Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vnetje sinusov in Maxitrol kapljice

Vnetje sinusov in Maxitrol kapljice

Pozdravljeni,

Vceraj ponoci se mi je zacel masiti nos, in ker sem bila cel teden prehlajena (imela sem vneto grlo ter malo sem smrkala, nisem pa imela nobene vrocine) sem takoj posumila na vnetje sinusov, saj sem prebrala da se rado pojavi ob koncu prehlada. Tako da sem vceraj odsla k dezurni zdravnici, ki mi je rekla, da se mi je najbrz zacelo vnetje sinusov. Ker pa nisem imela nobenih izrazitih znakov, imela sem samo zamasen nos ter obcasno pritisk na lica oz.zobe,pa zadaj v grlu je opazila,da mi tece sluz iz nosa, mi je predpisala Operil in Maxitrol kapljice. Do sedaj sem kapljice vzela 3x in se mi je stanje ze kar poboljsalo, nos je lepo prehoden, edino vsake toliko casa izpljuvam sluz, ki pa je gosta vendar prozorna, ni rumeno-zelene barve, tako da gnojnega vnetja verjetno nimam. Tudi izcedek iz nosu je obcasno gostejsi, vendar samo prozoren, nic rumen oz. rumeno-zelen. Tudi bolecin nimam, ne v celu,ne v licih, niti glavobola. Kar me zanima pa je, ali so maxitrol ucinkovite pri zdravljenju lazjih oblik vnetja in kako delujejo, ali so to antibiotiki, vendar ne tako mocni kot tablete? Ali naj kapljice jemljem do konca 7dni, tudi ko bo stanje cisto super? Prebrala sem tudi, da pri sinusih vcasih lahko pride do raznih zapletov (npr. meningitis) pa me je to malo prestrasilo in me zanima, ali so ti zapleti pogosti in, ali do njih pride bolj pri nezdravljenem vnetju oz. kronicnih vnetjih?

Najlepsa hvala ze vnaprej ter lep dan!

Spoštovani,

pri akutnem rinosinuzitisu (prehladu) je na mestu zdravljenje z nosnim glukokortikoidom in olajševanje simptomov z dekongestivnimi kapljicami.

Otorinolaringologi priporočamo novejše glukokortikoide, ki imajo vpliv na sluznico nosu in sinusov, sistemska biorazpoložljivost pa je zanemarljiva. Maxitrol pa spada med starejše preparate, učinek na ostale organe je pomemben (nezaželen).

Meningitis je redek zaplet pri vnetju frontalnega (čelnega) sinusa.

lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close