Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Interakcija zdravil

Interakcija zdravil

Pozdravljeni!
Prosila bi za razlago morebitne interakcije zdravil. Predvsem me zanima, ali je možno, da povzročajo psihološke motnje?
– Sinvacor 10 mg
– Lacipil 4 mg
– Tertensif SIR 1,5 mg
– Bioprexamil 10 mg
Mislim, da je v uporabi tudi Aglurab in po potrebi tudi Tramadol ali Zaldiar.

Spoštovani!

Pri omenjeni kombinaciji zdravil ni poznanih pomembnejših interakcij.
Glede možnih psiholoških motenj v povezavi z obstoječo terapijo pa je situacija nekoliko bolj zapletena. Načeloma za nobeno od navedenih zdravil ni splošno znano, da bi lahko povzročalo psihološke motnje.

Kljub temu, pa so bili tekom dolgoletne uporabe zgoraj omenjenih zdravil ugotovljeni posamezni osamljeni primeri pojava psiholoških motenj, ki so jih uspeli povezati z uporabo nekaterih zdravil. Iz literature in raznih podatkovnih baz institucij, ki skrbijo za varno uporabo zdravil, so znani redki primeri pojava psiholoških motenj ob jemanju metformina (Aglurab), simvastatina (Sinvacor) in perindoprila (Bioprexanil). Za metformin in simvastatin obstaja tudi logična razlaga možnosti poslabšanja psiholoških motenj, ki izvira iz samega mehanizma delovanja zdravila.

Torej, kot že rečeno, za omenjene učinkovine načeloma ni znano, da bi lahko vplivale na povzročtev psiholoških motenj, obstajajo pa osamljeni primeri pojava psiholoških motenj, ki to trditev izpodbijajo. Svetujem, da se o tem natančneje pogovorite z lečečim zdavnikom.

V kolikor gre za močneje izražene in moteče psihološke motnje je vsekakor smiselno, da v sodelovanju z lečečim zdravnikom poskušate ugotoviti katero zdravilo bi lahko bilo odgovorno – svetujem, da se vsako od omenjenih zdravil za nekaj časa ukine oziroma zamenja z alternativnim zdravilom za katerega ni znano da bi lahko povzročal psihološke motnje. Naj še enkrat poudarim, da tega nikakor ne smete poskušati sami, ampak le pod zdravniškim nadzorom!

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša hvala za odgovor. Malo težje bo pa prepričat osebo, naj se o tem pogovori z zdravnikom, vendar ne bomo obupali.
Lep pozdrav!

New Report

Close