Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Piskanje in šumenje v ušesu

Piskanje in šumenje v ušesu

sem na dopustu zato se obračam na vas
že 48 ur mi neprestano zvoni-piska v ušesu, kaj takega se mi še ni zgodilo
stvar je grozno nadležna. Tam piskajoč zvok ki ga slišim samo jaz in to v levem ušesu, 2x je ponehalo za kratek čas.
naj omenim še to da sem imela zadnji mesec vneta oba ušesa in sem jemala antobiotike. Ampak zadnjih 10 dni je bilo vse ok. Piskanje pa se mi je pojavilo kar tako, nisem bila v vodi in ne na prepihu. Boli me nič.
Malo sem brskala in groza me je kaj ljudje vse pišejo, da je lahko to doživljensko….
tukaj bom še 6 dni, kakšen nasvet?

Spoštovani,

upam, da vam je piskati že prenehalo.

Piskanje se lahko pojavi po vnetju, ko je v srednjem ušesu še tekočina in gre za prevodno izgubo sluha; ko izenačimo pritisk v ušesih, pa piskanje preneha.

Najpogosteje je piskanje znak začetne okvare v notranjem ušesu oz. znak poslabševanja sluha. Z nekaterimi zdravili za izboljšanje prekrvavitve v notranjem ušesu ga lahko v začetni fazi omilimo ali odpravimo, kasneje je to vse težje. Ker so v vzdrževanje piskanja in celo poslabšanje (zaradi našega negativnega čustvenega odziva) vključeni tudi možgani, je pomembno, da ne reagiramo panično in piskanje skušamo odmisliti. Pomaga poslušanje nevtralne glasbe v ozadju, izogibanje tišini.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni!
Sam imam podobne simptome kot obupana :-( , že večkrat se mi je piskanje v ušesih pojavilo, vendar le za nekaj minut. Pred nekaj dnevi pa sem bil na koncertu in je bilo za uho očitno preveč glasno, in mi že tri dni zvoni v levem ušesu, čutim pa tudi pritisk, kot da bi bilo rahlo zamašeno. Večkrat sem že poskusil sprostiti pritisk z mašenjem nosa in pihanjem, vendar sem si s tem povzročil zgolj bolečino v desnem ušesu.
Zanima me tudi, ali je to lahko kako povezano z dejstvom, da imam nos zamašen že več mesecev, občutek imam, kot da je sluz bolj zabasana v levi nosnici? Nedavo sem imel tudi izpuščaje na stegnih, ki so bili uspešno zdravljeni, vendar pa je dermatolog rekel, da bi lahko bili povezani s prehladom.
Je piskanje in pritisk sploh mogoče zdraviti, ali lahko le čakam z upanjem na najbolje?

Spoštovani,

piskanje kot posledica enkratne izpostavljenosti močnemu zvoku ali poku (rock koncert / diskoteka / streljanje / eksplozija / alarm) lahko kaže na akutno akustično okvaro notranjega ušesa. Pridruženo je ponavadi tudi poslabšanje sluha. Uho ima določeno sposobnost samozaščite in samoobnove, ki je lahko s kritičnim zvokom presežena. Po pregledu ušesa izmerimo sluh in opredelimo glasnost in frekvenco piska, ki se ponavadi skladata z mestom največje okvare sluha. Testiranje sluha v dežurstvu ni na razpolago!

Zdravimo jo s kombinacijo zdravil – betahistin za izboljšanje prekrvavitve v notranjem ušesu, kortikosteroid za zmanjšanje otekline in vnetja ter pomirjevalo. Pri hudih okvarah kortikosteroid apliciramo tudi v srednje uho skozi prerezan bobnič. Zdravljenje je učinkovito do največ 7 – 10 dni po dogodku (to pomeni najbolje takoj).

Lahko pa imate dodatno uho tudi zamašeno zaradi slabo prehodne Evstahijeve cevi, ki vodi iz nosnega žrela v srednje uho – vnetje se prenese iz nosu na E.cev. V tem primeru uporabite dekongestivne kapljice (Operil, Afrin, Benil itd) 3×2 v nos in ponovno poskusite izenačiti pritisk. Vaš zdravnik vam v tem primeru lahko tudi predpiše nosni kortikosteroid.

Jutri zjutraj se odpravite do svojega zdravnika, da s pregledom ugotovi, za kakšno vrsto okvare gre, in vas usmeri k ORL specialistu.

Upam, da bo piskanje prenehalo!

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,

prosim za nasvet. Od četrtrka imam v virozo,potem pa sem zaradi hudih bolečih- kljuvanja v ušesu bila spet pri zdravniku v petek. Zaradi vnetja bobniča mi je bil predpisam antibiotik Amoksiklav. Danes sem vzela že 5 tableto. A meni še vedno ves čas šumi. A je to normalno? Koliko časa ponavadi traja šumenje/piskanje?
Naj še omenim,da sem noseča.
Bi še morala kakšne kapljice dobiti?

Prosim za odgovor, saj se s to situacijo prvič soočam.

Hvala in lp

Spoštovani,

ob prehladu je občutek zamašenosti ušesa in ob tem šumenje normalno. Uporabite tudi dekongestivne kapljice 3×2 v nosnici nekaj dni (dovoljene v nosečnosti). Večkrat izenačite pritisk v ušesih. Če po nekaj dneh uporabe dekongestivnih kapljic ne bo bolje, se vrnite k svojemu zdravniku.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close