Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Žrelnica

Žrelnica

Spoštovani,
sin je star dobra tri leta. Pri letu in pol so mu ugotovili malenkost povečano žrelnico (takrat sva bila na pregledu zaradi vnetja ušes). Od takrat je bil še dvakrat na pregledu (zadnji pregled je bil pred dvema tednoma) in obakrat je bilo vse brez posebnosti, le žrelnica vedno malenkost nabrekla.
Zdravnik je rekel, da pregledi pravzaprav niso več potrebni in da malo povečana žrelnica ni za operacijo.

Vse lepo in prav, a sin vseeno konstantno diha na usta, ima zadah in ponoči smrči. Vnetja ušes so pri njem malenkost bolj pogosta kot pri starejšem sinu, ki nima nobenih težav z dihanjem.

Razumem, da z zdravstvenega vidika ni potrebe po operaciji žrelnice, a so me prestrašili, da dihanje na usta lahko privede do napačno raščene čeljusti in nepravilnega ugriza, kar je nato spet potrebno reševati. Ko sem to omenila otologu, je rekel, da do tega pride le, če je žrelnica močno povečana in pritiska na čeljust. Je pa potrdil, da je tudi malo povečana žrelnica lahko vzrok za dihanje na usta. Naša pediatrinja pa je rekla, da kolikor je njej znano že samo neprestano odprta usta prispevajo k napačno raščeni čeljusti.
Zanima me, kaj je res, torej kaj prispeva k napačni rasti čeljusti. In ali je neprestano dihanje na usta, kljub odsotnosti drugih zdravstvenih težav lahko indikacija za odstranitev malenkost povečane žrelnice.

Že vnaprej hvala za odgovor.

Lep dan,
Urša

Spoštovana mamica!
Vas pa kar moram najprej pohvaliti, res ste dobro osveščena! vse pravilno razumete in popolnoma se strinjam z vami. Tisto z ORL specialistom je morda le nesporazum…
Morda pa obiščite še kakega drugega ORL specialista?!

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,

tudi sama imam vprašanje za vas. Pred 14 dnevi je imela moja šestletnica operacijo žrelnice. Po obvestilu zdravnika je šlo za res veliko žrelnico in vse je potekalo bp. Po prihodu domov smo pazili nanjo, da se ni prehladila, pa vendar je danes ponoči začela čudno kašljati- suh, dražeč kašelj, brez izpljunka. Zjutraj ko je spila topel čaj in sirup za lažje izkašljevanje, se ji je pojavil izpljunek brez posebne barve. Drugače je nič ne boli, vročine nima, niti ne kiha niti smrka.
Bojim se, da ji bo vsakršno gibanje na vlažnem, hladnem zraku povzročalo težave v smislu hitrega poteka bolezni- npr. namesto smrkanja in kihanja ji takoj preide prehlad na bronhije in nižje. Pred operacijo žrelnice je bila izjemno malokrat prehlajena, nič vnetih ušes, vse kar je dobila od prehlada smo ‘uspešno ‘ pozdravili z izpiranjem nosu, hujšega poteka ni bilo. Zdaj pa ko žrelnice nima več, me zanima ali lahko pričakujemo drugačen potek navadnega prehlada pri njej- bronhitise ipd.Je moj sum utemeljen? Spodbujamo jo, da diha na nos, pa vendar je razumljivo, da se tega ne da doseči čez noč, šolar pa le potrebuje gibanje na svežem zraku in svoje aktivnosti. Hvala za odgovor.

Nos ima 3 naloge: čisti, greje in vlaži vdihan zdrak. Če je žrelnica velika otrok diha skozi usta hladen, neprečisčen in navadno presuh zrak. Velika žrelnica tudi povzroča vnetja ušes.
Odstranitev žrelnice preprečuje bolezni, zato kar brez strahu! Vsekakor pa naj kčerka diha skozi nos!
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close