Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Sporanox

Sporanox

Pozdravljeni!

Zaradi glivic na nožnem nohtu imam predpisane Sporanox kapsule, 3x po en teden z vmesnimi 3-tedenskimi pavzami.
Zanima me, ali je nujno, da je vmes 21 dni pavze ali jo lahko skrajšam na npr.19 dni, s partnerjem namreč že zelo dolgo delava na dojenčku in bi jemanje prilagodila menstruaciji (in če je ne bi bilo, Sporanoxa ne bi več jemala – s tem se strinja tudi dr.Pušenjak).

Samo mimogrede pa me še zanima, kako je s pitjem alkohola, že v času pavze, npr.kozarček vina ali en radler, ne na prazen želodec. Med samim jemanjem niti slučajno ne razmišljam, za čas po tretji kuri pa me zanima, kdaj lahko.

Hvala!

Spoštovani!

Žal vam na zastavljeno vprašanje ne znam natačno odgovoriti. Nikjer nisem uspel zaslediti študije, kjer bi pri pulznem zdravljenju uporabljali krajše vmesne intervale od treh tednov. Sam osebno sicer menim, da dan ali dva zamika ne bi smelo bistveno vplivati na klinični izid zdravljenja, nimam pa zato nikakršnih potrditev. Mogoče bi vam svetoval, da se o tem pogovorite še z vašim zdravnikom. Glivice na nohtih, zlasti na nogah so namreč zelo trdovratne in nekatere klinične študije kažejo, da so včasih za uspešen rezultat potrebni celo 4 enotedenski cikli z vmesnimi 3 tedenskimi pavzami.

Kar se tiče sočasnega konzumiranja alkoholnih pijač svetujem uživanje po pameti. Uživanje alkohola ni absolutno prepovedano, je pa dejstvo, da tako Sporanox kot tudi alkohol lahko delujeta hepatotoksično – lahko povzročata okvare jeter. Če ju uživamo sočasno, je posledično verjetnost hepatotoksičnega delovanja večja. Po končani terapiji se itrokonazol (Sporanox) v telesu nahaja še 7-14 dni.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala!

Verjetno pa ne bi naredila nič škode, mogoče bi bilo celo koristno, vsaj občasno vzeti kako kapsulo ali pa kapljice pegastega badlja?

Kolikor je bilo nohta okuženega z gljivicami, sem ga odstranila s http://www.canesten.si/scripts/pages/si/glivicna-okuzba-nohtov/kako-najbolje-zdravimo/index.php, zdaj pa mažem prst še z Canespor kremo + seveda Sporanox po prepisani shemi.

Se strinjam. Bi pa vseeno svetoval, da pripravkov pegastega badlja, zaradi morebitnega vpliva na učinkovitost antimikotične terapije, ne uživate sočasno s Sporanox kapsulami.

V kolikor nameravate uživati pripravke pegastega badlja, jih raje uporabljajte v času pavze, ko Sporanoxa ne jemljete.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Res sem nerodno zapisala, pripravke pegastega badlja bi seveda jemala v času pavze, recimo teden dni jemanja Sporanoxa, teden pavze, nato pa jemanja pegastega badlja in tako 3x.

Glede na to, da imam predpisano pulzno jemanje 7 dni 2×2 in je mogoče (po priloženih navodilih) tudi celomesečno jemanje 2×1, pa res predvidevam, da 19-20 dnevna pavza namesto 21 dni hude katastrofe ne bi smela narediti.

Če je le mogoče, se tabletam na splošno izogibam, tudi prehranskim dodatkom (po mojem mnenju zdrav človek ob raznovrstni prehrani in kar nekaj domače zelenjave le-teh ne potrebuje).

Popolnoma se strinjam z vami.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close