Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija izcedek iz ušesa

izcedek iz ušesa

Lepo pozdravljena dr. Tanč. Ponovno potrebujem hiter nasvet, sicer smo bili pri pediatrinji, vendar zadnji na vrsti in nisem uspela vprašati vsega kar me je zanimalo.
Sin star 13 mesecev ima izcedek iz levega ušeska od včeraj zvečer, izcedek nima vonja je pa rahlo na momente rumeno zelen vendar večinoma voden. Pred šestimi dnevi smo imeli posvetovalnico in je bil na pregledu bp, takrat je imel pred dvema dnevoma rahlo vročino, izraščal mu je tudi zobek. Po tem pregledu se mi ni zdel več prehlajen tudi ni imel vročine, spal je neako kot prej, ponoči se zbuja že dolgo časa in se dojima, verjetno tudi kompenzira ker je šla mamica nazaj v službo. Kar hočem povedat je da ne kaže da bi ga bolelo, tudi vročine ni imel. Ta izcedek naj bi bil od počenega bobniča, dobila sva Hiconcil pol žličke na 8 ur (težka sva 10,5 kg. Je to v redu? Se spomnim da je že hčera imela podobno in smo ji pozdravili takrat samo s kapljicami (peroksid in tobrex) od takrat se ji več ne ponavlja. Skrbi me za malega če ne bi opazila izcedka ne bi rekla da ga boli. Na pregledu je v desnem ušesku imel veliko masla ampak brez posebnosti, levo pa sploh ni videla bobniča zaradi izcedka. Ali je možno da bi kljub tekočemu izcedku imel vnet le sluhovod in ga lahko pozdravim s kapljicami ali nam je ab neizogiben? Kaj pa če počakam kak dan in čistim s peroksidom?
Hvala!

Ker ne morete vedeti ali gre za počen bobnič ali ne, se s tem ne bi igrali. Dajte antibiotik, s kapljicami pa vnetja srednjega ušesa (sploh pa s sumom na perforiran bobnič) nikoli ne zdravimo!

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni še enkrat, najprej hvala za vaš odgovor, ki ga zelo cenim. Začela sva s prvim odmerkom ab-ja. Naj malo poročam kako je šlo in kaj sem včeraj še pozabila.
Izcedek je bil dopoldan že kr voden, popoldan spet svetlo zelen, uho sem mu dvakrat očistila kar z vato. Hkrati ima na ličku, kjer je imel suho kožo ene take izpuščaje, včeraj so bili izpuščaji taki mokri, danes so z rumeno kapico, se pa stvar očitno celi, jih je manj. Zdravnica je včeraj opazila izpuščaj in je rekla, da je lahko bakterijsko, potem je pregledala ušesa in sva tako hitro končali, da ni za izpuščaj/mozolje nič komentirala. Sama sem jih mazala z grenifitom in gre na bolje. Vseeno me bega kako je možno, da ima otrok počen bobnič brez vročine in je normalno razpoložen, no mogoče ga moti ko mu čistim uho, tudi sam se kdaj popraska. Zakaj izcedek nima vonja? Včeraj smo se vrnili z dopusta, kjer smo bili v hotelu, mogoče je vse skupaj povezano s hotelskim itisonom? Jezi me kako to, da pri nas ne očistijo ušeska da vidijo kaj se notri dejansko dogaja. Ali imam pravico it samoiniciativno na kontrolo ko se sluhovod sčisti, da se vidi kaj je bilo, da ne dajem tega ab-ja predolgo? Hvala in upam da vas ne nadlegujem preveč. Sem vesela da vas imamo. Prisrčen pozdrav!

Ninujno, da izcedek smrdi, pravzaprav moram priznati, da smrdečega izcedka še nisem videla, pa čeprav je tekel zelen gost gnoj iz ušesa. Povezave z itisonom ne vidim, vsekakor pa s prehladom, ki ga je otrok že prebolel, saj je vnetje ušes najpogostejši zaplet otroškega prehlada.
Vnetje ušes zravimo 10 dni in ne do takrat, ko se zdi, da je bolje. Pravzaprav lahko blago pordel bobnič po vnetju vidimo še več tednov, pa ga vendar ne zdravimo tako dolgo.
Ker ne vemo, kaj je za gnojem (morebitna perforacija), sluhovoda na osnovni ravni (ob sumu na počen bobnič) ne izpiramo, saj bi raznesli vnetje in povzročpili dodatne zaplete. In če slučajno specialist ORl ne dela več in če je kakšen vikend, potem je varno in pravilno dati antibiotik in na kontrolo takrat, ko je možno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za hiter odgovor, no samo toliko, pri nas ne pošiljajo specialistom orl kar tako, moraš imeti res ponavljajoča vnetja. Lahko noč!

