Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma Sulfasalazin in nosečnost

Sulfasalazin in nosečnost

Pozdravljene!

Pred pol leta so mi postavili diagnozo aksialni spondilitis, imela pa sem vnetje prsta in gležnja desnega stopala. Po zdravljenju z arcoxio in sulfasalazinom se je stanje izboljšalo. Na zadnjem pregledu mi je revmatologinja še naprej predpisala jemanje sulfasalazina. Ker v kratkem načrtujemo naraščaj, sem jo vprašala, kako je z jemanjem zdravila v primeru nosečnosti. Odgovorila je, da naj z zdravljenjem kar nadaljujem, ker da je varno tudi v nosečnosti. Zanima me, če ima katera izkušnje z jemanjem tega zdravila v nosečnosti, ker me zelo skrbi in se bolj nagibam k temu, da bi jemanje sulfasalazina v primeru nosečnosti opustila.

Lp

Pozdravljena,

jaz sem ravnokar noseča in jemljem sulfasalazin 2×2 in zaenkrat ni nobenih posebnosti, občasno imam bolečine v sklepih zaradi RA upam, da se bo stanje izboljšalo, ker protibolečinskih tablet ne jemljem. Kar se tiče pa sam vpliv na plod in na nosečnost pa naj bi bil sulfasalazin varen. Ti bom pa znala povedati kaj več čez par mesecev, ker je še vse skupaj zgodaj 🙂 Meni je sicer o tem zelo veliko povedal moj revmatolog, poslal me je celo na eno predavanje v Lj, ki ga je imela ena švicarska zdravnica, na temo nosečnost in revmatska obolenja in tudi ta je povedala, da sulfasalazin ni nevaren.
Upam da sem kaj pomagala 🙂

lp

Tudi jaz sem v podobni dilemi. Predpisan mi je sulfasalazin (ga še ne jemljem), rada pa bi tudi zanosila. Hvala za vajine odgovore, če ima še kdo kakšno izkušnjo, je bom vesela.
LP

Nosečka, hvala za odgovor. Kako se počutiš sicer? Je z nosečnostjo vse v redu? Upam, da je.
Meni je ginekolog dal napotnico za genetsko posvetovalnico, nimam pa še datuma, ker ne morem nikogar priklicati na telefon. Sama sicer trnutno nimam težav s sklepi in vnetji, zato se zelo nagibam k temu, da bi jemanje opustila. Sicer hodim h dr. Gašperšičevi in na zadnjem pregledu sem ji možnost zanositve samo omenila, ker še nismo delali na tem, zato mi verjetno ni kaj dosti razlagala. No, vsaj tako si mislim. Kaj pa glede jemanja folne kisline? A si jemala kakšne posebne tablete oz. večje odmerke? V navodilih sem namreč prebrala, da sulfasalazin vpliva na slabšo presnovo folne in meni je osebna zdravnica predpisala Folacin (5 mg).

Bimbomba, kaj si mogoče že zanosila v tem času? Kako si se odločila glede jemanja zdravil?

Pozdrav obema

Arika, trenutno se počutim super, in sem tudi prekinila zdravljenje, tako, da sem sedaj brez terapije :). Upam, da se bo tako nadaljevalo do konca nosečnosti. Sem pa tik pred 6 mesecem.
Sicer sem zelo aktivna nosečnica, veliko hodim in obiskujem organizirano vadbo za nosečnice (pilates), kar najbrž tudi zelo pomaga pri gibljivosti sklepov.
Folno sem jemala isto kot ostale, pač te standardne iz lekarne nič posebnega ( elevit v mojem primeru ).
Bila sem prepričana, da se bova z mojim kar nekaj časa trudila, da bo sploh prišlo do zanositve zaradi let in zdravil, ki sem jih jemala prej. Sem bila zelo presenečena in seveda vesela, da je uspelo takoj.
Upam samo še na uspešen konec in to je to.
Drugače pa čim manj se obremenjevati. Jaz sem si že od samega začetka govorila, da nisem ne prva ne zadnja, ki sem obsojena na tablete :). Sem se s tem hitro sprijaznila, priznam, da me je najbolj skrbelo kako bo z zanositvijo, ampak sem tudi to prebrodila. Prebrala sem veliko člankov na to temo in prišla do zaključka, da imam lahko čisto normalno nosečnost. In tako tudi je, razen če izvzamem prva 2 meseca, ko so bile prisotne bolečine.

Obema želim lepo nosečnost.

lp.

