Najdi forum

ANEMIJA

Pozdravljeni, najprej vas moram pohvaliti za vse vaše odgovore in trud, da dobimo odgovore na vprašanja. Tokrat vam postavljam vprašanje tudi sama.

Stara sem 31 let.
Več kot 5 let se borim s slabokrvnostjo, vzamem sirup Legofer, drugače sem zdrava, stres tu in tam, menstruacija normalno 5 dni, hrana vse (mešano), leta 2010 sem imela transfuzijo krvi zaradi večje operacije. Sirupe vzamem po 6 mesecev 2x dnevno, potem je laboratorijski izvid ok, potem nehamo in čez leto dni spet isto. To traja predolgo, zato se obračam na vas po nasvet.

Rada bi ugotovila vzrok moje slabokrvnosti. Predvsem pa potrebujem osnovna navodila kaj več jesti, kaj se izogibati, dodati k hrani,… Je lahko problem ščitnica? Mi lahko svetujete še samoplačniško amb za hematolog – Štajerska?

Izvid od 23.10.2013

FE(III)-S 5,5
HB 99
HT 0.309
MCH 22.4
MCV 69
SR 38
U-LEVKOCITI 1
TROMBOC 339

Želim vam vse dobro in lep pozdrav,
Pikapolonica

Spoštovani!

Ce je vedno prisotna tudi pospesena sedimentacija (SR), in vrednosti zeleza ne pretirano nizke, potem gre lahko tudi za prosotnost blage revmaticne bolezni, kar bi lahko diagnosticiral revmatolog. Ce vas boli hrbet, ali skepi, bi to bilo mozno. Sicer pa okoli 10 % zensk ne uspe s hrano naodomestiti izgub krvi z menstruacijo. Glede na to, da bi morali uzivati veliko mesa, notranjih organov, bo se naprej verjetno legofer najboljse nadomestilo za pomanjkanje zeleza.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni,

Stara sem 32 let, drobnejše postave, brez zdravsvenih težav. Že kot otrok sem imela premalo železa v krvi, občasno sem jemala tudi tablete ali sirup na recept za nadomestitev železa, zadnjo kuro s sirupom Legofer sem naredila pred cca. letom in pol. Sedaj pa ponovno čutim siptome ob pomanjkanju železa (utrujenost, nemoč), zaradi česar sem opravila nekaj krvnih preiskav in dobila sledeče rezultate:
Eritrociti – 4.2
Hemoglobin – 127
Hematokrit – 0.38
Železo – 8.8
Feritin – 18
MCV – 92
MCH – 30.3
MCHC – 330
Itd. (Nisem napisala vsega, v kolikor bi za odgovor potrebovali podatek še o kakšnem elementu, ga dobišem naknadno)

Omenila bi še povečano vrednost monocitov, in sicer 12.4.

Prosim za vaš komentar izvidov in mnenje o potrebi po ponovnem nadomeščanju železa s preparati na recept.

Hvala in lepo pozdravljeni,

S.

Spoštovani!

Izvidi ne pojanjujejo vašega počutja. Nikakršnega pomanjkanja železa namreč ne moremo čutiti, dokler vrednosti hemoglobina niso okoli 60 ali 70, pa še to le ob naporu. Če vam je tudi druge krati postopno padlo železo in se znižal hemoglobin, bi ga sedaj lahko uživali v polovičnem zdravilnem odmerku, da se vam zaloge ne izpraznijo in ne boste postopno slaobkrvni.

Vaše počutje povzroča nekaj drugega – mogoče depresija, slabše delvoanje ščitnice?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani,

vrednosti ščitničnih hormonov so v mejah normale, in sicer:

TSH – 2.86 (ref.vrednost: 0.55-4.77)
T3 – 4.73 (ref.vrednost: 3.1-6.8)
T4 – 16.25 (ref.vrednost: 12.00-22.00)

Ja, do sedaj mi je postopoma padal hemoglobin in serumsko Fe, tako da sem ponavadi že kmalu pod mejo dobila Legofer sirup zaradi, po besedah zdravnice, obnovitve samih zalog Fe. Namreč ob pojavu prvih simptomov, kot so: fizična utrujenost in šibkost, zadihanost ob hoji po stopnicah več nadstropnega bloka, šumenje v ušesih, težke noge idr., ponavadi kontroliram krvno sliko in tako sem dobila vrednosti iz zgoraj postavljenega vprašanja. Ali lahko pred posegom po zdravilih poskusim zaloge Fe obnoviti samo s hrano, bogato z železom, ali je bolje, ob upoštevanju mojih rezultatov, kar takoj poseči po sirupu Legofer?

Bi pa postavila še eno vprašanje – ali lahko slabše zaloge Fe kakorkoli vplivajo na zanositev (npr. zaradi slabše prekrvavitve v maternici), kajti s partnerjem sva bila že trikrat v postopku OBPM, po transferju zarodkov pa ne pride do vgnezditve. Razlog za OBMP je na strani partnerja.

Hvala za mnenje in odgovore,

lep pozdrav,

S.

Spoštovani!

Torej je motnja v delovanju ščitnice izključena.

Še vedno menim, da tako majhna sprememba v vrednsoti hemoglobina ne more povzročati opisanih težav.

Pojesti bi morali ogormno rdečega mesa ipd., če bi hoteli nadomestiti lažjo varianto z legoferejem.

To nikakor ne vpliva na prekrvavitev v maternici ali na vašo plodnost.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close