Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje 48-let in Yarina…

48-let in Yarina…

Spoštovani g. Martinc!
Najprej prav lepo pozdravljeni! Res da obstaja kar nekaj “farmacevtskih” forumov, a Vaši odgovori so najbolj izčrpni in utemeljeni, zato vas lepo prosim, če odgovorite še meni.
Stara 48 let, nekadilka, večxmami, zdrava-le eutyrox 100 mikrogr. jemljem, 158cm/52kg, pritisk ok, holesterol na zg.meji. Zadnji otrok star 8 let, pred DVEMA letoma začela jemati Cerazette, a zaradi neprestanih krvavitev in slabokrvnosti jih je ginek. PRED ENIM LETOM zamenjala za Yarino. Zdaj, po enem letu pa se vse bolj kaže težava z razdražljivostjo, absolutnim upadom libida!…ob nespremenjenih (domačih in zdravstvenih razmerah). Enostavno bi želela zamenjati KT za kakšne take, ki se najmanj “vmešavajo” v naravni cikel (a ne mirena, saj že Cerazette NISO bile ok). Ali imate kakšno idejo? Katere kt naj bi bile najbolj nevtralne, s čimmanj vpliva nalibido? Ali so Stediril-m, Microgynon in Rigevidon iz podobnih sestavin? Pa še to – ali se Remifemin izdaja brez recepta?
Že vnaprej sem Vam hvaležna za Vaše mnenje in nasvet! enaMami

Spoštovani!

Res je da pri nekaterih ženskah uporaba hormonske kontracepcije vpliva na libido. Pomanjkanje ali upad libida je sicer lahko odvisen od različnih faktorjev – stres, preobremenjenost, razne bolezni, zdravila, alkohol, staranje, problemi v odnosu ter nenazadnje slaba samopodoba.

Včasih je tako težko ugotoviti, ali je za pomanjkanje libida res kriva uporaba hormonske kontracepcije. Če želite ugotoviti ali so dejansko krive kontracepcijske tabletke, lahko naredite preizkus: za 2-3 mesece ukinite jemanje kontracepcijskih tabletk, pa boste videli, ali bo bolje ali ne.

Zelo težko je predlagati konkretne alternative, saj ženske na kontracepcijske tabletke reagirajo zelo različno. Vsekakor svetujem, da se v primeru, da ugotovite da so vaše težave dejansko povezane z uporabo kontracepcije, ponovno posvetujete z vašo ginekologinjo.

Morda bi bilo v tem primeru smiselno poskusiti z drugo obliko gestagenov (npr. gestoden ali levonorgestrel), morda celo z drugo metodo (npr. obliži).

Morda se lahko pogovorite tudi o možnosti uporabe novejših kontracepcijskih tabletk, kot sta na primer Qlaira ali Zoely. Pri omenjenih tabletkah sta eden oziroma oba dela hormonov (estrogeni in gestageni) tako imenovani nativni hormoni (ne sintetični kot v drugih kontracepcijskih tabletkah), zato se pričakuje manj stranskih učinkov. Indikacije in kontraindikacije oziroma omejitve ostajajo enake kot pri drugih kontracepcijskih tabletkah.

Skupaj z vašo ginekologinjo poskušajte najti kombinacijo, ki vam bo najbolj ustrezala.

Kontracepcijske tabletke Stediril-m, Microgynon in Rigevidon vsebujejo iste učinkovine. Remifen, naravno zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje menopavzalnih težav, je na voljo brez recpeta.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close