Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija otrok nenadoma slabo sliši

otrok nenadoma slabo sliši

Spoštovani,

otroka bom seveda peljala na ORL pregled, ker pa me skrbi, vas prosim za malo tolažbe oz. razjasnitev, kaj bi lahko bilo.

Petletnik je bil cele počitnice doma, ko pa se je vrnil v vrtec, so me začele vzgojiteljice opozarjati, da slabo sliši. Najprej se mi je zdelo, da živi v svojem svetu in sluh ni problem, zdaj pa opažam, da na določeno razdaljo res ne sliši, če govorim s tišjim do normalnim glasom. Ko sedi poleg mene, sliši tudi šepetanje, na 2-3 metre pa včasih že ne sliši, kaj ga vprašam, čeprav me gleda v usta, ali pa me napačno razume, in to ne glede na mirno okolje. Sicer ni videti, da bi ga to pri čem oviralo, z drugimi otroki se normalno igra, je pa res, da običajno tako ali tako vsi govorijo precej na glas.

Sicer občasno dobi vnetje ušes ali kako angino, vendar nič resnega. Nekajkrat je tudi zvečer potožil, da ga boli uho, vendar je bil brez vročine in naslednji dan tudi brez bolečin, zato k zdravniku nismo šli. Spregovoril je hitro, govori pravilno.

V otroštvu so mi odstranili žrelnico, tudi starejšemu sinu, tako da bi bilo možno, da gre tudi pri njem za take težave in da to vpliva na sluh. Če je karkoli, kar se da pozdraviti, bom potolažena. Zanima pa me, ali je možno, da se tako nenadoma pojavi okvara, ki pa se je ne da odpraviti in ki bo še dodatno vplivala na slabšanje sluha?

Lepo prosim za mnenje. Hvala in lep pozdrav,

živa

Spoštovana!
pri petletnikih je najpogostejši vzrok za nenadno naglušnost in za spremeinjanje sluha nahod oz z njim povezano slabše zračenje ušes.
Če se to dogaja le ob nahodu to ni hudo. Seveda pa naj ne traja dolgo . Pomagajo Operil kapljice za nos in pihanje v zaprt nos (po kapljicah).
V kolikor to ne pomaga je seveda potreben pregled pri ORL specialistu ter najpogosteje operacija žrelnice ali tudi mandljev, če so ti povečani (Žrelnica in mandlji ovirajo pretok zraka skozi nos in zračenje ušes).
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close