Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Glasilke

Glasilke

Spoštovani!

Po poklicu sem učiteljica, torej so glasilke moje delovno oroje. V letošnjem letu sem kar 3x ostala brez glasu. Zadnjič se mi je to zgodilo pred prvomajskimi prazniki. Po treh tednih piskajočega glasu sem se odpravila do splošnega zdravnika, ki je rekel, da je to verjetno od kakšne viroze.Nekako sem priškripala do konca šolskega leta in upala,da je to mogoče od utrujenosti in bo med dopustom zvodenelo. Stvar pa ni nič boljša.Ko govorim približno pet minut se zopet pojavi hripavost,potem pokašljujem, v upanju, da bo boljše. Vsi mi “prijateljsko” govorijo, da imam sigurno raka na požiralniku.
Ko pogoltnem hrano imam najprej čuden občutek v “predelu adamovega jabolka”, potem v predelu, kjer je vratna jamica ( neprestano vlečem stran majico, kot da me tam tišči, potem pa se ta siten občutek vleče vse do žličke.Imam občutek, kot da se mi je zožil požiralni, prav čutim potovanje hrane. Neprijetno je tudi pri branju, ali pri gospodinjskih opravilih ( rezanju, seklanju), saj imam občutek, da se bom zadušila. Pomislila sem ,da ima to mogoče kakšno povezavo z vratno hrbtenico.
Stara sem 53 let. Imam ugotovljeno alergijo na pelin, koprivo in regrat. Hiatus hernijo na požiralniku in duodenogastrični refluks. Za obe bolezni imam zdravila, ki jih uživam.Imam pa tudi težave z vratno hrbtenico, ki mi povzročajo kar veliko neprespanih noči.Drugih težav nimam. Visoka sem 167 cm in tehtam 58kg, kar je v mejah normale. Ne pijem in ne kadim. Nisem ljubiteljica gaziranih pijač, pazim, da hrana ni prevroča ali premrzla. Moja prehrana je pretežno rastlinskega izvora, kar mi tudi najbolj odgovarja. Pojem tudi dosti sadja, prevladujejo jabolka. Imam od 5-7 manjših obrokov.

Zato me zanima s čim bi lahko “okrepila moje delovno orodje – glasilke “, saj mi morajo še vrsto let dobro služiti.

Septembra sem naročena pri ORL, ampak do takrat je še daleč, vmes bom začela z delom, niti slučajno ne vem kako bom zdržala 6 ur govorjenja.
Zahvaljujem se za odgovor in Vam želim še veliko delovnih uspehov! Mojca

spoštovana!
Vaše težave z glasom so zelo verjetno povezane z refluksom, lahko pa tudi z okvaro hrbtenice in alergijo.
Pri ORL pregledu bodo to verjetno potrdili.
Strogo se držite priporočil in zdravil, predvsem gastroenterologovih.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani!
Opravila sem ORL,DG.:Rhinitis allergica,GERB. NILLAR 40 mg 8 tednov, nato Nillar 20mg 6 tednov.
1 tableto dnevno na tešče. Zdravila sem jemala 3 tedne brez težav. V 4tednu pa so se pojavile težave: hude bolečine od žličke v ustno votlino, pekoč in suh občutek v požiralniku, rdeč pekoč, razbrazdan jezik,boleč in občutljiv želodec na dotik, izpadanje las, bolečine v sklepih ramen in kolkih, pekoča koža po trebuhu in hrbtu,ničesar ne morem jesti saj imam neprestano občutek, da bom bruhala. Zanima me ali je to “normalna” reakcija organizma na zdravila.
V pričakovanju odgovora, Vas lepo pozdravljam ,Mojca

To ni normalna reakcija; prekinite z zdravilom in obiščite zdravnika, ki vam ga je predpisal,
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani,

pred mesecem sem dobil prehlad, zaradi katerega sem bil ob glas. Dobivanje glasu je potekalo izjemno počasi, in se ni dokončalo, ko sem bil ob glas spet pred nekaj dnevi zaradi nekoliko glasnejšega govorjenja. Ker sem pevec in me ob koncu leta čaka nekaj nastopov, bi Vas lepo prosil za nasvet, kako čimprej regenerirati svoj glas.
Naj še povem, da mi preparati kot so Granobil ali Islamint, ne ustrezajo, ker so presladki, in zaradi njih dobim hude trebušne krče. Imam laktozno intoleranco.

Vesel bom Vašega mnenja in priporočila. Da si glas opomore še pred nastopi…

hvala Vam

Na žalost ‘čudežne’ formule ni! Narava ima svoje ‘postopke’ za ozdravitev in ti potrebujejo čas….. Odpornost se da okrepiti s cepljenji, infekte pa z izogibanjem mestom kjer se okužbe širijo. Za vas pevca je zelo pomembna tudi glasovna tehnika! Vsekakor glasilk ne obremenjujte dokler ne bodo povsem v redu.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani,

Sem upokojenka pri 60 letih. Že dalj časa me ponoči pesti težava suhega grla in žrela, ob tem tudi nosne votline. Kljub temu da spim in diham skozi nos, razen kadar sem nahodna, se mi ponoči sluznica grla, žrela in nosne votline čisto izsuši. Zjutraj ko vstanem moram najprej nekaj časa grgrati, da si razmočim izsušeno belo sluz, ki se mi nabere v grlu in žrelu. Izpljunki so gosti in beli. Včasih imam občutek kot da me grlo peče pa čeprav ni rdeče. V decembru sem imela močan bronhitis, ki sem ga zdravila tudi pri pulmologu. Ob tem mi je delala tudi težava hripavega glasu.
Naj povem še da sem bila pri 22 letih operirana- odstranitev mandeljnov, ne vem pa ali tudi žrelnice.
Ali si lahko pri tej suhosti grla in žrela kaj pomagam ? Včasih imam občutek kot da sem postala občutljiva na mraz, ker tudi kadar grem vem ko je mraz ali malce vetra, sem naslednji dan že malce hripova in izsušena v grlu.
Za vsako pomoč in nasvet se vam zahvaljujem !

Hvala in lep pozdrav !

Z leti je sluzi v ustih in žrelu manj. Mogoče pa le dihate skozi usta med spanjem – po operaciji mandljev je to pogosto prisotno. Če smrčite je celo zelo verjetno. Ali dovolj piijete? Preverite ali je zrak v vašem stanovanju primerno vlažen – vlage mora biti vsaj 45% (če imate zelo toplo, je zrak verjetno presuh!). Hripavost in občutljivost žrela sta vedno poveazna s suhostjo žrela.
Upam, da vam bodo nasveti pomagali.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close