Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Ameriški slamnik nevaren otrokom???

Ameriški slamnik nevaren otrokom???

Spoštovani,
Hčerki (6. let) sem pričela dajati ameriški slamnik, pa zasledim to…
http://www.dnevnik.si/nedeljski/skrinja-nedeljskega/1042553886
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/zakaj-je-nevaren-ameriski-slamnik
Zanima me kaj je na stvari? Hvala,
lp
Suzana

Spoštovani!

Dejansko v tem primeru ne gre za nič novega. Potrebno je vedeti, da ima Velika Britanija na področju rastlinskih pripravkov nekoliko drugačno lokalno zakonodajo, ki ne upošteva izsledkov tradicionalne medicine oziroma tradicionalne rabe zdravilnih rastlin, kot je to urejeno v Evropski uniji. Zaradi tega lahko v kratkem najverjetneje pričakujemo še več podobnih raziskav in ugotovitev pri drugih prav tako tradicionalno uporabljanih rastlinskih pripravkih.

Zanimivo je, da se tako imenovani fitofarmaki oziroma pripravki rastlinskega izvora prepogosto smatrajo kot nekaj, kar je naravno in zato kot tako torej ne more škodovati. To seveda ni res. Tudi fitofarmaki so zdravila, z izraženimi želenimi in neželenimi učinki, in kot takšna jih je potrebno tudi obravnavati.

Če se vrnem na konkretni primer, vemo da je iz ljudske medicine že dalj časa znano, da lahko v redkih primerih, ameriški slamnik povzroči alergijsko reakcijo. Ta je seveda lahko zelo različna – od blage, ki se pokaže zgolj v obliki izpuščajev, pa do hude, ki se kaže v obliki težav z dihanjem, otekanju ali celo smrtno nevarnem anafilaktičnem šoku.

Verjetnost pojava tovrstnih alergijskih reakcij je seveda večja pri otrocih, ki so nagnjeni k alergijskim reakcijam. Dejstvo je tudi, da so praviloma za alergijske reakcije dovzetnejši prav otroci, pa tudi potek alergijskih reakcij je pri njih logično težji.

Omenjene alergijske reakcije torej niso nič novega. Problem predstavlja edino vedno več novih pripravkov, ki vsebujejo ameriški slamnik in nimajo statusa zdravila, pač pa prehransko dopolnilo. V tem primeru je problematično to, da ga lahko kupite kjerkoli in to brez ustreznega nasveta oziroma opozorila s strani farmacevta ali zdravnika.

Če povzamem, dejansko ne gre za neke povsem nove ugotovitve. Je pa prav, da ste seznanjena z omejenimi možnimi alergijskimi reakcijami in ste pri otroku nekoliko bolj pozorna.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Stara sem 47 let in sem letos prvič v življenju vzela tinkturo slamnika kako bi pospešila prebolevanje viroze. Sicer sem prvo slamnik jemala v kombinaciji z čaji. Reakcija je bila ta, da sem takoj po jemanju slamnika začela kašljati. Takoj ko sem se ulegla v posteljo je kašljanje prešlo v fazo dušenja. Obiskala sem zdravnico, ki je diagnosticirala bronhialno astmo in predpisala zdravila. Stanje se je začelo izboljševati. Slamnik sem nehala jemati, ker je zdravnica rekla, da je omenjeno posledica jemanja zelišč. Kako se je kašljanje umirilo čez kakšen teden sem spet začela jemati slamnik, saj sem menila, da je prvotna reakcija bila posledica jemanja kombinacije več zelišč. Drugi dan, ko sem spet začela jemati slamnik se je stanje spet začelo slabšati tako, da sem ugotovila, da je pravzaprav slamnik povzročil bronhialno astmo. Omenjeno pišem kot opozorilo, da slamnik ni tako nedolžen tudi za odrasle.

Pozdravljeni!

Zaradi potrebe po prijavljanu suma na neželene učinke vas vljudno prosim, če mi lahko pošljete osebne podatke (ime in primek, rojstvo, čas trajanja jemanja ameriškega slamnika v prvem poskusu, kakšna zelišča ste še uporabljaju poleg slamnika (v čaju), točno kateri pripravek ameriškega slamnika ste uporabljala in v kakšnem odmerku, ter katera zdravila ste še uporabljala poleg ameriškega slamnika). Podatke, ki mi jih boste sporočila ne bom objavil, tako da ste lahko kar se tega tiče brez skrbi. V kolikor želite, pa me lahko pokličete tudi v Lekarno Fužine in se bova pogovorila po telefonu.

Zahvaljujem se vam za vaš trud!

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close