Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija operacija ali ne

operacija ali ne

Sin, star 9 let, je naročen na operacijo mandljev in žrelnice. problem je v tem, da mi vsi govorijo, naj se sama odločim za operacijo ali pač ne.
Pediater je proti, en otolog je za (starejši), en je popolnoma proti… in tako se vrtimo v krogu. Lani je imel ponavljajoče se angine. Pojedel Ospen in čez 2 dni spet zbolel. Tako je prebolel 6 angin, potem je dobil injekcijo penic. in mu je ‘pomagala’ le 4 mesece. Lez poletje spet 2 angini. vse dokazano s streptokok. testom ali na krvi…
To leto 1012 jo je imel samo 1.1. , zdaj ne več do julija. vendar pa ne more dihati skoz usta, sploh ponoči, veliko je utrujen (ker trenira šport, se htreje utrudi), mandlji pa veliki, rdečkasti, zasedejo skoraj el prostor okoli jezička (sploh en je še večji od drugega).

ne razumem, zakaj takšne razlike med zdravniki. da niso vsi ‘za’, potem bi mi bilo veliko lažje. Otolog, ki je za, nam je dal napotnico, tako da smo že avgusta naročeni na operacijo, mene pa še vedno razjeda dvom, ali mu odstraniti manldje ali ne.

Nisem strokovnjak, zato težko odločim…vendar vsi pustijo odoličtev v rokah staršev. Kako to?
če bi mi rekli, da mu dolgoročno škodi dihanje na usta, in da se stanje pač z leti izboljša…da njegovi manjdli niso tako ogromni v primerjavi z drugimi…ki potrebujejo operacijo. in podobno…
Jaz teh izkušenj z ‘drugimi’ mandlji nimam, kako naj torej odločim…??????

Ko bi vsaj imela kakšno ‘oporno’ točko…dobro, ne diha dobro skozi nos, lani je imel angine (prej je imel viroze), star je že 9, kaj zdaj??? Mi lahko kaj svetujete še vi? Na kaj se naj zanesem’ ako naj se pepričam, da je operacija edina prava pot???

res, meni se zdijo veliki, zdravniki so jih viedli ‘različn’ za ene so večji, razbrazdani, za druge ne…Ne vem.
Kam naj se še obrnem? kdo bi mi znal točneje razložiti, ali operacija ali ne!??

Naj pridam še to, dalani operirali nečaka. Odstranili so mu manljde in žrelnico, saj je otolog napisal, da je obojke veliko, povečano!!!
Zdrvnik ki ga je operiral pa samo napisal::,, Odstranili večja, bleda tonzila in MANJŠO žrelnico.
Zakaj so jo ppotem odstranili, če je bila manjša???????In kdo se je tu zmotil??

Noče da sekaj podobnega zgodi mojemu sinu. Da mu potem odstranijo”manjša tonziila…” !??

Hvala za posluh in prosim kakšno mnenje.

Za operacije mandljev menda velja da jih polovico operiramo po nepotrebnem….samo nihče ne ve katero polovico!
No, po vašem opisu bi postavil v ospredje predvsem oteženo dihanje in to je tudi najpomembnejši razlog za operacijo. Dihanje skozi usta povzroča infekte v žrelu, nosu in pljučih, ter slabo spanje (navadno s kronično utrujenostjo).
Mandlji imajo sicer ‘zaščitno’ funkcijo – aktivirajo obrambo vendar v današnjem civiliziranem načinu življenja to ni zelo pomembno. Vsekakor še nihče ni dokazal škodljivost te operacije….
Sem vam olajšal odločitev? (jaz sem ZA!)
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Hvala za mnenje. zanima me še ena stvar, namreč, omenili ste infekte v nosu, žrelu, pljučih…ker diha skozi nos. Sin teh ‘težav’ z infekti nima, oziroma ni ”bolan” , nasploh ni imel že 4 leta kakršnihkoli težav z dihali U( razen angin ko je streptokok dobila od bratca v vrtcu) in se ga potem nikakor ni mogel rešiti.
Kljub temu torej, da je zdaj zdrav- ima še vedno povečan vsaj en mandelj in to precej in težko diha… Zanima me napreč, zakaj se mu ne zmanjša, če ne zboli. oz- če ni prehlajen, če ne kašlja in mu ni skratka NIč že pol leta, zakaj se mandlji ne zmanjšajo???Zakaj mu ne dajo +’prostora’ za dihanje?
ja, oprostite, vem, da so vprašanja morda malce čudna, a vendarle. Kako dolgo naj čakam, da se mu bodo mandlji zmanjšali sami od sebe…ima pša baje razbrazdane, polne lukenj (ker je bil pred 4 leti veliko bolan- prvo leto v vrtcu) in lani prebolel toliko angin..)ki jih je najbrž prejel od mlajšega. Torej, kaj menite, ali lahko ‘upamo’ da se vbodo madlji’ sami od sebe zmanjšali..i kdaj naj bi to bilo? Oz. kdaj se ‘največkrat’ to zgodi…? Je za to že prepozno, in si lahko rečem, saj se mu sploh ne zmanjšajo, kljub temu da je zdrav…že 8 mesecev? samo čakajo, kdaj bodo pordeli…se mi zdi, kot da komaj čakajo spet kašen virus ali bakterijo, da spet pordečijo in se razbohotijo…

Sploh pa, zakaj ‘obramba?? recimo zdaj poleti, mi ni jasno proti čem se njegovi mandlji borijo, ker ni virusov (je doma, ni v šoli…) itd… Proti čemu se borijo?
Ampak so pa otečeni.. Če so otečeni, se torej ‘ne zmorejo več boriti’…?

Se opravičujem ..in hvala za odgovor že naprej.

New Report

Close