Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Železo

Železo

Spoštovani,
stara sem 20 let in se ukvarjam aktivno z športom.

Pri pregledu krvi sem imela hemoglobin 139, železa 11 in Ferinin 29.

Prosim vas za nasvet, kateri izdelek naj pričnem jemati, da se mi čimprej povišajo te vrednosti.
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Vaš hemoglobin je povsem v redu, železo je sicer na spodnji meji, bolj problematična pa je vaša zaloga železa v telesu, ki se kaže v serumskem feritinu.

Hemoglobin je sestavni del eritrocitov (rdečih krvnih celic) na katere se vežejo atomi kisika. Železo je pomemben element za tvorbo hemoglobina. Referenčne vrednosti znašajo 125-150 g/l za ženske in 140-160g/l za moške. Znižane vrednosti najdemo predvsem v primerih anemije zaradi pomanjkanja železa. Znižane vrednosti hemoglobina pa so lahko prisotne tudi pri športnikih zaradi intenzivnih naporov.

Serumsko železo je glavna sestavina hemoglobina, pomanjkanje pa se najpogosteje pojavlja zaradi bodisi izgubljanja krvi, prekomernega uživanja alkoholnih pijač ali pa tudi zaradi prekomerne intenzivnosti treningov v primeru intenzivnih športov. Referenčne vrednosti za serumsko koncentracijo železa so med 10.7 in 28.6 μmol/l, želeno je da je vrednost vsaj 15 μmol/l.

Serumski feritin je dejanski pokazatelj zalog železa v telesu. Je najpomembnejši pri procesu eritropoeze – to je proces nastajanja novih rdečih krvničk (eritrocitov). referenčne vrednosti za serumski feritin so med 30 in 400 μg/l. V primeru, da je vrednost feritina pod 100 μg/l je dobro železo nadomeščati s prehranskimi dodatki ali zdravili po presoji zdravnika.

Glede na rezultate vaših preiskav in glede na to, da ste športnica vam svetujem uživanje prehranskega dopolnila SensiFer Plus. Za natančna priporočila glede uporabe omenjenga prehransekga dopolnila se obrnite na vašega farmacevta.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za vaš hiter odgovor.
Pogledala sem sestavo Od Sensi lab izdelka in ima 18 mg železa.

Ali lahko za začetek raje jemljem tablete Elevit, kjer vidim da imajo kar 60 mg železa? Da si hitreje zapolnim zaloge železa, nato pa za vzdrževanje nadaljujem z izdelkom ki ste mi ga priporočili?

Hvala.

Spoštovani!

Pri železu nikakor niso pomembni samo odmerki (miligrami železi), v prvi vrsti je oblika v kateri se železo nahaja. Vsekakor vam še vedno svetujem SensiFer Plus pripravek. Lahko na začetku, 1-2 meseca jemljete 2 kapsuli dnevno.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Ali lahko dve kapsuli pojem naenkrat ali mora biti vmes pavza? Je boljši učinek če dve naenkrat?
Hvala

Lahko obe naenkrat.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,
zanima me še, čez koliko časa naj dam zopet kri da vidim če so se vrednosti železa že povišale?
Koliko časa naj jemljem kapsule?

Hvala

Spoštovani!

Svetujem enomesečno uživanje 2 kapsul dnevno, nato še en mesec uživanja 1 kapsule dnevno in nato kontrola.

Glede na rezultate izvidov boste potem videla koliko časa bo še potrebno jemati železove pripravke.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

jemala sem ta dodatek železa poleti, 1 mesec po dve tableti potem po eno na dan. Vendar ne redno, prvi mesec še, potem pa občasno.

Pregled železa konec septembra je povišanje železa, vendar Feritina pa je še manj kot prej:

S-Železo: 29,2 H

S-Feritin: 25,90

Zakaj mislite da imam sedaj nekoliko povišano železo ob istočasno znižanju Feritina?
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Žal vam ne znam povsem razložiti zakaj je serumski feritin v vašem primeru sedaj še nekoliko nižji. Vendar, kot vidite ne gre za bistveno spremembo od zadnjič. Poleg tega je vaša vrednost S-feritina že ves čas znotraj priporočljivih vrednosti.

Serumski feritin je, kot je bilo že omenjeno, dejanski pokazatelj zalog železa v telesu. Je najpomembnejši pri procesu eritropoeze – to je proces nastajanja novih rdečih krvničk (eritrocitov). Referenčne vrednosti za serumski feritin so med 20 in 300 μg/l za moške ter med 10 in 120 μg/l za ženske. Za športnike veljajo nekoliko višje vrednosti, navajajo se vrednosti med 30 in 400 μg/l. V primeru, da je vrednost feritina pod 100 μg/l, pri ekstremnih športnikih nekateri že priporočajo nadomeščanje železa s prehranskimi dodatki ali zdravili po presoji zdravnika. Kljub temu, mislim da so vaše vrednosti S-feritina povsem normalne – res je sicer, da so dejansko bolj proti spodnji meji (vsaj kar se tiče običajnih vrednosti pri športnih), pa vendar povsem znotraj referenčnih vrednosti (10-120 μg/l).

Potrebno je vedeti tudi, da se zaloge železa v organizmu obnavljajo zelo dolgo. Za obnovitev je včasih potrebno tudi več mesecev. Svetujem vam, da sedaj nadaljujete predvsem z zdravo prehrano in morda sem ter tja, v kolikor bo to še potrebno, vzamete kakšno tableto železa – vsekakor manj pogosto kot ste do sedaj, saj so vaše vrednosti serumskega železa sedaj že celo malce previsoke. Menim, da se bodo tako, ob normalnih serumskih vrednostih železa, sčasoma povečale tudi vrednosti serumskega feritina (skladišča železa).

