Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Problemi, s katerimi se srečujete eno-starševske družine?

Problemi, s katerimi se srečujete eno-starševske družine?

Pozdravček,

vem, da se v družbenem, družabnem okolju srečujete z veliko problemi. Od problematike vrtcev, neplačevanja preživnin, počasnih sodišč, kršitve pravic, finančnih težav…

Skupaj z nekaterim organizacijami pripravljamo projekt, s katerim želimo izboljšati nekatera področja družbenega življenja in potrebujemo vaše sodelovanje.

Zaupajte nam, kaj vas najbolj mori in teži? Bodite konkretni in jasni.
Za dodatna pojasnila ali bolj osebne zavede pa se nam oglasite na [email protected] ali preko zasebnega sporočila.

Povejte karkoli, morda lahko skupaj spremenimo na bolje.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Moderatorka je pravkar izjavila, da smo si same krive, ker smo enostarševske družine.. jaz sem se izgubila.. kaj točno želite od nas? in kako konkretno boste Vi izboljšali naša življenja?

prvo je določanje normalne višine preživnin – ključna zadeva za normalno življenje enostarševskih družin – je popolnoma v rokah sodnikov, ki lahko že od danes naprej začnejo določati spodobne preživnine

drugo je: nasilni starši, pijanci, tisti ki otroke zanemarjajo – izgubijo pravico do stikov

– sodno določene preživnine oče na plačuje, ker si je ”uradno” uredil službo ua minimalac,preostanek dobiva na roke. Vendar mu ne moreš nič, preživnine ni.
– višina določene preživnine ja prenizka
– če preživnine ne plačuje, naj ne ima stikov. Mislite, da mame uživamo, ko smo na skladu? Očki pa naj se dokažejo, koliko jim je za otroke mar. Mene je sram, da mi mora nadomestilo plačevati sklad. Oče pa izigrava zakonodajo.
– vkolikor oče z otrokom ne dela domačih nalog in ne izpolnjuje šolskih in drugih obveznosti, naj se stiki ukinejo. Kdo si upa trditi, da je ”nedelanje” nalog in neizponjevanje obveznosti v korist otroku? Namreč, da utihnete tiste, ki menite, da so take vrste stiki v otrokovo dobro.

Jaz bi dodala še tole:

– tisti, ki izvaja stik, dela z otroci neprimerne stvari, tako da je skrbnik vedno prikazan kot mučitelj:

– na sodišču pri določitvi višine preživnine upoštevajo le uradne dohodke, ne pa tudi tisto kar je na črno, predvsem pa delo skrbnika ni ovrednoteno ter je samoumevno

– pri bitkah na sodiščišh je vse preveč odvisno od sreče (kateri sodnik in odvetnik).

– Urejanje otroških dodatkov preden je sodno določena preživnina, posledično subvencije vrtca
– CSDji, ki pišejo pavšalna mnenja za sodišče (ne uspejo pogledat niti, ali so družino že obravnavali)
– Izvrševanje kazenskega zakonika pri prijavah za neplačevanje preživnine – če oče ni redno zaposlen nima smisla niti prijavljat, ker bo zavrženo, pa čeprav oče čisto v redu živi brez socialnih prejemkov.

Delavka na CSD-ju mi je izjavila: ” Pa naredite tako,če se spoznate na zakon, jaz se ne…” Iz enega CSD sem šla na drugega in po 13-letih bi morala dokazovati s pričami, da z očetom hčere nisva v zvezi, ker na Jesenicah po ” defaultu” sklepajo, da si v zvezi, ker je tako napisano v novem zakonu. V Kranju nisem nikoli imela problemov, saj je oče hčere odšel že pred porodom delat nazaj v svojo domovino Hrvaško in tam živi in dela, za hčero se ne zanima, še kar redno pa plačuje preživnino. Torej, sicer zdaj nisem več enostarševska družina, prej pa sem imela probleme, ker niti strokovni delavci ne poznajo zakonov oz ne upoštevajo dejstev. Pa še razlaga zakaj mi ni treba več dokazovati, da sem z očetom prve hčere, citiram delavko: ” Aha, zdaj ste pa rodila in zdaj pa štejemo,da ste v zvezi z očetom te hčere, saj z dvema pa ne morete biti, tako, da priče zdaj ne rabijo hodit. ”
Še en večji problem pa je, kam z otrokom, ko nimaš babic, dedkov, tet itd. in nimaš dovolj velike plače za privat varstvo,delavniki danes pa vemo kakšni so, dvoizmenskih vrtcev pa je zelo malo.

