Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nosečnost in sinusitis

Nosečnost in sinusitis

Pozdravljeni!
Noseča sem 25 tednov in že dober mesec me teži prehlad oz. izcedek iz nosu (občasno kašelj, predvsem zjutraj/dopoldne, predvidevam da zaradi zatekanja sluzi iz nosu v grlo).
Začelo se je 14.8. in po tednu dni (uporaba pršila Afrin za odmašitev nosu, predvsem zvečer pred spanjem) se je stanje izboljšalo. Po 10 dneh se je stanje ponovno poslabšalo, ponovno sem pred spanjem uporabljala Afrin, preko dneva sem delala inhalacije (kamilice+ eterična olja, različno – evkalipt, smreka, čajevec, bor), si z grelno blazinico grela sinuse, izpirala s fiziloško raztopino s plastenko Nasopure. Vse to počnem še vedno. V lekarni so mi odsvetovali vsa zdravila, tudi Sinupret. Ker se po enem tednu stanje ni izboljšalo, sem po pogovoru s svojo zdravnico vseeno začela z jemanjem Sinupreta. Stanje se je za par dni izboljšalo, nato pa spet poslabšalo, s ponovno bolečino v predelu čelnih sinusov (ne zelo hudi, vendar prisotni), zamašenimi ušesi, obilnim gnojnim izcedkom iz nosu in slabim počutjem. V ponedeljek sem se tako oglasila pri svoji zdravnici in prejela Maxitrol kapljice. Kapljice sem včeraj že porabila, stanje počutja je sicer precej boljše, tudi bolečine v sinusih več ni, ponoči tudi diham normalno skozi nos (občasno se mi sicer še zamaši ena nosnica, včasih ena včasih druga, ampak ni prehudo), se mi pa še kar mašijo ušesa in tudi izcedek iz nosu je nespremenjen – še vedno gost rumeno-zelen.
Zanima me, kdaj lahko pričakujem izboljšanje izcedka, saj mi je moja zdravnica rekla, da bo po dveh dneh stanje že precej boljše (po počutju tudi je), še v dodatnih dveh dneh pa naj bi bilo dobro, pozabila sem vprašati, če to velja tudi za izcedek.
Menite, da naj se ponovno oglasim pri zdravnici po antibiotike (zaradi alergije na amoksiklav, predvidoma na penicilin, je sama predlagala Sumamed, če se stanje ne bo izboljšalo, vendar z njim odlaša, saj je menila, da bi zaradi nosečnosti najprej poskusili le s s kapljicami) ali počakam še par dni?
Po enem mesecu sem namreč že zelo naveličanja počivanja, saj sem drugače, kljub nosečnosti, precej aktivna in rada zunaj in v gibanju, če ne drugega na otroškem igrišču s svojo hčerko. Koliko lahko zmerno gibanje (sprehodu, igra na igrišču…) pravzaprav škodi, glede na moje stanje?
Najlepša hvala v naprej za odgovor, za posvet bom poklicala tudi svojo splošno zdravnico, vendar želim pridobiti še mnenje strokovnjaka za mojo “nadlogo”.

New Report

Close