Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Reakcija na MMR in druga doza

Reakcija na MMR in druga doza

Spoštovani!

Na vas sem se že večkrat obrnila v zvezi s cepljenjem svojega otroka in sem vam bila vedno hvaležna za vaše strokovne, hitre in izčrpne odgovore.
Tudi sedaj se na vas obračam z enim vprašanjem in vas prosim za odgovor.

Moja hči je sedaj stara skoraj tri leta. Kot dojenček je po prvem cepljenju imeli kri v blatu in bruhanju, po drugem cepljenju pa so se ji pri 4 mesecih pojavili ekcemi po vsem telesu. Naknadno je bilo ugotovljeno, da ima alergije na mleko, jajca, pšenico, oreščke in sezam (vse to je bilo uvrščeno v tretji oz. četrti razred).
Otrok se od začetka diete razvija in napreduje zelo dobro. Punčka je zdrava, komaj kaj bolna.

Zaradi dokazano hude alergije na jajca in moje skrbi, kako bo njen organizem reagiral na novo cepivo, smo MMR odložili za leto in pol. Cepljenja je bila pri 2,5 letih pod nadzorom.
Tudi tokrat je njen imunski sistem reagiral burno. Takojšna reakcija je izostala. Štiri dni po cepljenju se je začelo slabo počutje, 11. dan je imela vročino, 12. dan izpuščaje po telesu, ki so še isti dan izginili. Opazila sem otečeno bezgavko za enim ušesom, otečene so bile tudi bezgavke pod vratom. Za te reakcije bi lahko rekli, da so v mejah normale.

24. dan po cepljenju (mumps komponenta) se je pri punčki ponoči pojavila vročina nad 39, merjena pod pazduho, ki je zjutraj izginila brez uporabe zdravil. Otečena je bila bezgavka za enim ušesom (otipati je bilo eno majhno bulico za ušesom). Čez dva dni pa 2 x rumeno rjav gost izcedek iz vagine. Ta izcedek se je pojavil tudi naslednji dan, tako da je imela nožnico zjutraj čisto zlepljeno. Čez dva dni so se pojavili rdeči fleki po trebuhu in hrbtu, ki so naslednji dan izginili. Druge infekte iz okolja z gotovostjo lahko izključim.

MOJA VPRAŠANJA:
1. Čim bolj podrobno sem vam hotela opisati nastali zaplet po MMR cepljenju(izcedek pri mumps komponenti), ker bi vas prosila, da mi pomagate ugotoviti, do katerega stranskega učinka bi lahko prišlo in kaj narediti. Mumps deluje tudi na rodilne organe, pa me skrbi, če je prišlo do kakšnega vnetja. Kot rečeno, slučajne infekte iz okolja lahko z gotovostjo izključim (otrok takrat ni hodil v vrtec).

2. Zelo očitno moja punčka zelo reagira na cepiva, včasih celo preveč (prva cepljenje pri dveh in štirih mesecih). Živimo v državi, kjer so omenjene bolezni pogoste in cepljenje z drugo dozo priporočajo že dva meseca po prvi dozi. Glede na njen buren odgovor bi sklepala, da je njen imunski sistem razvil protitelesa in drugo cepljene niti ni potrebno.
3. Ali obstaja povezava med pojavom vročine in drugih znakov po cepljenju z uspešnim razvojem protiteles?
4.Ali obstaja način, kako to z gotovostjo preveriti? Merjenje nastalih protiteles naj ne bi bil dober pokazatelj.
5. Kaj bi se zgodilo, če bi po takem odzivu na prvo dozo cepiva MMR prišla v stik s katero od bolezni?

Prosim za vaše odgovore, za katere se vam že v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav.

Spoštovani, stranskega pojava izcedka iz nožnice ne najdem med opisi niti ekstremno redkih stranskih pojavov, ki bi jih opazili po cepljenju proti MMR in se tudi ne morem domisliti mehaniza pvezave s cepljenjem. Izcedek iz nožnice lahko pomeni samo vnetje nožnice in ne česakoli drugega. Menim, da glede na opise nobeni posebni ukrepi niso potrebni. Vročina ob imunskem dogajanju govori o sproščanju interlevkinov-vnetnih snovi ali toksinov povzričitelja, neposredno pa še ne govori o razvoju protiteles.

