Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina korničan animija

korničan animija

Spoštovani!

Pišem Vam, ker me precej skrbi za mojo mamo.

Že več časa ima precej problemov z svojim zdravjem, dalj časa tudi s svojo slabokrvnostjo. Prebrala sem že nekaj Vaših odgovorov na podobna vprašanja, in sem zasledila, da je pri pomanjkanju železa ključno vprašanje vrednost hemoglobina.

Torej, moja mama ima vrednost železa 1,9 vrednost hemoglobina pa 92. Diganoza je krnoična anemia.

Prosim Vas, če mi lahko na kratko poveste, kako lahko izboljša svoje stanje. Osebni zdravnik ji je rekel, da ne ve kaj ji je in kako jo naj obravnava. Niti ne ve, na katere preiskave jo naj pošlje. Predpisal ji je Ferrum (železo). Mamino stanje se kljub jemanju železa ne izboljša.

Kaj svetujete?

Za Vaš odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

Lili

Spoštovani!

Anemija zaradi pomanjkanja železa (to ima vaša mati) je znak in ne bolezen sama po sebi. Do pomanjkanja železa pride zaradi izgubljanja krvi zaradi različnih razlogov. Pri starejših ženskah (domnevam, da je v meni) so to krvavitve iz prebavil (rane na želodcu ali dvanajstniku, rak prebavil), krvavitve iz rodil (mesne bule maternice in pomenopavzne krvavitve, rak), hujšanja zaradi neješčnosti ali neustrezne prehrane, kroničnega vnetja idr. Praviloma se odločimo za izključitev teh najpogostejših razlogov z gastroskopijo, ginekološkim pregledom in UZ rodil.

Če jemanje tablet železa ne zadošča, je včasih vzrok v želodčni in črevesni sluznici in pomagajo injekcije železa.

Zaradi hemoglobina 92 se mama praviloma ne bi smela slabo počutiti, saj se bolniki privadijo na počasi razvijajočo se anemijo in se zares slabo počutijo, oziroma bolj prav povedano se hitreje utrudijo pri delu ali hoji po stopnicah pri nižjih vrednostih hemoglobina (80). Lahko da je vzrok slabega počutja kaj drugega in je slabokrvnost le slučajna vzporedna najdba (ki pa jo je prav tako potrebno pozdraviti).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close