Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje antibiotik v 1/3 nosečnosti

antibiotik v 1/3 nosečnosti

Spoštovani,

lepo prosim za dodatno mnenje; kateri antibiotik ali vsaj iz katere skupine bi priporočili nosečnici v prvem trimesečju za zdravljenje uroinfekta, preiskava Sanford je pokazala bakterio e.coli, ki je odporna na penicilin in amoksicilin. Kaj še ostane, kar bi delovalo in bilo varno. Tvegala ne bi, ker je nosečnost iz 4.IVF…

Hvala!

Spoštovani!

Na žalost vem bistveno premalo, da bi vam lahko natančno odgovoril na vaše zastavljeno vprašanje. V praksi pogosto uporabljen izraz uroinfekt namreč ne pove ničesar glede mesta in zapletenosti okužbe in posledično ne pove veliko o ustreznem zdravljenju.
Za izbor ustrezne terapije je potrebno vedeti ali gre za akutno nezapleteno ali zapleteno okužbo spodnjih ali zgornjih sečil, dobro je tudi, če je čimbolj natančno opisano mesto okužbe – npr: akutni nezapleteni cistitis, akutni zapleteni cistitis, akutni nezapleteni pielonefritis, zapletena okužba zgornjih sečil,…
V kolikor imate točnejše postavljeno diagnozo, mi jo sporočite in vam bom z veseljem pomagal pri izbiri ustreznega antibiotika.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

hvala za odgovor. Medtem sem dobila že recept za Betaklav, ki naj bi kot amoksicilin + klavulanska kislina morebiti deloval , naj pa ne bi bil nevaren za plodek.(izvid Sandforda je bil za to kombinacijo “interaktiven”) Diagnoza je akutni nezapleteni cistitis, po 10 dneh jemanja moram opraviti kontrolno preiskavo urina, če je zadeva delovala. Tako, da vseeno prosim za pomoč, za primer, če bom rabila druge antibiotike.
Kot dodatne podatke naj navedem, da imam težave že 3 tedne ( na začetku še nisem vedela, da sem noseča), nalivanje z vodo, kamiličnim čajem in brusničnim sokom ni pomagalo. Antibiotikov sama sicer najraje ne bi jemala, ampak mi je dr. svetovala, ker naj bi bilo vnetje ledvic, ki se lahko razvije iz vnetja mehurja bolj nevarno za plod kot antibiotiki, sploh ker sem, pred malo manj kot enim letom, po precej nedolžnem vnetju mehurja, pristala v UKC za 10 dni s hudim akutnim pielonefritisom.

Hvala in lep dan!

Spoštovani!

Za zdravljenje akutnega nezapletenega cistitisa se v nosečnosti uporablja 7-10 dnevna terapija z cefalosporini, penicilini ali nitrofurantoinom.

Kot že rečeno je ena izmed možnosti, uporaba penicilinov. Glede na to, da je v vašem primeru E. Coli odporna na peniciline, je smiselna primarna izbira penicilin v kombinaciji s klavulansko kislino – torej npr Betaklav. Izbira je povsem ustrezna in varna v času nosečnosti.

V kolikor omenjeni antibiotik ne bi prijel, se lahko preizkusi še občutljivost na cefalosporinske antibiotike – npr. cefuroksim (Zinnat), cefiksim (Pancef) ali ceftibuten (Cedax), oziroma na nitrofurantoin.

Vsi našteti antibiotiki so varni in se lahko uporabljajo za zdravljenje cistitisa v času nosečnosti.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close