Imunski odziv pri otrocih, starih 12 mesecev ali več, po cepljenju s Priorixom: V kliničnih študijah pri otrocih, starih od 12 mesecev do 2 leti, se je cepivo PRIORIX izkazalo za zelo imunogeno. Cepljenje z enim samim odmerkom cepiva PRIORIX je sprožilo nastanek protiteles proti ošpicam pri 98,1 %, proti mumpsu pri 94,4 % in proti rdečkam pri 100 % pred tem seronegativnih cepljenih otrok. Dve leti po primarnem cepljenju so bili deleži serokonverzije 93,4 % za ošpice, 94,4 % za mumps in 100 % za rdečke. V približno takem deležu lahko pričakujete tudi razvoj pri vaši deklici. Če bi prišla v stil s katero izmed bolezni MMR, je sedaj špe najverjetneje zaščitena, vam pa na dolgi rok svetujem, da enkrat vendarle opravite revakcinacijo. Po drugem odmerku stranskih pojavov večinoma ni (razen pri preobčutljivih na eno izmed komponent cepiva)

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!
Hvala za vaš ekspresni odgovor.
Prosim še za nekaj pojasnil.
1. Pišete, da opisanega pojava ni zaslediti niti med naj bolj redkimi stranskimi učinki. Kaj to pomeni, da so vsi tudi naj bolj redki učinki že dokumentirani?
2. Prosim, napišite mi, kakšen učinek ima lahko mumps na rodilne organe punčk, če te zbolijo za mumpsom. Kakšni so znaki obolenja mumpsa, ko prizadene rodilne organe pri tako majhnih deklicah? Ali lahko povzroči vnetje s krvavim izcedkom?
3. Pišete o klinični študiji, ki je za osnovo učinkovitosti reakcije na cepljenje vzela razvoj protiteles. Ali ne bi bilo potem smiselno tudi pri moji deklici izmeriti protitelesa na MMR? Glede na to, da ona res zelo reagira na cepljenja.
4. Pišete o revakcinaciji. Druga doza MMR naj ne bi bila revakcinacija, temveč naj bi služila za drugo možnost razvoja protiteles pri osebah, ki na prvo dozo niso reagirali. Potemtakem bi bilo najbolje celotno populacijo cepiti 3 krat, ker tisti, ki razvijejo protitelesa pri drugi dozi, rabijo še eno, da razvijejo imunost? Ampak, populacijo se cepi le 2 x. Zakaj se potem populacije ne cepi 3 krat?
5. Ali obstaja kakšna klinična študija, ki daje podatke, ali otroci, ki reagirajo z vročino in izpuščaji po določenih komponentah MMR cepiva, v večji meri razvijejo protitelesa kot tisti, ki nimajo nobene reakcije? Ali ni večja verjetnost, da se razvijejo protitelesa, če se imunski sistem spopade s toksini povzročitelja kot če se ta z njimi ne spopade? Po logiki bi človek rekel, da če imunski sistem reagira z vročino in izpuščaji, da se je ta s povzročiteljem spopadel in da obstaja večja verjetnost, da je razvil protitelesa. Ali pa se motim in tu ni nobene povezave? Če povezave ni, kakšna logika se skriva v ozadju?

Zelo cenim vaše odgovore. Nimam nikogar, ki bi mi ta vprašanja strokovno odgovoril.
Hvala že v naprej in lep pozdrav.

