Najdi forum

sluh

Pozdravljeni g. Imre Boršoš!

Sem pri 40-ih. Že od rojstva sem naglušna, pravzaprav vzrok za naglušnost ni znan. Ko sem bila stara sedem let, so mi zdravniki rekli, da me bodo lahko pri dvajsetih letih operirali, da bom bolje slišala. Vsa leta nosim slušne aparate. Ko sem bila pri 25-ih letih na kontroli v Ljubljani, sem vprašala, ali bo operacija izvedljiva. Ostala sem brez odgovora, namesto tega sem dobila le pouk, da naj v hrupu slušne aparate znižam na ustrezno jakost zvoka.

Z slabšim sluhom sem že zdavnaj sprijaznjena (čeprav sem kot otrok in mladostnica doživljala manjvreden kompleks) in me v življenju to niti ni oviralo. Ker imam slabši sluh, so zato druge čutne zaznave toliko bolj razvite :-).
Moja izguba je okoli 70%. Dobro razbiram iz ust, nasploh dobro funkcioniram in sem visoko izobražena ter na vodilnem položaju v službi. Pač nisem hotela zaostajati s slišečimi ljudmi in sem se trudila.
Vendar pa me še vedno spremljajo besede neke starejše prijateljice, ki je dejala: v življenju naredi vse, da ne boš česa kasneje obžalovala. Tako tudi živim.
Na področju svojega sluha pa vem, da še nisem naredila vsega. Še vedno nimam odgovora, zakaj moja operacija sluha ni bila izvedljiva? Zato, ker bi bila preveč tvegana? Zato, ker bi bila predraga? Ali zato, ker tehnologije še ni?

Skratka, spoštovani Imre, vedno sem želela, da bi moja ušesa kateremu od zdravniku predstavljala izziv, da bi se malce bolj poglobil v vzrok, od kod izvira moja naglušnost in zakaj. To se še ni zgodilo. Saj vem, da nas je veliko, pa vendar me to ne pusti ravnodušno, da sem obravnavana samo kot številka. Take so moje izkušnje vseh mojih dosedanjih pregledov. Zanima me vaše mnenje.

Hvala.

Spoštovana!
Vaše vprašanje je prišlo k meni, pa naj vam tudi odgovorim: Ob pregledih kar naravnost vprašajte kaj je z operativnim zdravljenjem in zahtevajte jasen odgovor. Malo nenavadno je , da tega še niste storila..Prirojeno naglušnost navadno ne zdravimo z operacijami..in če ste dobila slušne aparate to tudi potrjuje moje mnenje. Na vsak način so načini zdravljenja za določene naglušnosti jasni. Verjamem, da gre le za nesporazum in boste ob kontroli na ORL to razjasnila.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close