To, da je problematika enostrševskih družin omejena le na ločene.

lp ena vdova

Ja, pa to tudi, se strinjam z “ena mama ena mama”

živijo bom odgovori na to temo temu delajo največ krivic prav CSD ker so dotalno nesposobni osnovnih zakonov ne poznajo pa ti pamet solijo tak primer imamo na CSD ruše pa l p

v predlogu peticije prezivnina.org je vse napisan in se baje še dodaja.. kriva je predvsem zakonska ureditev spisanih zakonov

Popravite me, ampak ali po zakonu, recimo za otroški dodatek, ne štejejo za enostarševske družine SAMO družine, kjer drugi starš ni znan / ne plačuje / je umrl ali kaj drugega? Če plačuje preživnino, pa to potem ne šteje za enostarševsko družino… Vsaj tako sem jaz brala ob izpolnjevanju obrazca.

In?
To je pač razlaga enostarševske družine po uradniško, mi tukaj pa vemo, o čem teče beseda. Najprej so zasedli izraz samohranilka in ljudje takoj planejo ob njem, češ, če ima otrok preživnino, ni samohranilka. In smo šli na pridevnik enostarševski, pa so nam ugrabili še tega.
Kako bi pa potem ti poimenovala takšne družine, kjer otrok stalno živi samo z enim staršem, drugega pa obiskuje?
Nekaj časa nazaj vrtci uradno niso obstajali, ker jih je oblast uradno preimenovala v VVZ-je. Pa smo vsi še vedno govorili vrtec in nam je izraz blagovolila vrniti. Ni potrebe, da bi bila bolj papeška od papeža, bodi življenjska, pridruži se debati brez dlakocepljenja.

Nisem dlakocepila, samo zanimalo me je, kako je s tem, da vem, o cem je govora. Sem bila pac tudi sama zmedena, kaj z malo sva in kaj nisva.

A je to problem, ce se vpraša?

En državni uradnik si je moral izmislit novo definicijo, da oklestijo morebitne prejemnike kakih dodatkov.

Enostarševska družina= otroka uradno preživlja en skrbnik/starš (preživnina nima tu pomena).
Samohranilka/samohranilec=oče ni znan oz. ga v rojstnem listu ni vpisanega, oz. je oče mrtev, ter spada pod enostarševsko družino.

Država uporablja drugačno definicijo enostarševske družine

Birokratska razlaga je tako sprevržena, da celo vdove in vdovci, ki živijo sami z otrokom, ne veljajo za enostarševsko družino, če otrok po pokojnem staršu prejema pokojnino.
Pač pa velja za enostarševsko družino tista, kjer otrok dejansko ne prejema preživnine od očeta, četudi je ta znan, oziroma od mame.

Takole pravijo birokrati:

Enostarševska družina je skupnost enega od staršev z otroki, kadar je drugi od staršev umrl in otrok po njem ne prejema prejemkov za preživljanje ali je drugi izmed staršev neznan ali kadar otrok po drugem izmed staršev dejansko ne prejema prejemkov za preživljanje.

Tako da prosim, ne enačit življenja z birokracijo, alencka.

malo sitna sem, ampak vseeno – draga matematika, najprej me napadeš, ker vprašam, potem praviš, da ne enačit življenja z birokracijo… ja madona no, pa a se res ne sme vprašat, ali kaj?

hvala sicer. me je zanimalo. pa me iz firbca zanima še nekaj. ali pojem “sestavljene družine” (zanima me, ker to sedaj postajamo) tudi obstaja uradno pri nas, ali gre bolj za termin, poznan družboslovcem, nekega “statusa” pri (ja) “birokratih” pa nima? ne govorim strogo o poroki matere z novim partnerjem, govorim pač o zvezi, zakonski ali izvenzakonski.

vem, da ko sva zdaj z mojim novim partnerjem gledala, sva videla, da glede starševstva je “uradno” enostavno – dokler je oče en, je samo en, in ta drugi, recimo mu očim, nima nobenega statusa. ali kako? za skupnega otroka lahko prizna očetovstvo, za otroka iz prejšnje zveze pa ni nič, ali pač?

ja, vem, ne gre za življenjski vsakdan bistvene zadeve, me pa zanima.

Uradno ima zraven samo toliko, da njegove dohodke upoštevajo pri OD in subvencijah tudi za otroka, ki ni njegov. V bistvu nima nobenih posebnih pravic.

New Report

Close