Spoštovani, ob izvajanju cepljenja z nekim cepivom se najprej v kontrolirani študiji, kasneje pa v t.i. postmarketinškem spremljanju (ko je cepivo že na tržišču), ves čas beleži dogodke, ki se pojavljajo v časovni odvisnosti s cepljenjem (četudi s samim cepljenjem niso vedno vzročno povezani). Pogostnost nekega pojava se potem beleži in izrazi na število cepljenih oseb. Beleži se torej tisto, kar se pojavi (in, seveda ne tistega, kar se ne pojavi).
Po cepljenju s kombiniranim cepivom MMR nobena oseba po cepljenju ni navedla izcedka iz nožnice, vsaj zabeležen ni.

Ob okužbi z divjim virusom mumpsa so, seveda, možna vnetja tudi drugih žlez, ne samo obušesne, kot so vnetje mod, jajčnikov, trebušne slinavke, vnetja mod in jajčnikov so pogostejša ob okužbi z divjim virusom mumpsa v pubertetni, oz. mlajši odrasli dobi. Ne najdem pa opisanega vnetja jajčnikov v povezavi s cepljenjem.
Lahko vam torej napišem le možne znake vnetja jajčnikov v povezavi s pravim mumpsom: bolečina, oz. občutljiv spodnji del trebuha, občutek napetosti oz. napihnjenosti v trebuhu, vročina, lahko tudi nekaj izcedka, zadeva traja več dni. Vnetja jajčnikov so največkrat ob mumsu so največkrat izzvenela brez, iz 70/80 tih let pa najdemo tudi članke, ki razpravljajo o možnosti neprlodnosti po prebolelem vnetju jajčnikov (člasnki so večinoma izpred ere cepljenja proti mumpsu).
Glede na dogajanje je določitev protiteles proti posameznim komponentam MMR čisto smiselna. Morate pa vedeti, da višina titra protiteles ni pokazatelj boljše ali manjše odpornosti ali večjih ali manjših težav po cepljenju.
Cepljenje populacije z dvema odmerkoma po dosedanjih dognanjih zadošča, vprašanje pa je, če bo tako tudi če 50 let. Stanje protiteles po več letih je pri različnih komponentah različno in pri različnih cepivih različno. Morate vedeti, da je vrednotenje/presojanje zaščite s protitelesi danes drugačno, kot je bilo pred 20, 30 leti, saj so takrat v okolju še krožili divji virusi ošpic, mumpsa, rdečk in je prihajalo do “naravne revakcinacije” cepljenih. Danes divji virusi v okolju praktično ne krožijo več in tihih revakcinacij z naravnim povzročiteljem iz okolja ni več.
Take kontročirane klinične študije, seveda, ni. Kot sem vam že napisali, so pojavi ob cepljenju po eni strani stvar gostitelja, po drugi strani stvar povzročitelja, po tretji strani pa še njunih medsebojnih učinkov v določenem kraju času in okolju. In ni tako preprosto, kot si predstavljate, saj gre za kaskado mehanizmov. Glejte: oseba se lahko z nekim povzročiteljem prekuži posvem tiho in sploh ne ve, da se je prekužila, druga ob burni reakciji na povzročitelja umre.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!
Hvala vam tudi tokrat za vaš hiter odgovor.
Če je mogoče, bi vas prosila, če mi lahko mogoče navedete, kakšen naj bi bil izcedek pri pravi okužbi z mumpsom. Jaz ne najdem tega podatka.
Glede na to, kakšni so znaki vnetja jajčnikov pri pravem mumpsu, bi jaz lahko rekla, da je točno tako bilo po cepljenju pri moji punčki. Prvi dan visoka vročina, nato dav dni izcedek (drugi dan tudi malo krvav), nato je trajalo še dva dni slabo počutje in neješčost, potem so se pojavili fleki po telesu (ti so nato še isti dan izginili). Vsega skupaj je trajalo šest dni.
Se ji pa od takrat manjši krvav izcedek iz nožnice sedaj pojavlja vsakih 4-7 tednov. Otroška ginekologinja pravi da je nespecifičen, povezavo med cepljenjem je zanikala. Jaz res upam, da ni to spet kakšen zaplet po cepljenju. V prejšnjih mailih tega niti nisem omenila, ker mogoče le ni mogoče vsega povezati s cepljenjem. A vseeno me obdajajo dvomi. Upam pa, da to cepljenje ni pustilo kakšnih daljnosežnih negativnih posledic.

