Najdi forum

Nasvet

Več let se že otepam ustnega zadaha. Že kar nekaj časa ob kašljanju in vnetju grla izločam iz grla za proseno zrno bledo rumene kroglice, ki zaudarjajo (kot bi šlo za gnoj). Imam tudi nenehen občutek ovire pri požiranju. Vsako jutro imam obložen jezik, čeprav si ga zvečer ostrgam. Delam na delovnem mestu, kjer je veliko neposrednega dela z ljudmi in me zadah pri tem zelo moti. Ob specialnističnem pregledu niso ugotovili nič posebnega, razen kronično vnetje grla in en povečan mandelj v katerem se mi ponavadi vse to nabira. imam urejeno zobovje . V povprečju nekajkrat letno zbolim za angino brez vročine. V času, ko imam antibiotike, se mi umiri tudi ustni zadah, za tem je spet po starem. Prosim, če mi lahko svetujete kako pozdraviti moje grlo,ali mi svetujete odstranitev mandeljev in ali je potem nujno da se stanje izboljša ali lahko ostane po starem..
Za odgovor se lepo zahvaljujem.

Zadah iz ust največkrat povzročajo ‘čepki’ v mandljih:
to so celice s površine mandlja, ki se luščijo. To je pojav na vseh sluznicah in je normalen! V mandljih, ki imajo precej razbrazdano površino se te celice nabirajo in nastanejo čepki, večji čepki, izbokline in podobno. Lahko jih napadejo gnilobne bakterije in zato povzročajo tudi neprijeten zadah.
To ni bolezen in operacija mandljev ni potrebna Pomaga grgranje 3% vodikovega peroksida razredčenega z vodo 1:1, lahko si jih tudi iztisnete z gladko žlico.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdrav !

Imam identične težave kot jih ima gospa, ki je prej govorila o čepkih na mandljih. Težava, ki jo imam pa je, da je pri meni teh rumenih ”ognojkov” res veliko in mi zaradi tega včasih zelo neprijetno zaudarja v ustih. Zobe si umivam dva do trikrat dnevno. ”Ognojke” tudi čistim redno z paličico vendar mi to vzame veliko časa. Zanima me kako bi se lahko tega znebil, ker je vsakodnevno čiščenje naporno in včasih tudi boleče.

Hvala že v naprej !

Ramotovski

Spoštovani,

če je težava zelo moteča, je možna tudi odstranitev mandljev. O tem se dogovorite z ORL specialistom.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close