, ki je težave, vsaj kar se tiče bolečin v grlu, nekoliko omililo. Očistil mi je tudi žepke v mandljih. Moti pa me, ker mi včasih pri požiranju v grlu ostajajo drobni koščki hrane, ki jih moram “odhrkniti”. Vljudno prosim za vaše o tem ali je to normalen oziroma sprejemljiv pojav pri kroničnem vnetju žrelne sluznice ali bi moral opraviti še kakšne dodatne preiskave. Naročen sem sicer na ORL, vendar šele konec februarja 2014. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

medtem ste pregled že opravili in upam, da so težave minile.

Izkašljevanje koščkov hrane bi lahko kazalo na prisotnost žepa v steni prebavne poti med žrelom in požiralnikom, kjer je oslabljena mišična manšeta – takoimenovan Zenkerjev divertikel. Ugotovimo ga s kontrastnim slikanjem požiralnika. Če je moteč, je možno operativno zdravljenje.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close