Super Nosečka, to je pa res lepo slsišat. Do kdaj pa si jemala zdravila, do katerega meseca nosečnosti? Kaj si mogoče jemala še katera druga zdravila poleg sulfasalazina?
Mi smo namreč prejšnji mesec šele začeli delat na dojenčku, tako da sedaj samo upam enako kot ti, da ne bo trajalo predolgo, ker tudi jaz nisem najmlajša 🙂 Trenutno nimam nobenih bolečin, zato tudi razmišljam, da bi v primeru, če bi prišlo do zanositve, zdravila kar opustila. Moj ginekolog je bil sicer nekoliko skeptičen, ko sem mu to omenila, češ da je nevarno, da se bolezen ponovi, ampak tudi jaz sem prebrala kar nekaj člankov na to temo in vsi pravijo, da bolezen med nosečnostjo v glavnem miruje in da je večja nevarnost po porodu.

Želim ti čim bolj prijeten preostanek nosečnosti in oglasi se še kaj.
lp

Pozdravljene,

Tudi jaz imam diagnozo RA in bi rada zanosila. Od zdravil jemljem medrol (majhno dozo) in antimalarik. Revmatologinja reče, da naj poiskusim zanositi kjlub medrolu, sama sem za kar skeptična, še bolj pa sedaj po obisku genetske posvetovalnice.
A mi lahko katera razloži kaj je to sulfasalazin?

Hvala in lep dan še naprej.

Energija, sulfasalazin je eno izmed zdravil, ki jih predpisujejo za zdravljenje RA, spada pa v skupino imunomodulirajočih zdravil, ki vplivajo na imunski sistem. To zdravilo naj bi zaviralo napredovanje bolezni, nima pa protivnetnih in protibolečinskih učinkov. Če se ne motim, je medrol dokaj močno protibolečinsko oz. protivnetno zdravilo. Kaj pa so ti svetovali v genetski posvetovalnici? Sama imam posvet glede sulfasalazina 9. maja. Čeprav tudi moja zdravnica zagovarja jemanje tega zdravila med nosečnostjo, sem sama zelo skeptična in se zelo nagibam k temu, da bi v primeru zanositve jemanje opustila. Ker trenutno nimam nobenih težav in bolečin, med nosečnostjo pa naj bi ta bolezen sploh mirovala, se mi ne zdi pametno tvegati s temi zdravili, če res ni nujno. No, to je samo moje mnenje. Moram pa povedat, da so moje izkušnje take, da zdravniki na sploh zelo zagovarjajo jemanje zdravil, ki niso ravno na listi škodljivih. Jaz sem se glede tega posvetovala tudi s svojim ginekologom, vprašala pa sem tudi za drugo mnenje in oba zagovarjata jemanje tega zdravila med nosečnostjo. Toliko z moje strani, pa oglasi se še kaj. Upam, da boš čim prej zagledala + 🙂

Pozdravljene punce,

kar malo pozabim na ta forum, vem, da ni fajn čakati na odgovor 🙂
Arika33 s tabletami sem prekinila nekje v začetki 20 tedna nosečnosti, sem pa do takrat zmanjševala dozo. Zmanjševati sem začela šele ko sem videla, da se je stanje izboljšalo, da so simptomi bolezni začeli počasi izginjat.
Meni je moj revmatolog sam svetoval, da počasi zmanjšujem in če želim in vidim, da bi šlo tudi brez tablet preneham. Sva se pa dogovorila, da takoj po porodu pridem v kontrolo in da v primeru poslabšanja dobim takoj en odmerek medrola, kar naj bi mi pomagalo, da lahko še nekaj časa dojim. Bomo videli :), s tem se ne obremenjujem preveč, tudi če pač ne bom morala dojiti ne bo hudega.
Še vedno pa poteka vse ok 🙂 nobenih nevšečnosti zaradi bolezni, samo nosečniške “radosti”, sej boste videle.
Tako, da Arika33, svetujem ti, da sama poslušaš svoje telo in oceniš ali je pripravljeno da opustiš zdravila, na začetku ti jih vsekakor svetujem, predvsem, ker se zaradi hormonskih sprememb sistemu malo zmeša, al pa tudi ne. Verjetno je pri vsaki malo drugače.
Energija jaz bi se na tvojem mestu še enkrat pozanimala glede zdravil, čeprav mislim, da je tudi meni omenjal revmatolog, da v primeru hudih bolečin bi lahko med nosečnostjo prejela manjši odmerek medrola.

Držim pesti, da vam čim prej uspe zanositi, potem pa le korajžno naprej!

Nosečka, hvala za odgovor. Res je zelo lepo slišati same spodbudne besede od nekoga, ki že ima izkušnje s tem. Kar nekako lažje in bolj optimistično se podaš v vse skupaj, čepra je res, da je vsak primer zase. Želim ti čim bolj prijeten in vesel preostanek nosečnosti. Pa oglasi se še kaj. Upam, da tudi nam čim prej uspe pridelati težko pričakovani plusek 😉

Nosečka pozdravljena!

