Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Srce težave?

Srce težave?

Pozdravljeni!

Star sem 22 let. Pred 6 leti so se začele težave oz. takoj po prenehanju aktivnega igranja nogometa. Ne vem kje naj sploh začnem. Naj dodam tudi to, da sem izredno paničen oz. živčen glede bolezni… Mogoče imam veliko preveč časa. Pojdimo k bistvu. Vsak dan ali je to dvakrat trikrat,štirikrat… itd. Lahko pa je dobro tudi po 1 teden tudi 2 a to je redko. Mi srce preskoči oz. “zašteka” ko se recimo priklonim, ko vdihnem. Tudi čez dan občasno…(mogoče je več tega preskakovanja srca v napetih,paničnih trenutkih…) a to me res grozno moti. Zato sem se odločil, da opravim kardiološke preiskave. To sem storil pred 1 letom in pol… 4 EKG, obremenitveni test, 24 urni EKG, ter slikanje srce in pljuč RTG in odvzem krvi (ščitnica) Vse normalno. Niso zaznali napak delovanja srca, ščitnica je okej.
A danes se te stvari še vedno dogajajo. Res je težko, ko začutim utrip kako preskoči, včasih je tudi 2s ali 3s a to je redko! Skoraj vedno slišim utrip srca! Čez dan se spreminjajo enkrat hitreje drugič počasneje, a to vem, da je to normalno. Z vadbo se ukvarjam normalno nimam težav z prebavo apetit normalen, Ko se zjutraj zbudim res vse perfektno, tudi ponoči nimam težav. Že samo, ko to pišem me je “malce” strah, paničen sem samo zaradi zdravja, ostalo je v mojem življenju fantastično. Včasih se mi vrti v glavi ter, zbada po telesu in na levi strani srca… in še kaj bi se našlo. Vedno se sprašujem kaj je z mano narobe, noben mi več ne verjame, da je z mano kaj narobe… Ko pa recimo se z nečim zaposlim in res sem 100% z mislimi drugje sem opazil, da te težave minejo, a kaj ko minejo samo za toliko časa dokler kaj počnem res zavzeto. Pravijo da imam vse v glavi itd.. Mogoče res, a to me izredno moti, kar se dogaja z mojim delovanjem srca. V družini nihče ni imel težav z ožiljem in delovanjem srca.

Še izvida:

24 urni EKG
Izvid cikloergometrije: Ne registriramo EKG sprememb, ki bi ustrezale kriterijem za ishemično reakcijo. Praga stenokardije ne dosežemo. Moten srčnega ritma ne registriramo. ritem cca. 67/min. Holter je bp.

EKG:
Sinusni ritem, frekv. 83/min, PQ doba bp. Q zobci v spodnjih odvodih, viden signifikanten v D3 z descendentno blago denivelacijo ST sponice in dvo-grbin T zobcem.

Zdravnica mi je rekla, da je v ospredju aksioznost.

hvala za ogdovor
lp

Strinjam se z vašo zdravnico. Opravili ste več pregledov pri specialistih in nihče ni ugotovil srčne bolezni. Upam, da ne živite več v strahu, da imate bolno srce. Vaše stanje zdravniki imenujemo psihovegetativni sindrom. To je bolezensko stanje zaradi različnih vplivov na bolnikovo duševnost (zaskrbljenost v službi, v študiju, v odnosih z ljudmi, čezmerne telesne obremenitve, prezahtevni cilji ob rahločutni naravi, itd. Ob taki ugotovitvi bolnikom damo nasledsnja priporočila: izogib stresnim vplivom, zmerne telesne in duševne obremenitve, prilagoditev danostim, izvajanje sistematičnih rekreacijsakih vaj , npr. več krat na teden polurni udobni sprehodi z vmesnimi 5 – 10 minut trajajočo pospešeno hojo. Včasih so potrebna tudi blaga pomirjevala (npr. Persen). Lahko mi še pišete. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Najlepša hvala za hiter odgovor!

Res bi vprašal bo to kdaj minilo? Ali bo to ostalo dalj časa?
Vsaj trikrat na tedem grem na pol urne sprehode, kdaj tudi po uro ali dve…
To se mi dogaja samo v mirovanju. Skoraj vsak dan.

Še enkrat hvala za odgovor.

pozdravljeni,
star sem 23 let imam prekomerno tezo visok sem 193 cm in imam 118 kg shujsal sem ze 25 kg v pol leta.Imam eno tezavo in sicer me v predelu srca na vsake toliko casa pece in boli taka topa bolečina, ta pa se pojavi tudi na levi strani pod prsjo in vcasih v rami.Pri zdravniku je bil ekg vedno bp in po obisku ekgja na urgenci ravno tako samo da sem imel povečan utirp pomoje zato ker sem se ustrasil moj zdravnik to predpisuje psihičnim težavam to bolečino srca me zanima ali naj grem h kardiologu na pregled ali je res to psihičnega izvora.Vsak dan prehodim vsaj 8km takrat me ne boli nič.
hvala za odgovor

Za vprašanje onespečnosti prosim, da se obrnete še na izbranega zdravnika ali na psihologa, oziroma psihiatra.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lep pozdrav!

Tudi meni se že eno leto nenehno dogajajo preskoki srca (ES). Februarja sem opravila preglede pri kardiologinji, ki je rekla, da je vse vredu. Eno ES je zaznala tudi na EKG-ju, vendar je rekla, da glede tega ni treba narediti nič. ES se mi običajno zgodijo, kadar sem živčna, vznemirjena, neprespana… Čeprav vem, da niso nevarne, me te ES zelo motijo. Trudim se s sproščanjem, telovadbo… zanima pa me, ali je možno, da te ES nekega dne preprosto “izginejo” tako kot so se kar naenkrat pojavile ali me bodo spremljale celo življenje?

Hvala za vaš odgovor!

Ekstrasistole se ne ponavljajo več, ko neha delovati vzrok, ki jih je sprožil. V zelo visokem odstotku nastanejo pri stresnih tudi blažjih stanjih. Včasih se pojavijo ob virusnih boleznih (prehlad, gripa). Bolnik jih mnogo krat premaga z zdravim načinom življenja ob podpori blagih pomirjeval (n.pr. Persen). Včasih pa nastanejo ob organski bolezni srca. Če so ekstrasistole redke in bolnika psihično posebno ne bremenijo zadostuje zdrav način življenja (mnogo gibanja, nekajenje…). Pri ekstrasistolah ob organski bolezni damo prednost zdravljenju organske bolezni.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close