Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Razbrazdana in povečana mandelja

Razbrazdana in povečana mandelja

Moja mandeljna sta precej razbrazdena in povečana. (prilagam tudi sliko, kakor se pač vidi – spodaj). Bil sem pri osebni zdravnici, ki je rekla, da je verjetno to povezano s tem, da že od kar pomnim, diham skozi usta. Sicer sem to kot majhen povedal tudi pediatru pa ni naredil nič. Ona pa sedaj pravi, da bi moral pregledati še nos, ker tudi zraka ne dobim dovolj skozi nos in je rekla da je čisto mogoče, da imam kakšne polipe oz. kar koli že je v nosu. In zato predvidevava, da ker diham skozi usta, imata moja mandeljna veliko dela z vsemi virusi in bakterijami, zato sta pa sedaj (24 let), huda povečana. Poleg tega sem imel še infekcijsko mononukleozo pred mesecom dni, danes pa imam spet bolečine v levi bezgavki. Ne vem, ali sploh mandeljni opravljajo kakšno vlogo v mojem telesu ali so samo še v napoto in so samo še leglo bakterij.

Zato me zanima, ali mislite, da jih je smiselno odstraniti? Angina je 1x letno, že kot mejhn sm pa imel plučnjice, bronhitis, tudi sedaj imam pozimi kar težave s suhim zrakom in pljučami, če diham mrzel zrak me peče.

Čez teden dni grem k zdravnici po napotnico za ORL. Kakšne so kaj čakalne dobe? bral sem že nekaj o odstranitvi mendeljev., da je zadeva pri kar večini hudo bolečan (po operaciji), obstajajo pa že nove metode, ki pomeni precej manjše bolečini – našel članek na spletu o plazemskem nožu, ki ga uporabljajo v bolnišnici v šempetru pri novi gorici in naj bi pacient šel po 4 urah že domov. Skratka, ne bi rad bil 2 tedna povsem nepokreten, ker bi šel na zastarelo metodo operiranja, če obstajajo tudi druge, zato me zanima katere?

Hvala!

Slika: http://shrani.si/f/34/gg/3TIQPYCk/dsc1536.jpg

Hvala za sliko – po tem ko sem jo videl vam vsekakor priporočam operacijo mandlejev! Po sliki bi rekel, da tudi hudo smrčite in imate verjetno tudi občasne zastoje dihanja.
Nos bo že pogledal ORL specialist, ko vas bo naročil za odstranitev mandljev, prav gotovo pa nos ni kriv za dihanje skozi usta, so mandlji dovolj veliki !!
In , da se razumemo nikakršna operacija z plazemskim nožem ne pride v poštev (tudi nič manj ne boli!) ker je pri vas potrebno odstraniti mandlje v celoti, da se bo pridobilo več prostora za dihanje.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Za smrčanje vem odkar mi pravi punca. Sicer ni vsako noč hudo, pa vendar jo je že kar nekajkrat moje srmčanje prebudilo. Poleg tega se pogosto tudi slinim, kar je precej neprijetno. Mogoče veste zakaj bi potem nastali taki mandelni in s čim je povezano to, da že od nekdaj diham skozi usta? Kakšne so kaj čakalne dobe za operacijo?

Hvala za vaš čas in nasvet.

Punci je seveda treba verjeti! Vendar gre za vas! Smečanje pomeni, da težko dihate in, da zaradi tega slabo spite. Tudi dihanje skozi usta in slinjenje povesta, da je vaša dihalna pot zožena. Verjetno zaradi povečaih (takih, kot navajate) mandljev. Oglejte si internetno stran http://www.smrcanje.si, da boste vse bolje razumeli. Priporočam vam pregled pri ORL specialistu in verjetno bo potrebno vaše mandlje odstraniti. Predvsem zaradi vas in tudi punce!
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close