Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje B vitamini, Omega 3, Aloe Vera

B vitamini, Omega 3, Aloe Vera

Pozdravljeni!

Zanima me, koliko časa je priporočeno jemati vitamine skupine B, je potrebno kaj prekiniti? Zanima me tudi, če je res, da ta skupina vitaminov pomaga pri izboljšanju razpoloženja pri depresiji in anksioznosti?
Priporočeno mi je tudi bilo, da jemljem dodatke z Omega 3 maščobnimi kislinami. Se lahko vitamine B in Omega 3 jemlje hkrati?
Kakšen učinek na počutje naj bi imela oba dodatka?
Nekje sem zasledila, da naj bi aloe verin sok pomagal pri izboljšanju prebave..ali to drži?

Se opravičujem za veliko vprašanj, vendar sem zmedena zaradi poplave podatkov, ki sem jih prebrala.

Lp

Spoštovani!

Prav vse kar ste napisala drži.

Res je, da lahko na izboljšanje razpoloženja pri depresiji in anksioznosti vplivajo najrazličnejši dodatki: vitamini skupine B (predvsem B1, B3, B5, B6, B8, B9 in B12), magnezij, kalcij, vitamin D, omega 3 maščobne kisline (predvsem EPA – eikozapentaenojska kislina in DHA – dokozaheksaenojska kislina), omega 6 maščobne kisline (predvsem GLA – gama linolenska kislina, ki se nahaja predvsem v svetlinovem olju), aminokislina L-teanin (ki jo na primer najdemo v zelenem čaju), in še bi lahko naštevali.

Kot ste verjetno opazila že sama, na samo poslabšanje depresije in anksioznosti lahko vpliva pomanjkanje številnih pomembnih mikrohranil, zato je v prvi vrsti najpomembnejše predvsem uživanje raznovrstne, zdrave prehrane, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, raznih oreškov, semen, pa tudi morske hrane. Šele ko zagotovimo ustrezno prehrano, lahko poskusimo še z uporabo določenih prehranskih dodatkov, v kolikor je to potrebno.

Vitamini skupine B so vodotopni vitamini, kar pomeni, da se v organizmu ne skladiščijo, ampak se odvečne količine sproti izločajo iz organizma. Iz tega sledi, da njihova uporaba ni časovno omejena, zato prekinitve načeloma niso potrebne. Govorimo seveda o dodajanju vitaminov skupine B v obliki prehranskih dopolnil in ne zdravil.

V primeru uporabe kombinacije različnih mikrohranil, ki lahko ugodno vplivajo na izboljšanje razpoloženja pri depresiji in anksioznosti (npr. vitamini skupine B in omega 3 mašč. kisline), se njihov učinek navadno sešteva oziroma potencira.
Naj za konec napišem še enkrat, da je v prvi vrsti pomembna predvsem zdrava prehrana in zdrav način življenja. Šele nato lahko pridejo na vrsto najrazličnejši prehranski dodatki.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close