Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija vneta koža na modih / vnetje ritke

vneta koža na modih / vnetje ritke

Pozdravljeni,
imam dva problema pri svojem 13 mesečnem sinu:

1. koža na modih je vneta oz. na več mestih pordela. Na desnem spodnjem robu ima najbolj vneto. To zdaj traja že več kot en mesec, vendar je vedno huje. Otrok se pri vsakem previjanju močno praska po njih oz. vleče, prav trga moda. Pri vsakem previjanju mu umijem tudi moda in osušim. Zdaj mu kožo mod 2 dni mažem z bepanthen modro kremo, pa ni nič bolje. Pri skoraj vsakem previjanju ga tudi malo pustim brez plenice, da se prezrači.
Drugače ima otrok tudi atopijski dermatitis, vendar ima zdaj drugje lepo kožo in se razen po glavi ne praska.
Pripenjam tudi fotografijo stanja (upam, da se dobro vidi).

2. ko mu dam jesti sadje oz. mu uvajam novo, se po par dneh, ko poje npr. tretjino ali polovico sadeža na dan (npr. jabolka), vname ritka z rdečimi pikicami. Ko sadje umaknem, se izboljša. Ali je možno, da gre za reakcijo na sadno kislino v sadju. Sadje dobi sicer vse pokuhano po nasvetu alergologinje. Med drugim ima dokazano alergijo na brezo in borovnico, na surovo sadje je reagiral z izpuščaji. Na alergološkem testiranju so mu ugotovili tudi alergijski gastroenteritis. Res dobro prenaša le češnje, tudi malo pokuhane. Ko sem mu uvajala kuhano jabolko, slivo, kaki, kožnih izpuščajev ni dobil, se je pa po par dneh te hrane vnela ritka oz. ko je pojedel več kot par žličk te hrane. Ali je možno, da se tudi na ta način odraža alergija oz. ali gre lahko le za reakcijo na sadno kislino? Kako postopati v tem primeru, če je vzrok le v sadni kislini?

Najlepša hvala za pomoč.

Pri vneti koži mošnje bi lahko šlo ali za glivice ali pa za atopijski dermatitis. Oboje srbi, otrok je nemiren, se praska, vleče in postopoma koža psotaja vse bolj rdeča, suha, luščeča. Samo z negovalnimi mazili najverjetneje ne bo šlo. Umivanje, sušenje, potem pa bi jaz poskusila z mešanico protiglivičnega in krotiksteroidnega mazila.

Sadje lahko povzroča draženje kože na ritki. Morda tudi kuhanje ne uniči alergogene snovi v sadju. poskusite kuhati kakšno minuto ali dve dlje, pa dodati kakšen ogljikovohidratni priboljšek (otroški piškot, če ga sme). Če ni prehudo, nadaljujte s sadjem, saj je potrebno.
Kislina (tudi sadna) se od želodca do konca prebavne cevi razgradi in nekako ni logično, da bi bila krivec za draženje kože ritke.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni

Ze dva dni imam zelo srbeca in rdeca moda. Danes se je koza zacela tudi malo luščiti. Zelo me skrbi saj sem star komaj 14let. Ali je mogoce kaj povezano z rastjo…? Ali je mogoce kaksen dermatitis ce je mi prosim povejte kako ga pozdraviti. Hvala

Obrni se na svojega zdravnika, da si ogleda te kožne spremembe.

Do takrat pa dobro izpiranje z vodo po umivanju, osušiti in uporaba negovalne mastne kreme.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close