Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija nabrekel hrustanec uhlja

nabrekel hrustanec uhlja

Pozdravljeni!

Opazila sem, da imam na desnem uhlju nabrekel oziroma povečan hrustanec. Ne gre za zunanji rob uhlja, ampak za hrustanec zgoraj nad vhodom v uho. Je povsem drugačen, kot na levem uhlju; ne znam dobro pojasniti – nekako povečan, opazen. Nič me ne boli, zato niti ne vem, koliko časa je že tako, vem pa, da ne od nekdaj in da gre za spremembo. Pravzaprav ga je opazila mama. Nič ni rdeče, koža na tem delu ni poškodovana.

Za kaj bi lahko šlo? Kaj mi svetujete?

Hvala in lep pozdrav.

Po vašem opisu menim, da imate povsem normalno uho – ki ni nikdar povsem enako drugemu. POglejte še uhlje pri drugih in se boste z manjo povsem strinjali….
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,

včeraj sem si malce tipala ušesi in sem opazila, da imam na enem ušesu na zadnji strani (kjer se uho stika z glavo) nekaj močno izbočenega (predvidevam da hrustanec). Na drugem ušesu je tam povešina gladka, na tem pa kot da je nekaj podolgovatega in izbočenega. Ne boli, brez otipa tega sploh ne bi opazila. Je to kaj nevarnega?

Ne bo kaj hudega! Nihče ni povsem simetričen.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Udarila sem se v uho, zdaj pa me že 2 dni močno boli spodnji del uhlja. Je možna kakšna poškodba?

Spoštovani,

Poškodba je možna. Priporočamo hlajenje takoj po poškodbi.

V mečici (mehki del uhlja povsem spodaj) so sicer pogosta vnetja žlez lojnic ali vnetje luknjice, v kateri je uhan. Vneti predel je rdeč, močno otečen, topel, boleč.

Bolj občutljiv za poškodbo je sicer zgornji del uhlja, kjer je tanka koža tesno prirastla na pohrustančnico.
Ob poškodbi se koža in pohtustančnica lahko odluščita, pride do nabiranja krvi, otekline in rdečine uhlja, spremenjene oblike uhlja z zabrisanimi konturami (othematom), hrustanec lahko za vedno propade in uhelj se izmaliči. Take vrste poškodbe in izmaličene uhlje imajo judoisti, karateisti, boksarji itd. V primeru othematoma je treba uhelj zarezati in staro kri iz hematoma odstraniti, dodamo tudi antibiotik.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close