Po dolgem času se spet oglašam, tokrat z bolj veselo temo. Tudi mi smo pred kratkim zagledali + in sedaj smo v veselem pričakovanju 🙂 Seveda je nosečnost še zelo na začetku (9. teden) in upam, da bo vse potekalo v redu do konca. Sem se pa takoj, ko sem ugotovila nosečnost, pogovorila z revmatologinjo glede jemanja zdravil in ta mi je svetovala, da naj prve tri mesece jemljem polovično dozo, potem pa lahko povsem opustim, če ne bo težav. No težav z revmo že kar nekaj časa pred zanositvijo nisem imela, vendar so mi iz preventivnih razlogov svetovali, naj nadaljujem z zdravljenjem. Skratka upam, da bo še naprej vse ok in se že zelo veselim naslednjih mesecev, ko bodo minile tudi te začetne nosečniške slabosti.

Zanima pa me, kako si ti, kako poteka nosečnost? So se ti pojavile mogoče kakne težave kasneje? Je z otročkom vse v redu? Sedaj si verjetno že proti koncu in boš kmalu spoznala in objela svojega otročička 🙂

Lp

Oooo Arika33 to pa je lepa novička :).
Ti se kar drži nasveta revmatologa, itak vsakemu svetujejo drugače, pač glede na potek bolezni. No sej, če do sedaj nisi imela nekih težav povezanih z RA, dvomim, da jih boš imela, ker čim začnejo hormoni in posteljica opravljat intenzivno svoje delo, artritis potihne. Jaz sem imela težave le prva dva meseca, vendar pri meni RA ni bil v popolni remisiji, kot npr. 2 leti nazaj, ko sem bila celo leto brez težav.

Drugače, pa pri meni poteka vse normalno, edine tegobe, ki se pojavijo, so klasične nosečniške nič kaj posebnega :). Še malo in se bližamo koncu, tako, da je teh sitnosti malček več, ampak bomo preživeli 😀 ( no itak še ta vročina dela svoje ha ha).
Želim ti čim lepšo nosečnost 😀 aja pa pripravi se ni vse tako super lepo kot govorijo nekatere punce ha ha ha ha boš videla vse ima svoj čar ;).
Najlepše je pa itak, ko prvič vidiš svojo bibo in ko začutiš prve brcike – no tiste kasnejše znajo biti že prave brce, predvsem tiste pod rebra so “zanimive”.

Srečno!!!

Nosečka, super, sem prav vesela, da vse poteka v redu, no, razen teh nosečniških “radosti” 🙂 Ja, si predstavljam, da ni ravno lahko, sploh zdaj, ko je vroče. Se mi zdi, da mi ta vročina še pospešuje te slabosti, ma vsaj trebuha še nimam, tako da mi je to prihranjeno za pozneje 😉
Upam, da res ne bo nobenih težav z RA tudi, ko prekinem zdravila.
Želim ti čim lepši in lažji preostanek nosečnosti in seveda veliko veselja z malim škratkom 🙂

Hvala za spodbudne besede in srečnoooo do konca tudi tebi!

Evo arika33 pred tremi tedni smo dočakali našega fanta :), zaenkrat je še vse bp, tudi RA se še ni vrnil in upam, da se še nekaj časa ne bo.
Upam, da tudi pri tebi poteka vse ok :D.

srečno!

Nosečka čestitke!!! To je pa res lepa novica 🙂 Super, da je vse ok in da se tudi RA še ni vrnil. Držim pesti, da se še dolgo ne bo, še bolje pa bi bilo, če se sploh ne bi 😉
Jaz sem tudi dobro za enkrat. Z zdravili sem prenehala nekje v 13. tednu in do sedaj nisem imela nobenih težav. Upam, da tako tudi ostane. Sicer pa se pomikamo proti polovici, sedaj teče 18. teden. Trebuh se počasi veča, bo pa še dolga do konca. Ampak bomo zdržali, kajne 🙂

Res sem vesela tvoje novičke o rojstvu sinka. Želim vam veliko cartanja in veselih trnutkov z malim zakladkom.
Pa srečno tudi tebi 🙂

Arika kako gre? Al si že rodila?
lp

Joj, veš da sm še vedno v enem kosu, konec naslednjega tedna imam rok. Upam, da se me usmili kaj prej,ker sedaj je res že naporno vse skupaj, čeprav vreme nam ni ravno naklonjeno za it rodit 😉
Kako ste vi? S tabo vse v redu, so se ti mogoče že vrnile kakšne bolečine? Upam, da ne in da na polno uživate z vašim sinkom.
Lep zasnežen teden ti želim, pa seveda javim, ko se končno tudi nam pridruži težko pričakovani član 🙂

New Report

Close