Pozdravljeni,

občasno malo preletim tale forum in kaj uporabnega preberem. Ob tej temi pa sem se malo zamislila. Štiriletnik mi je pred kakšnim tednom potožil, da ga boli uho (mirno rekel, nobenih neznosnih bolečin ni bilo zaznati). Po tem sem enkrat (takoj naslednje jutro, morda 3-4 dni kasneje) v predelu glave opazila rjave madeže. Ker je imel tudi zamašen nos, sem sklepala, da si je v rjuho brisal nos. Čeprav čez dan in zjutraj ni bilo rjavega izcedka. Povečanemu izcedku iz ušesa nisem posvečala veliko pozornosti, saj ima tako ali tako vedno iz enega ušesa precej masla in še drugačne barve je, kot iz prvega. Tudi danes mi je rekel, da ga boli uho, a čez pet minut ga ni več bolelo….
Skratka, glede na to da nimamo ravno bogatih iskušenj z vnetji ušes (na srečo!), se mi tudi sanjalo ni, da bi šlo lahko za izlivno vnetje. Minili so že vsaj 3je, če ne 4je dnevi od izlitja (če je bilo). Seveda nismo zdravili, saj je otrok to čisto običajno prenašal. Vročine ni imel. Je možno, da je šlo za spregledano vnetje in kaj sedaj?

Super ste, da odgovarjate na vse mogoče dneve, tudi na današnji. Želim Vam lepe praznike, kolikor vam jih sploh še ostane.

LP, Neli


Saj gnojni izceek in sum na perforacijo ni kar tako. Takšna so tudi navodila specialistov ORL.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljena dr.Tanč.
Danes sva bila na kontroli in me kr srbijo prsti, vam moram napisat kako je šlo. Bila je ena druga pediatrinja (nobena od teh ni najina) in je pregledala ušeska, videti je vse bp, desno uho je že itak blo prej, levo pa je bobnič cel, sluhovod je čist, vse bp, komentirala je da je bobnič rahlo moten, odsev (reflex? če sem si prav zapomnila) je prisoten. Pravi da lahko po sedmih dneh ukineva antibiotike.
Seveda bi jih jaz že prej, saj se mi je cel čas zdelo čudno, ker sin ni imel vročine in bolečin. Mi lahko prosim razložite ali je možno da se je v 4 dneh bobnič in uho zacelilo. Aha še to, grlo ima še rahlo pordelo. Recimo, da je po enem dnevu od uvedbe ab-ja izcedek povsem izginil. Se opravičujem za dolgovezenje. Ali je možno da je bil izcedek le zaradi sluhovoda in ne noter? Kaj naj. Lepo prosim za odgovor, aha koža je že v redu. Stokrat hvala!!! Zlati ste, kaj bi mi brez vas!

Dodala bi še, da ab jemljemo tretji dan s popoldanskim odmerkom vred, ker sem prvo noč počakala, uho se mu je že včeraj sčistilo, je pa res, da je bil pod bolnim ušeskom bolj vroč na dotik. Zdravnica je na moje vprašanje rekla, da naj bi se luknjica že zacelila, čeprav ni nič videla.

Običajno se perforiran bobnič celi dlje, po 4 dneh pa bi bila vidna vsaj rdečina na mestu perforacije, če bi se slučajno luknjica že zacelila. Seveda pa izcedek vidimo tudi pri vnetju sluhovoda. Ko začnemo antibiotik, ga dajemo vsaj 5 dni, sploh pri stanjih, ki niso povsem jasna, pa vemo, da bi opustitev zdravljenja naredila zelo veliko škodo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Morda vam bodo naše “bogate” izkušnje z gnojnim vnetjem ušes kaj v pomoč.

