Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija slabši sluh po odstranitvi timpanalnih cevk

slabši sluh po odstranitvi timpanalnih cevk

Pozdravljeni!
Mojemu sinu so junija v obe ušesi vstavili timpanalni cevki in hkrati operirali žrelnico (drugič). Včeraj sva bila na pregledu in mu je zdravnik cevke odstranil. Popoldan sem ugotovila, da otrok občutno slabše sliši. Danes pa me je na to opozorila tudi vzgojiteljica. Naj povem, da je bil njegov sluh pred operacijo zelo slab, po opreraciji pa se je stanje res izboljšalo. Zanima me, ali je to normalno ali bi morala nazaj na pregled?

Hvala za odgovor, Eva

Običajno priporočamo kontrolo sluha na 2-3 mesece nekajkrat, da se prepričamo o uspehu zdravljenja in seveda, da ukrepamo, če se sluh (in lahko se) ponovno poslabša.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Ali mi kot laiku razložite naslednji ADG izvid in ali bi po vaše bilo dobro še enkrat vstaviti timpanalni cevčici?

ADG: desno konduktivna naglušnost 1.stopnje, levo sluh še v mejah normale. Mogoče minimalna razlika v nizkih frekvencah.
TIMPANOGRAM: desno A krivulja, ki pa se nepravilno izravna, levo nizka B krivulja, praktično brez gibljivosti
OZOMIKROSKOPIJA: sluhovoda sta prosta, bobniča sta cela in uklenjena ter v kavumu obojestransko proseva prozorna tekočina, nebnici sta povečani in razbrzdani ter neobloženi, v epifarinksu limfatični otočki

MNENJE: Sedaj sta izpadli obe timpanalni cevčici, še vedno so prisotni znaki disfunkcije Evstahijeve tube z izlivnim otitisom. Kontrola čez tri mesece in takrat dogovor o event. retubulaciji obojestransko ( v kolikor nebi prišlo do regresije izlivnega otitisa-Kaj to v oklepaju pomeni???).

hvala že vnaprej

Spoštovani,

Sedaj v času viroz ni nič posebnega, če ima otrok ponovno malo izliva v srednjih ušesih. Desno – blaga prevodna izguba sluha in timpanogram A – izliva je verjetno zelo malo.
Levo – sluh v mejah normale in timpanogram B (ne uspe) – izliva je verjetno minimalno.

V naslednjih 3 mesecih naj se otrok redno vsekuje na vsako nosnico posebej, v nos naj dobiva nosni kortikosteroid (Nasonex ali Mommox 1×1 vpih v nosnici) vsak dan do kontrole.

Ponovna vstavitev timapanalnih cevk je po mojem mnenju potreba le, če bo izliva zelo veliko, sluh slab (med 30 in 60 dB), če bodo na bobničih prisotne žariščne morfološke spremembe (retrakcijski žepi, priraščenost na promontorij ali inkus).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Najprej hvala za odgovor. Bi pa še dodala kar je bilo po mojem prvem pisanju in bi prosila za dodatno mnenje!
Pojavil se je izcedek iz desnega ušesa, ki je trajal 4 dni. Prvi dan po začetku izcedka je dobil Amoksiklav in kapljice Ciloxan. Na dan kontrole pri pediatru (4 dan) sva bila napotena na ORL od koder sva dobila naslednji izvid:
Levo otomikroskopsko iz sluhovoda odstranim cerumen. Bobnič je moten, z izraženimi žilami. V kavumu izliv. V zadnjem delu miringosklerotični plak.
Desno v sluhovodu na dnu nekaj seroznega izcedka. Zadaj spodaj drobna 2 mm velika perforacija iz katere izceja redka sluz.. Sam bobnič je v zgornjem delu nekoliko bolj mesnat in rožnato rdeč.
Nosna sluznica vlažna , rožnata . Nekoliko lividne školjke
hvala že vnaprej za mnenje in obrazložitev.

Verjetno se je po odstranitvi cevk težava ponavila – uho je še slabo prezračeno. Morda bo potrebna ponovna operacija žrelnice ali(in) tudi mandljev, če ti niso bili odstranjeni. Naročite se (saj so vas verjetno že) na kontrolo pri ORL specialistu.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close