Ali lahko torej vsakih nekaj let pri njej preverim prisotnost protiteles proti MMR in jo z drugo dozo cepim šele takrat, ko protitelesa izginejo? Mi živimo v okolju, kjer so vsake toliko časa kar prisotni ti divji virusi, ker je precepljenost nezadostna.

Po vseh teh izkušnjah po cepljenjih imam sedaj res strah. Otrok je zdrav in dobro prenaša različne oblike naravnih okužb, ki krožijo v okolju. Ko pa jo cepimo, njen imunski sistem reagira pretirano. Kako bi to lahko razložili?

Vem, da so cepljenja nujna in sem svojega otroka, ki ga imam naj raje na svetu, dala cepiti proti vsemu, kar se priporoča. A imeli smo vsakič res zaplete. Pa me obdaja toliko dvomov in skrbi, je pa težko najti pravega sogovornika na tem področju. S temi mojimi vprašanji se skušam orientirati v tej poplavi informaciji o cepljenju in lastnimi izkušnjami. Sem zelo vesela in hvaležna za vse vaše odgovore in pomoč. Vesela sem, da obstajate taki ljudje, ki ste pripravljeni pomagati na prostovoljni osnovi.

Res še enkrat hvala za vse dosedanje odgovore. Hvala tudi v naprej.
Lep pozdrav.

Spoštovani, žal, vam o obliki izcedka ne morem odgovoriti. Morda imajo več informacij pediatri, oz ginekologi. Morate vedeti, da vnetje jajčnikov pogosto poteka povsem brez izcedka. Vnetje jajčnikov kot komplikacija pravega mumpsa (in ne cepljenja) je namreč večinoma opisano pri pubertetnicah in adolescentkah in ne pri majhnih deklicah. Mumps je pri malih otrocih običajno blaga bolezen, ki lahko poteka povsem tiho, komplikacije so izjemno redke.
Boj kot berem vaše dgajanje, bolj se mi dozdeva, da so bili pri vas sočasno s cepljenjem, na delu enterovirusi. Enterovirusi lahko prav tako povzročajo vnetje žles, povsem oponašajo celo mumps, predvsem pa povzročajo tudi zežave s prebavili (neješčenost, driska) in izpuščaj, ki je lahko prav vznemirljiv. Je pa res, da niti enterovirusi, še manj pa cepljenje proti mumpsu, ne pojasnjujejo izcedka iz nožnice.
Za ponovno cepljenje proti MMR imate vsekakor dovolj časa in ga lahko izvedete kadarkoli v življenju, v Sloveniji ga izvajamo pred vstopom v šolo.
Zakaj ima vaša deklica vedno težave ob cepljenju? Niste povedali, kje je deklica sicer, je v vrtcu, privatnem varstvu, doma? Morda se ob cepljenjih ob prihodu v ambulanto vedno znova z nečim sočasno okuži?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!
Tudi tokrat naj lepša hvala za vaš odgovor. Punčka je bila do pred kratkim doma. Ni obiskovala vrtca in zaprtih javnih prostorov. Tukaj pri obisku zdravnika naročajo zdrave otroke od posebnih urah, da se ne mešajo zdravi in bolni. Punčka je bila zelo veliko zunaj. Otrok je drugače zelo zdrav. Zboli redko kdaj. Celo ko sem jaz kdja bolna, ona ne zboli. Tudi sedaj ko je v vrtcu, ni nič več bolna kot drugi otroci. Tudi ko zboli, se hitro opomore. Mogoče tudi zato, ker jo še dojim in IgE iz materinega mleka zaščitijo njeno sluznico, čeprav strokovnjaki po prvem letu starosti materinem mleku ne pripisujejo nobenega pomena za otroka v nobenem smislu.