Naša deklica je v preteklem letu cca. 6x prebolela gnojno vnetje ušesa. In vsakič je bilo brez vročine, tudi malo ni bila povišana temp. Običajno je samo zvečer pojamrala, da jo malo boli uho, potem pa se je zjutraj zbudila z zasušenim gnojem okoli ušesa. Načeloma ni nikoli smrdelo, večinoma je bilo bolj prozorne kot goste motne barve.

Prvič ali drugič sploh nismo vedeli kaj je to in je nismo nikamor peljali. Potem pa smo enkrat po naključju bili na pregledu z mlajšim otrokom in sem omenila pediatrinji, da je dva dni nazaj jamrala da jo boli uho, pa če lahko pogleda, kaj je na stvari. In je takoj rekla, da je potreben AB; ker ima počen bobenček. Ona je pa vmes bila že v vrtcu in pač normalno funkcionirala. No od takrat gremo vsakič, ko omeni, da jo boli uho k zdravniku, ker je potrebno predrt bobnič zdravit zaradi morebitnih zapletov.

Je pa tako, da boli menda samo dokler bobnič ne poči zaradi pritiska tekočine v ušesu na bobnič. Potem bolečina popusti in vse zgleda popolnoma normalno, otrok ni nič prizadet. Seveda pa je potem 10 dni na AB. In tudi ni rečeno, da se vedno lepo vidi perforacija bobniča in tudi nam nikoli ne čistijo ušes, da bi videli kaj je zadaj, saj to niti ni pomembno. Pomembno je, da se prepreči nadaljnja škoda, ki bi se morda lahko naredila. Večinoma pa se v sluhovodu vidi tekočina ali sledi in tudi bobnič ni lep, kadar se ga vidi. Nam se običajno po cca. 4 dneh luknjica že zaraste, razen, kadar je večja perforacija, takrat traja malo dlje.

Čimmanj vnetih ušes vam želim!

Pozdravljeni

bom kar tukaj vprašala. 3 in pol letnik je sredi februarja prebolel virozo- teden dni visoke vročine, nahod in kašelj. Oba bobniča sta bila rahlo rdeča, vendar antibiotik ni bil potrben. 9 dni je zdrav. Včeraj zvečer se je po eni uri spanja začel najprej premetavati, nato pa jokati. Tožil je, da ga boli uho. Dobil je Calpol, bolečina je skoraj v istem času popustila in je zaspal. Zjutraj sem opazila malo zasušenega izcedka, otrok je pa brez vročine, normalo razpoložen in brez bolečin. Dopoldan se mu je še enkrat malo pocedilo (tokrat rumeno), še vedno pa je brez bolečin. Šla sva v dežurno ambulanto, kjer je zdravnica ugotovila, da ima bobnič zapacan od gnoja, vendar ni vnet. Rekla je, da je za boničem gnoj in da se bo ta izcejal. V primeru bolečin in/ali vročine, se vrneva po antibiotik.

Brala se vaše odgovore, kjer pišete, da je potrebno gnojno vnetje vedno zdraviti z antibiotikom, vnetje sulhovoda pa ne. A gre v našem za vnetje sluhovoda? Kaj naj narediva? Lahko počakamo do ponedeljka ali je bolje, da se vrneva v dežurno?

Hvala za odgovor.

Lp

Tega ni mogoče razlikovati, dokler se sluhovod ne očisti. Lahko greza vnetje sluhovoda, v tem primeru je bobnič siv in cel (torej zdrav), lahko pa tudi za gnojno vnetje, v tem primeru je bobnič rdeč, moten. Glede na to, da je otrok brez bolečin, lahko počakate do ponedeljka, če pa se vam zdi, da ni tak, kot bi moral biti, le pojdite na pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Bi lahko odgovorili na to vprasanje, namrec mi imamo podobno izkusnjo, odgovora pa nisem nikjer zasledila?
Hvala in lep pozdrav!

