Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težave z ravnotežjem

Težave z ravnotežjem

Spoštovani,

že od malega (ne vem pa, če od rojstva) imam težave z ravnotežjem in s sluhom. Bil sem naglušen, potem pa se mi je sluh z leti slabšal, tako da sem zdaj z medicinskega vidika (ne pa tudi s kulturnega in socialnega vidika) gluh. Doslej sem mislil, da je moje slabo ravnotežje povezano z izgubo sluha, vendar pa sem pri gluhih in naglušnih videl, da nimajo tolikšnih problemov z ravnotežjem kot jih imam jaz, in sicer:
– brez problemov lahko stojijo na eni nogi, jaz tega ne morem;
– brez problemov lahko hodijo po strmih neravnih, skalnatih poteh, jaz tega brez opore ne morem;
– brez problema lahko hodijo po ozkih brveh – jaz tega brez opore ne morem;
– lahko hodijo naravnost tudi, če ne gledajo naravnost, jaz tega ne morem, ker mi spodnese ravnotežje;
– brez problema kolesarijo tudi proti soncu – mene ravno v takšnem primeru izda ravnotežje pri kolesarjenju.

Nimam vrtoglavice, samo ravnotežja nimam za opravljanje zgornjih stvari.

Zanima me, ali je takšna izguba ravnotežja res samo posledica okvare sluha ali je možno, da je še kaj drugega zadaj? Bral sem tudi, da imajo težave z ravnotežjem predvsem tisti gluhi in naglušni, ki so preboleli meningitis. Jaz meningitisa nisem prebolel, zato me še toliko bolj čudi, od kod tolikšna okvara ravnotežja.

Sluh in ravnotežje sta dve povsem ločeni funkciji notranjega ušesa. Okvara sluha ne povzroča motnje ravnotežja. Sta pa oba – ravnotećni aparat in slušni del zelo blizu skupaj in sta v vašem primeru verjetno oba okvarjena. Vsa vaša navedena opažanja to potrjujejo.
Kot očitno že sami veste pa zdravljenja v takih primerihe žal ni mogoče.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close