Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Amiodaronij – Amiokordin

Amiodaronij – Amiokordin

Ker sem srečno prestal operacijo ascendentne anevrizme nad srcem in replastiko zaklopk, sem seveda doživel tudi izkušnjo atrijske fibrilacije, krajše AF. Pojasnjeno mi je bilo, da je to pač kolateralna škoda pri takih operacijah. Seveda so me že na intenzivni negi “polnili” z amiodaronom – mislim, da je bilo zdravilo pod imenom cordarone – raztopina za infuzijo, kasneje sem prejemal tablete 2x 200 mg, istega zdravila in ob odpustu, sem prešel na vzdrževalno dozo 200 mg. Po desetih dneh me je spet doletela AF, bržkone tudi še posledica prilagajajočega se srca na nove pogoje dela, pa sem šel v lokalno bolnišnico v >Novi Gorici in bil spet deležen infuzij in elektrokonverzije, pa se ni stanje popravilo. No zdaj sem v sinusnem ritmu in prejemam 200 mg amikordina poleg pa še 10 mg Con corja in seveda marevarin. Pri marevarinu so zdravniki najbrž prezrli upliv antiaritmika na povečan učinek antikoagulnata pa so mi pretirano razredčili kri in zmnjšali odmerek varfarina, pa kljub temu je INR še vedno okrog 4. Kar me zanima je resnična toksičnost amiodaronijevega klorida, kajti na internetu je groznih zapisov kolikor hočeš. Kaj vi menite, in kaj je Vam znanega o realni toksičnosti tega, sicer učinkovitega zdravila.
Bojan

Spoštovani!

Res je. Amiodarone je izjemno lipofilna učinkovina (topna v maščobah), in kot taka se seveda lahko dalj časa zadržuje in kopiči v številnih organih. Res je, da je lahko precej toksičen oziroma lahko povzroča kar nekaj bolj ali manj nevarnih neželenih učinkov v različnih organskih sistemih (pljuča, koža, ščitnica, jetra,…).
Kljub temu pa, kot ste ugotovili že sami, je daleč najbolj učinkovito antiaritmično zdravilo. Nekako je rezerviran za oblike aritmij, kjer drugi antiaritmiki ne pomagajo. Vemo, da je aritmija življenjsko ogrožujoče stanje in zato v tem primeru seveda ni primerno preveč razmišljati o možnih, potencialnih neželenih učinkih zdravila. Skratka zdravnik je vedno pred neprijetno odločitvijo, ko mora izbirati med koristmi, ki jih bolniku prinaša neko zdravilo in morebitnimi tveganji. Ko gre za vprašanje življenjsko ogrožujočih stan, kot je na primer aritmija, pa tovrstne odločitve niti niso tako težke, saj se takšna stanja seveda vedno obravnava prednostno.

Torej, če povzamem, lahko rečem, da amiodaron sicer ne spada med varnejša zdravila, vendar pa je njegova uporaba zelo pogosto nujna in praktično edina izbira.

Kljub temu, pa ob rednem zdravniškem nadzoru in spremljanju zopet ne predstavlja tako velikega tveganja, da bi ga bilo morebiti potrebno ukiniti ali kakorkoli drugače ukrepati.

Svetujem vam zgolj, da ste nekoliko bolj pozorni na kakršnekoli spremembe, bodisi vidne (npr spremembe na koži, težave z dihanjem,…) kot tudi morebitne spremembe počutja, in o tem tekoče obveščate svojega zdravnika.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close