Odgovor na vaše vprašanje je v ločeni temi, kjer ste zastavili vprašanje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni! Tudi jaz imam vprašanje povezano z izcedkom iz ušesa. Moj 13-mesečnik, je imel že nekajkrat vneta ušeska in sedaj ima že tretjič bronhitis.
V petek je dežurni pediater predpisal Ventulina. Ponoči je vročina narasla na 40,1. zato smo šli v soboto na urgenco. Po pregledu krvi je zdravnik na urgenci predpisal sumamed, ker je posumil na pljučnico (čeprav je ni slišal), bili so povišani levkociti in crp. Kontrrolo smo imeli v ponedeljek pri naši pediatrinji. Pljučka so bila bolje, ušeska pordela. Ventolin ni bil več potreben. Krvni izvid je pokazal še povišanje crp (okrog 150) in znižanje levkocitov. Pediatrinja je rekla, da upa da bo Sumamed pomagal tudi pri ušeskih. V sredo smo imeli spet kontrolo. Pljučka bp, ušeska pordela. Krvni izvid crp okrog 50, levkociti ok.
Načeloma je bila zdravnica zadovoljna. Aja vročino smo imeli še v ponedljek in torek samo enkrat po opoldanskem spancu, okrog 39 in smo zbijali s calpolom. Potem se ni več pojavila.
Danes pa opažam, da sinu teče iz ušeska, prozorno rumekasto. Mojo pediatrinjo sem zamudila…
Ali me mora skrbeti? Je to normalen potek okrevanja, ali znak poslabšanja.
Zanimam me tudi vaše mnenje glede izleta k morju. Planiramo namreč v nedeljo družinski izlet na obalo, ker menimo, da bi sinu zaradi ponavljajočega bronhitisa dobro delo. Se vam zdi to pametno, glede na stanje z ušeskom?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav in lep vikend!

Če opazite izcedek iz sluhovoda in to ni ušesno maslo (kar po opisu ni), je potrebno na ponovni pregled.
Glede na ukrepanje pa potem tudi ev. izlet.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

SpoštovanaTanč hvala lepa za odgovor.
Ker se je izcedek danes pojavil še iz drugega ušeska, sem sina peljala na urgenco. Dežurna je bila ravno naša pediatrinja. Žal gre za vneta ušeska, kjer Sumamed očitno ni deloval, zato je sinu predpisla Amoksiklav in kapljice (nekaj na C, se ne morem spomniti 🙂 )
Vprašala sem jo, kaj nam je storiti preventivno, glede na ponavljajoča se vnetja ušes. Predlagala je cepljenje na pnevmokok. Naši pediatrinji zaupam, zato se nagibam k cepljenju, vseeno pa me zanima še vaše mnenje oz. opredelitev do tega cepljenja.
Hvala za odgovor

Izlet imamo odobren 😉 Z vso previdnostjo in toplo oblečenostjo in pokritimi ušeski 🙂

Ker v tej starosti vnetja ušes najpogosteje povzroča bakterija pnevmokok, je cepljenje proti njem priporočljivo. Po 1.1.2015 je cepljenje proti pnevmokoku tudi v cepilnem programu, vendar na zahtevo staršev, za otroke, rojene po 1.10.2014.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

pozdravljena,
tudi pri sinu 5 let se pojavljajo ponavljajoča vnetja, predvsem po vstopu v vrtec 2013/2014. letošnje leto je bolje, vendar je imel 2x v roku meseca dni vnetje sluhovoda. Prvič je praktično na smučanju pojamral, da ga špika v ušesu, brez vročine in karkoli. Potem pa je iztekla rumenkasta tekočina iz ušeska in je šlo za vnetje sluhovoda. zdravili s kapljicami Tobrex. Prejšnji teden pa je v vrtcu ponovno jokal zaradi ušesa – in ponovno vnetje sluhovoda, brez izcedka. Zdravimo s kapljicami Ciloksan. Nikoli pa ni bilo vročine, popolnoma normalno razpoložen. Peljala sem ga le, ker imamo ušesa večkrat na sporedu… Torej zanima me zakaj pride do vnetja sluhovoda. Namreč prej je šlo vedno na bobnič.-… Je to lahko posledica vetra? in ali bi bilo cepljenje v tej starosti še priporočljivo? In ali je lahko ugotovi recimo pri ponavljajočih vnetjih kateri pnevmokok, strept., ipd mu povzroča vnetja? hvala.

New Report

Close