Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Kaj namesto aspirina

Kaj namesto aspirina

Spoštovani,
ker se aspirin priporoča tudi za preprečevanje strdkov pri športnih poškodbah, me kod asmatika zanima, ali obstaja kaj drugega namesto aspirina, saj le tega asmatiki naj ne bi jemali?

Naj omenim da nimam močne astme, samo ob naporu, bi potemtakem vseeno lahko jemal aspirin?
Hvala

Spoštovani!

Aspirin (acetilsalicilna kislina) in druga nesteroidna protivnetna zdravila – NSAID (ibuprofen, naproksen, diclofenak,…) lahko pri astmatikih povzročajo zoženje bronhijev oz. bronhokonstrikcijo. Do tega pride nekje pri 5-10%, po nekaterih podatkih celo 20% odraslih astmatikov. Govorimo o tako imenovani aspirinski astmi.

Verjetnost aspirinske astme je večja pri težjih oblikah astme. K aspirinski intoleranci so nagnjeni predvsem bolniki z astmo, pri katerih se le-ta pojavi v odrasli dobi in ki imajo sočasno prisotne nosne polipe. Pri eni do dveh tretjinah teh bolnikov opazimo tudi pozitivne kožne alergijske teste.

Večina bolnikov se alergijsko odziva že na odmerek aspirina med 30 in 100 mg, reakcija se pojavi v času do treh ur po zaužitju. Vključuje vse običajne simptome značilne za hudo astmo: kašelj, sopenje, stiskanje v prsih in oteženo dihanje. Pogosto jo spremljajo tudi drugi simptomi, predvsem izpuščaji, zapora in izcedek iz nosu, otekanje okoli oči in včasih tudi bolečine v trebuhu. Pri bolnikih z aspirinsko astmo je možno izvesti postopek desenzibilizacije.

Glede na to, da je pri vas kot kaže astma sicer dobro urejena in ne veste, ali prenašate aspirin ali ne, ker ga še niste vzeli, vam svetujem da vzamete prvi 100 mg odmerek aspirina pri svojem osebnem zdravniku in počakate na opazovanju 2 uri. V pirmeru, da bi se pojavili izpuščaji ali drugi simptomi alergijske reakcije, se vas nato napoti k alergologu na desenzibilizacijo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close