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,
zopet se vam oglašam. Torej zaradi športa grem vsake cca 3 mesece dati si pregledati kri.

Na dan 21.11.2013 so izvidi glede železa taki:

Železo 22,3 ( 10.7-28,6)
Feritin 22,93 ( 13-150)
TIBC 77.0 H ( 49.2-75,2) TIBC sem si dala prvič pogledat in kaj pomeni to povišanje?

Hemoglobin 143

Znižano je bilo edino K-Eozinofilci 0.6 L (1.0-6,0)

Pa še enkrat so napisani ti K-Eozzinofilci 0.04 L (0.10-0,60)

Kaj prosim to pomeni?

Zanima me torej za Feritin kako mi svetujete da si ga povišam, ali je možno da če imaš dobro prebavo da tudi izgubljaš železo?
Od zdravil jemljem Alvesco 160 zaradi Astme.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Edino feritin imate resnično še vedno nekoliko prenizek – glede na to, da ste športnica bi bilo priporočljivo, da bi bila vrednost csaj 40. Morda bi vam vseeno svetoval, da se vendarle pogovorite z vašim zdravnikom o morebitnem krajšem jemanju železovih pripravkov na recept.

TIBC predstavlja sposobnost vezave železa v krvni plazmi. Železa je v telesu okoli 5 gramov, od tega tričetrt vezanega v beljakovinah hemoglobin, mioglobin in encimih, nekaj v transferinu (0,07 %), nekaj v feritinu (17 %), ostalo pa v telesnih zalogah. Železo iz hrane prehaja v celice (kot feritin), od koder po potrebi prehaja v plazmo, ker je vezan na trensferin. Vrednost pove, koliko železa se nanj lahko veže. Zveča se ob izgubah krvi, zmanjša pa v primeru infekcij. Zvečanje v vašem rimeru je minimalno.

Znižane vrednosti eozinofilcev navadno ne pomenijo nič posebnega, vam pa vseeno svetujem da se o vseh vprašanjih, ki jih imate, raje še enkrat podrobno pogovorite z vašim zdravnikom. Diagnostika žal ni naše specialno področje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Prosim za pojasnilo , kaj ce imas previsoko vsebnost feritina .Stara sem 76 let, sicer zdrava , ne jemljem nobenih zdravil , razen bilobila in glukozamina .Zadnja leta pa imam sicer krvno sliko vse v redu razen povecan feritin (- 218 pred par dnevi .) .
Ali je to kako nevarno oz ali ga kako lahko zmanjsam na normalo?
Tudi moz ima povecanega , pa je tudi sicer zdrav – je mozna napacna hrana ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Za povišane vrednosti serumskega feritina ob normalnih vrednostih železa, je možnih več vzrokov.

Lahko gre za:
– jetrna obolenja (npr. zamaščenost jeter – nealkoholna steatoza jeter ali virusni hepatitis tipa B, C ali G),
– kronična vnetna obolenja:
– RA (reumatoidni artritis, kronična vnetna črevesna bolezen),
– kronične bakterijske infekcije.
– maligna obolenja, zlasti hematološkega izvora (tu jezelo redko prisoten samo ta znak, običajno je prisotna še kopica drugih kliničnih znakov in laboratorijskih meritev),
– tirotoksikozo – prekomerno delovanje ščitnice,
– družinsko hiperferitinemijo in sindrom katarakte,…

Poleg navedenih je verjetno možen še marsikateri potencialni vzrok za katerega niti ne vem. Žal vam pri vašem vprašanju ne znam bolje pomagati, saj diagnostika nikakor ni področje farmacevta, temveč je izključno v domeni zdravnika.

S hrano bi bilo možno vplivati, na primer v primeru, da bi šlo za posledico zamaščenosti jeter (steatoza jeter).

Svetujem, da se še enkrat pogovorite s svojo zdravnico o morebitnem vzroku za povišane vrednosti feritina. Več vam trenutno žal ne znam pomagati.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni! Sem 18 letno dekle, športnica celo življenje, z vsakdanjimi teningi. Na preventivnem športnem pregledu sem dobila izvide krvne slike, ki so naslednji:

S-železo: 9,8
S-feritin: 16
K-ht: 0,37
K-ht: 126

Zanima me, kaj naj naredim da bom imela več železa?
Ker se že dolgo časa ne počutim več dobro, izgubljam kondicijo,sem preveč utrujena, imam mrzle okončine.
Se prekomerno potim(res veliko), mislite da je vzrok lahko v pomankanju železa?

Hvala za odgovor,
Lp

Spoštovani!

Kar opisujete je vsekakor lahko povezano s pomanjkanjem železa in posledično slabo prekrvavitvijo. Poleg tega močnejše potenje še dodatno stimulira izgubljanje železa in poslabšuje vašo situacijo. Pojdite z izvidi k osebnemu zdravniku, da vam na recept predpiše pripravke z železom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Vzrok za povišano vrednost feritina pri meni so transfuzije koncentriranih eritrocitov. Ko so postali pozorni na feritin sem imel vrednost 5000. trenutno imam okoli 1300 ker jemljem Exjade 500, ki zmanjšuje vrednost. V tolažbo tistim, ki imajo vrednosti malo čez ali pod referenčno vrednostjo. APL v remisiji, posledica KT pa je sekundarni MDS. LP vsem soborcem.

New Report

Close