Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pogosto vnetje nebnic

Pogosto vnetje nebnic

Pozdravljeni!

Zadnji 2 leti opažam, da se mi med poletnim časom pogosto vname ena od nebnic. Lansko leto se mi je to prvič zgodilo, dobila sem zahripan glas, bolelo je in slabo mi je bilo, vročine pa si nisem merila. V zdravstvenem domu sem testirala na streptokoke, vendar le-ta ni bil povzročitelj. Zdravnica je pišla do zaključka, da gre verjetno za virusno vnetje. Ker le- to še nekaj časa ni izginilo, sem poskusila z bolj domačo metodo- grgranjem alkohola. Gnojni čep se je napihnil in odpadel, s tem je tudi bolečina izginila.

Marca letos me je hudo začela boleti leva stran vratu. Opazila se povečane bezgavke, ki do sedaj še niso izginile. Pred tem sem imela spet gnojni čep na enem izmed mandljev. Ta se je nato ponovil spet julija in pa danes. Razlika je v tem, da trenutno nimam nobenih bolečin.

Ker se mi že zdi malo čudno, da se to kar naprej pojavlja, bi vas prosila za mnenje, ali naj temu posvetim več pozornosti ali gre le za nedolžne virusne okužbe.

LP, hvala!

Pripenjam že pripravljeno (glede na povpraševanje) besedilo na to temo:

Čepki v mandljih so celice s površine mandlja, ki se luščijo. To je pojav na vseh sluznicah in je normalen! V mandljih, ki imajo precej razbrazdano površino se te celice nabirajo in nastanejo čepki, večji čepki, izbokline in podobno. Lahko jih napadejo gnilobne bakterije in potem povzročajo tudi neprijeten zadah in neprijetno tiščanje.
To ni bolezen in operacija mandljev ni potrebna ( je pa res, da bi ‘čepke’ odstranili z odstranitvijo mandljev!).
Pomaga grgranje 3% vodikovega peroksida razredčenega z vodo 1:1, lahko si jih iztisnete z gladko žlico, ali pa preprosto ignorirate.
Lep pozdrav,,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close