Najdi forum

Ušesa

Pozdravljeni!
Pred 3 tedni smo se cepili za klopni m. Naslednji dan je moja 6-letnica dobila vročino in v dveh dneh se je razvila angina z visoko vročino. Dobili smo Ospen 5 ml na 8 ur. Po dveh dneh je vročina padla. 5 dni je bilo v redu, nato smo spet dobili visoko vročino. Začelo jo je boleti desno uho. Ušesa so ji najprej izprali, dobila je trakec z Maxitrol kapljicami, a bolečina ni spustila, nato trakec z mazilom, še vedno nič bolje. Na bobniču so bile vidne obloge, uho le rahlo rdeče, po grlu pa afte. Zdravnica nam predpiše Amoksiklav, vse kar smo pridobili, je, da je vročina in bolečina iz 3 ur začela naraščati šele po 6 urah. AB po 5 dneh še vedno ni prijel, bolečina je stalno prisotna, samo vročine ni več. AB smo dva dni nazaj nehali jemati, bolečina je še vedno tukaj, zdaj tudi na levem ušesu, prisotna rahla pordelost, po grlu malo gnoja. Dobimo še en AB na Zinnat, še vedno se ne zboljšuje. Povem naj še to, da nos ni zamašen.

Lansko poletje smo bili že na odstranitvi žrelnice in delčka mandljev v Šempetru in do sedaj smo bili v redu. Zdaj pa se nam že 4 tedne vleče ta bolečina.

Kaj menite, kaj se dogaja, kako še lahko pomagamo.

Hvala za pomoč.

Gre za ‘nesrečen’ splet okoliščin..najprej ceplenje, ki povzroči padec odpornosti, nato (verjetno po vašem opisu) še za infekt z bakterijo in virozo (afte vžrelu). Hčerka naj bo bolj doma in naj počiva, če ni več gnoja so potrebna le še zdravila proti bolečini (vročini) in dovolj tekočine. Z antibiotikom ne vztrajajte po nepotrebnem!
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Ker bolečine niso ponehale, smo bili 20. 7. in 23. 7. na Kliniki ORL.

Sledila je ugotovitev:

“Telesna tem. po Lekadolu (3 ure nazaj vzeli) 37,2. OMS levo: sluhovod bp, bobnič moten, zadebeljen, temen. Poklep po mastoidu je neboleč. Desni uhelj primerno oblikovan. Stene sluhovoda so nekoliko zadebeljene, predvsem zgornja stena izgleda nekoliko spuščena. Tudi desni bobnič je zadebeljen, obložen. Boleč pritisk na tragus.
Endonazalno je sluznica rožnata, nos prehoden.
Na vratu so tipne povečane bezgavke, ki so elastične.”

Zdravnica nam poveča Zinnat iz 125 mg na 250, dobimo kapljice Ciloxan 3×5 kapljic v desno uho, Nasonex 1x.

Pogovarjali smo se tudi o dihanju na usta, sem in tja te razvade od pred operacije še nismo povsem odpravili, vsaj takrat, ko je bolna, utrujena. Zaradi tega naj bi bila bobniča otrdela, neprožna.

Vse je šlo na bolje do včeraj, ko je začelo boleti levo uho, prej je bolelo desno, sicer nisem dala Lekadola, a trga.
V ponedeljek se bomo vsekakor šli pokazat, če ne bo huje, a to res traja že zelo dolgo.

Kaj sploh še lahko naredim?

Zanima me še, koliko časa dajamo kapljice v uho, tega mi niso povedali?

Hvala, lp

lp M

Pripis:
20. 7. diagnoza Otitis med. bil., 23. 7. Otitis med. bil. – st. post, Otitis med. bil. secr. bil.

Prosim še za dodatno razlago teh besed, hvala.

lp M

Tako pač poteka vnetje srednjega ušesa….
Kapljice v uho vkapavajte 1 teden.
Dodatno: jaz priporočam še Operil kapljice v nos 5 dni (1-2x na dan) in 10 min po kapljicah pihanje v zaprt nos- izenačevanje tlaka v ušesih (če bo šlo, ne vem koliko je otrok star).
Diagnoze pomenijo vnetje srednjega ušesa.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!

Pred dvema mescema mi je osebni zdravnik pripisal maxitrol kapjice zoper boleča ušesa…
Kapljic nisem jemala v zadostni količini (3x po 3 kapljice, ker sem bila prepričana, da mi je rekel 1kapljica 3x na dan) in niti dosledno, saj sem vmes kaksen dan pozabila….
Stanje se mi je navkljub temu izboljsalo, sedaj pa so se ponovno pojavile tezave, ko si umivam lase ( kljub zaščiti s silikonskimi zamaški) ali kadar, sicer redko, in nevsakodnevno poslusam glasbo ali predavanja preko slusalk….

Osebnega zdravnika imam na Štajerskem, trenutno pa bivam v Lj in ne morem domov, ker sem hendikepirana študentka in brez statusa….

Lepo prosim za nasvet, kaksno alternativo si naj preskrbim v lekarni, da se bosta vnetje v ušesih in bolečina v njih odpravila?? Namreč v neki lekarni mi maxitrola niso izdali brez recepta, o alternativi, kot berem na spletu, razna olja, natresk, calpol kapljice pa mi niso podali nobene informacije.
Bolečina pa nastopi ob večerih in jo vse težje odpravljam z lekadoli in toplimi obkladki.

Iskrena hvala za pomoč vnaprej.

Po vašem opisu sklepam, da gre za vnetje sluhovodov. Verjetno imate občutljivo kožo v sluhovodih zato vam priporočam, da si sluhovoda večkrat (predvsem pa pred tuširanjem ali plavanjem v bazenu) namažete z kako kremo (Nivea/Solea) da preprečite stik z vodo. Namažite si jih samo z vato zvito v konico, ne z palčkami ker si s temi lahko sluhovod poškodijete.Tudi slušalke razkužite z alkoholom pred uporabo.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close