Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Morebitne kontraindikacije ?

Morebitne kontraindikacije ?

Pozdravljeni !

Moja babi (72let) jemlje Brufen, Prenewel in Ultop. Brufen jemlje po potrebi,ker jo bolijo noge baje naj bi bilo od hrbtenice. Zanima me, če lahko jemlje Biobil tablete, če imajo kakšne možne kontraindikacije z že prej omenjenimi zdravili ? Ugotavljamo namreč, da kaže blage znake demence, ker se vidi tudi pri pogovoru in da se čedalje manj stvari spomni. Zanima me še, če je smiselno, da jemlje Prenewel za nižanje krvnega tlaka, ker ima pri zdravniku vedno povišanega in ji je zato tudi predpisala tablete. Ima nek strah, kot večina starejših verjetno. Doma pa ga ima tudi po 95/52 in se mi zdi to zelo malo.

LP

Spoštovani!

V kolikor opažate sicer blage ampak jasne znake demence, bi vam bolj kot uporabo Bilobila svetoval pogovor z zdravnikom o morebitni uvedbi ustrezne farmakološke terapije. Za zdravljenje demence, vsaj za enkrat namreč še vedno velja, da je veliko bolj učinkovito v primeru da se z zdravljenjem prične pravočasno. V primeru, da je demenca že močneje razvita, je uspeh zdravljenja precej slabši.

Tudi kar se tiče tlaka vam priporočam, da se o tem temljito pogovorite z zdravnikom. Svetujem, da najprej s svojim aparatom pri zdravniku babici izmerite pritisk, tako da bo zdravnik videl ali je aparat umirjen in ali meritev izvajate pravilno. Nato se pogovorite z zdravnikom, da boste babici doma redno, večkrat dnevno merili pritisk in meritve zabeležili v merilni kartonček. Na osnovi tovrstnih rezultatov naj nato zdravnik presodi o smotrnosti nadaljne uporabe zdravil za zniževanje krvnega tlaka. Krvni tlak je namreč zelo pomemben in ravnotako kot le-ta ne sme biti previsok, tudi ne sme biti prenizek, saj lahko le-to neugodno vpliva na razvoj oziroma poslabšanje stanja demence.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close