Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Nevtropenija

Nevtropenija

Pozdravljeni,

pri sinku ,staremu 12 mesecev, ki je pogosto bolan (bronhiolitisi, vnetje ušes) so odkrili da gre za nevtropenijo (v zadnjih dveh mesecih segmentiranci med 1-2% oz. 0,1-0,2x 10na9/L), imava datum za pregled v hematološki ambulanti.
Sedaj je ponovno zbolel, in sicer s temperaturo do 40,2 merjeno v ušesku, ki traja že dobre tri dni. Sicer ne kaže nobenih bolezenskih znakov razen občasno blagega izcedka iz nosu. Po paracetamolskih svećkah je danes prvič vročina padla do 37,5 sicer nikoli pod 38,5. Danes sva bila pri pediatru, vzeli urin in kri:
CRP 26, Lkci 6,0, Hb 110, Ht 0,33, MCV 66;
DKS: Segmentiranci 1,5 % Limfociti 65,4% Monociti 31.3.% Segmentiranci#= 0,1, Limfociti#=3,9 Monociti#= 1,9
Izvide za urin dobimo jutri ker je bil urin oddan kasneje.
Ali menite da je otrok s tako klinično sliko oz manjšim številom nevtrofilcev lahko resno ogožen zaradi morebitnih (bakterijskih) infektov? Ali bi bili potrebni še kakšni dodatni ukrepi?
Zadevo bomo vsekakor razjasnili v hematološki ambulanti, mene pa samo praktično zanima, kaj pomeni tako nizko število nevtrofilcev zanj še posebej v primerih bolezni oz. takega vročinskega stanja kakor je zdaj.
In še eno vprašanjje: kaj menite o dodajanju železovih preparatov za korekcijo anemije? Ali obstaja kakšen preparat, lahko tudi iz proste prodaje, ki bi bil učinkovit (s Ferrum Lek imam namreč še iz nosečnosti slabe izkušnje – z njim nisem uspela popraviti anemije, pač pa se je za učinkovitega izkazal Haematopan. Zato tudi pomisleki o učinkovitosti pri otroku, ne bi ga pa rada takole brezzveze izpostavljala še dodatnim zdravilom ki ne bi imela pametnega učinka).
Najlepše se zahvaljeujem za odgovor in upam, da nisem preveč zakomplicirala stvari.
Lep pozdrav!

Absolutno število nevtrofilcev je 104 celic/mm3, kar štejemo za hudo nevtropenijo. Po podatkih bi lahko sklepala, da morda otrok preboleva šesto infekcijsko bolezen, v tem primeru bo vročina danes padla in se bo pojavil izpušpčaj. Zelo značilno za to bolezen je tudi taka izrazita nevtropenija. vendar je to samo rpedvidevanje.
Otrok s tako krvno sliko je ogrožen zaradi slabe obrambe pred bakterijskimi okužbami. Mora biti izoliran, če pa se vam zdi, da je spremenjen, videti slabo, pojdite raje na pregled.
Železo je pri dokazani slabokrvnosti nujno potrebno dodajati. Ferrum Lek se povsem dobro uporablja, lahko pa nabavite Aktiferin kapljice, ki dajejo nekaj boljše rezultate.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

sem v skrbeh glede 6m stare hcerkice. Prvic je zbolela 14 dni nazaj s prehladom, samo socen kaselj in nosni izcedek, kreri se je v nekaj dneh umiril. Cez 3 dni je dobila vrocino, ki je trajala 5 dni ( do max 40.c). Med potekom (tudi ker je bil vikend) smo ji kontrolirali 2x kri. Najprej po dveh dneh vrocine ( levko 4, crp 21) in nato 4. dan bolezni (levko 7, crp 17). Vrocinaj je 5. dan padala in pojavili so se izpuscaji. Pediater jo je pregledal in dejal da je imela izvide “gripozne” in da ni nujno, da je bila to 6. bolezen. Dekluca je bila 3 dni brez vrocine, potem pa spet blaga vrocina (max 38). Ponovno smo ji pregledali kri, ki mi je bil izvid sporocen po telefonu in sicer da ima levkocite normalne, crp zopet nekoliko povisan in da je nevtropenicna. Imamo kontrolo lab. Izvidov cez en teden. Prej je mela nevtrofilce normalne, vrednosti izbzadnjega izvida pa mi niso rekli.
Zanima me, ali je nevtropenija pogosta po obolelih virozah in v koliksnem casu izveni?

lp

Nevtropenija ali znižano število nevtrofilcev je pogost pojav pri virusnih okužbah ob nizkem številu levkocitov. Po pr5eboleli virozi se stanje v nekaj dneh normalizira.

Je pa potrbno izračunati absolutno število nevtrofilcev, saj je pri normalnem številu levkocitov nevtropenija redka.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close