Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Podančice: znova in znova, že nekaj let…

Podančice: znova in znova, že nekaj let…

Pozdravljeni,

Že dobre tri leta se bojujemo s to belo črvičkasto nadlogo.
Verjemite mi, prebrala sem že vse, kar je na netu navedenega o njih, držala se vseh zdravnikovih navodil, lepo smo jedli Vermox na vse možne načine (2tbl/dan, 3 dni), (1tbl/7-10dni, 3x), (1tbl/14 dni, 3x), poiskušali vse od česna, do papaje in vseh možnih zvarkov, ki naj bi preprečevali ali odpravljali gliste, a nič ne pomaga. Da, Vermox pomaga, a le za določen čas.

Naša punca je stara 5,5 let. Podančice smo prvič opazili slabih dveh letih in od takrat dalje najdemo točno na vsakih 4,5 meseca, nove, žive, ki jih zaradi srbenja toliko časa čakamo, da pridejo na plano lesti jajčeca, jih poberemo z vatirano palčko, ker drugače je nemogoče prenašati to srbenje, ker Vermox ne prime v trenutku, srbi pa dokler posamezne gliste ne odstranimo iz področja danke ali nožnice.

Naj povem, da vsakič posteljnino, igrače, oblačila prekuham, vse površine mokro prebrišem, nikoli ne strepamo odej, rjuh, da ja ne bi jajčeca šla v zrak. Hčerka se nikoli, nikoli ne praska po nagi riti. Ko je nevzdržno, ji dovolim, da se popraska čez najmanj dvoje, ali celo troje oblačil. Do pred kratkim je imela ponoči pleničko, tako da ni mogoče, da bi se ponoči nekontrolirano praskala. Z umivanjem rok je obsedena, tako da sem včasih še jaz nejevoljna, zakaj jih tako dolgo drgne.

Skratka, kot sem po datumu predvidevala, so nas pred dnevi zopet obiskale. Pri pediatrinji ne dosežem nič, pravi, da če jih ima, jih moramo pač odpraviti in napiše Vermox in zgodba zaključena. Na testiranje jo ne da, ker smo podančice našli in itak ni dvoma potem, ali so ali niso.

Hčerka ima že dobro leto enako težo: 18kg na 111cm – 115cm, kar je zrasla v enem letu. Apetita zelo malo, temne podočnjake pod očmi, bledo kožo, seveda jedla bi le sladke stvari, kar ji pa seveda ne dovolim, zato tudi teža stagnira.

Za podančicami se še nikoli nismo zdravili preostali člani družine, vsakič omenim pediatrinji, da naj bi se po priporočilih zdravili vsi, a me zavrne, češ, zakaj le, saj jih nimate. Naj povem, da imamo še mlajšo sestrico, s katero sta nonstop skupaj, tudi v vrtcu, ker je majhen vrtec, doma vedno tičita skupaj, igrata, jesta, obiskujeta stranišče, kopanje v isti banji,.. a jih mlajša nikoli ne dobi, večja pa točno na 4 in pol mesece.

Čisto sem že obupana, zbegana in nimam pojma kje in kako naj še iščem pomoč.

Mi mogoče lahko kakorkoli pomagate s kakšnim dodatnim nasvetom?

Najlepša hvala in lep pozdrav.

No, tole o nezdravljenju družinskih članov je pa za pediatra bosa neresnica:
http://www.mojmalcek.si/teme/zdravje/38/usi_in_podancice.html

Pa npr. odgovoro infektologa:
Podančice
Ključne besede: podančice
Simptomi: Gliste
Deli telesa: INFEKCIJE
Vprašanje: lep pozdrav! stara sem 20 let in imam že od lani zelo nadležno zadevo, to so podančice. Ponavljajo se mi nekje na obdobje 4 mesecev. Dobila sem zdravilo Vermox, ki pomaga, vendar jih čez čas spet dobim. Ne vem v čem je problem, saj upoštevam higienske nasvete, velikokrat pa jem tudi česen ki je po domači lekarni zdravilen za to zadevo. Zanima me, kako se naj trajno znebim te težave, ali obstaja mogoče še kakšno drugo zdravilo? najlepša hvala za odgovor!
Odgovor: Potrebno je zdravljenje vseh družinskih članov oz inficiranih, terapijo je potrebno po desetih dneh ponoviti, vso posteljino po ob tem zamenjati in prekuhati. Problem navadno ni v zdravilu.
Mag. Branko Šibanc, dr. med., 11.12.2009

In na Medscapu:
Because asymptomatic infestation of other members in a household is frequent, simultaneously treating all household members may be reasonable. Families should be informed that repeat infestations are common. Reinfestation is treated with the same medications as the initial infestation.
http://emedicine.medscape.com/article/997814-overview
(če bi se morali prijaviti za to stran, se kar pirjavite, ker je članek res obširen)
Jaz bi vsekakor ponavljala terapijo, sedaj mogoče na 2 tedna in predvsem bi zdravila vse družinske člane.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Libi, ali ste se skozi leta znebili podančic in kako. Hvaležna bom za vsakršen odziv. Lp

 

 

New Report

Close