Pri njej se pojavijo resni problemi le ob cepljenju. Po prvem šestvalentnem cepivu je imela kri v bruhanju in blatu, po drugi dozi je imela ekceme po celem telesu. Nato se je izkazalo, da je to huda alergija na vse, kar sem jaz jedla in s čemer sem jo mazala po prvem cepljenju. Jaz predvidevam, da je senzibilizacija nastala do treh tednov po prvem cepljenju. Slučajno vem, kaj sem takrat jedla. Druga doza pa je sprožila alergije. To je moja teorija.

Sedaj po MMR cepljenju pa je reagirala s krvavim izcedkom iz nožnice pri mumps komponenti. Jaz osebno mislim, da to ni bila okužba z eterovirusi, saj ni imela niti driske. Temperatura nad 39 ji je padla brez zdravil v eni noči. Fleki pa so izginili že naslednji dan, tako kot tisti po komponenti na ošpice.

Tako, da to dogajanje po cepljenjih pri njej ne more biti slučaj. Vsaj jaz tako milsim. Tale izcedek me pa res skrbi. Meni to zgleda kot vnetje jajčnikov po mumpsu. Upam, pa da ni bilo to. Nisem priti cepljenju in sem svojega otroka kljub prvi negativni izkušnji dala cepiti tudi z MMR. Se pa po vseh teh izkušnjah sedaj resno bojim cepljenj.
Kako je torej mogoče, da otrok na divje viruse reagira normalno, na cepiva pa zmeraj pretirano?

Me pa zanima še vaše mnenje o knjigi »Iluzije o cepivih«: https://sites.google.com/site/iluzijeocepivih/
Sem gledala po forumu, pa nisem našla, da ste že govorili o tej knjigi. V šestem poglavju govori o alergijah in teorija te strokovnjakinje je ista kot moja teorija, do katere sem prišla ob opazovanju svojega otroka. Kakšno mnenje imate o tem poglavju in o tej knjigi kot celoti?

Hvala še enkrat in lep pozdrav.

Za začetek o knjigi: vse je narobe interpetirano; izvedeni so konstrukti povezav med trditvami, ki sploh niso povezane,… strokovnjakinja pa referenc sploh nima, če greste iskat z brskalnikom po PubMedu. Pred kakim letom smo skupina strokovnjakov poskušali pripraviti razlago “konstruktov” in manipulacij v knjigi, pa smo obupali, ker bi lahko napisali še eno knjigo o neresnicah in konstruktih.

Stikov z običajnimi povzročitelji pri vaši deklici ne morem primerjati s cepljenjem.
1. Cepljena je deklica dejansko bila, torej je bila v stiku z imunogeno snovjo, med tem ko v realnem življenju o stiku le domnevamo;
2. pozročitelji v realnem življenju so običajno manj agresivni, manj nevarni, kot večina povzročiteljev, oz. njihovih strupov, kot so tisti, proti katerim cepimo (saj ravno zaradi tega, ker so bolezni, proti katerim cepimo, še posebej nevarne, težke, oz. ogrožajo specifične skupine, proti njim cepimo. )
3. vaša deklica ima ob preobčutljivostih, ki jih navate, prav gotovo “spremenjeno” imunost, oz. neko motnjo imunosti, ki pa se, seveda, ne odraža enako proti vsem povzročiteljem.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Zanima me, ce se otroka z atopijskim dermatitisom, ko vidni izpuscaji, cepi z OMR ali je bolje preložiti?

Spoštovani, to je izključno vprašanje za vašega pediatra. Otroci z atopijskim dermatitisom so lahko cepljeni po programu, pod enakimi pogoji kot otroci brez atopijskega dermatitisa. Pri nekaterih so izpuščaji ves čas prisotni,  a se  fazi akutnega poslabšanja bolezni včasih cepljenje prestavi do izboljšanja stanja. Nekateri otroci z zelo hudobliko bolezni jemljejo imunozaviralna zdravila, ali pa je pri njih predvidena uporaba imunozaviralnega zdravila, zato je pred cepljenjem z oslabljenimi živimi cepivi spet potrebno opraviti posvet o časovni primernosti izvedbe cepljenja v skladu s smernicami.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close