Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hipotiroza – zdravila ne pomagajo

hipotiroza – zdravila ne pomagajo

Pozdravljeni!

Pred pribl. dvanajstimi leti so mi postavili diagnozo “kronični tiroiditis”. Rekli so mi, da ščitnica ne izloča skoraj nič hormonov in sem zato sčasoma prišla na eno tableto Euthyrox 100 dnevno. S to dozo nisem imela nobenih problemov, niti med nosečnostjo je nismo večali. Pred kakšnima dvema mesecema sem se začela počutiti zelo slabo, kar sem takoj povezala s ščitnico (tipični znaki: otekanje obraza in telesa, stalna zaspanost in pomanjkanje energije, depresija, povečanje telesne teže…). Izvidi so pokazali ponoven upad TSH-ja. Za to ni bilo nobenega razloga, so mi pa predlagali povečanje doze Euthyroxa. Kmalu po tistem, sem ugotovila, da sem v zadnji rundi dobila namesto Euthyrox 100 – Euthyrox 50 (napaka zdravnice ali farmacevtke – ne vem še točno). Seveda tudi moja napaka, ker tega nisem opazila in sem tablete jedla kakšne dva meseca (torej polovično dozo). Ko sem začela spet jemati Euthyrox 100, se mi je po enem tednu razpoloženje popolnoma spremenilo in spet sem bila “jaz”. Kmalu po tem sem zasledila znake PMS-a, ki so ponavadi zelo značilni, ampak minejo takoj, ko dobim menstruacijo. Tokrat so bili bolj podobni znakom pomanjkanja TSH-ja. Kljub jemanju normalne doze Eut. imam zopet znake pomanjkanja, ki se nikakor ne izboljšajo, tudi menstruacija je trajala samo tri dni (precej manj kot ponavadi). Ali je možno, da hormonske spremembe pred menstruacijo “zmanjšajo” učinek hormonov, ki jih dobim z Eut.? Ali so še kakšni drugi razlogi, da tablete ne primejo? Jemljem jih pravilno – na tešče z veliko vode, eno uro pred zajtrkom. Prosim za odgovor, ker sem obupana. V službi ne funkcioniram dobro in za družino nimam nobene energije. Preprosto nisem jaz. Vem, da sem napisala zelo obsežno, ampak nisem hotela izpustiti nobenega bistvenega podatka.
Hvala za vaš čas!

Spoštovani!

Hormonske spremembe pred menstruacijo ne vplivajo na delovanje tiroksina. Glede na navedeno je morda odmerek Euthyroxa premajhen. Po spremembi odmerka je vsekakor potrebno počakati 4 do 6 tednov, da se stanje stabilizira. Zatem je potrebno ponovno določiti TSH in glede na izvid prilagoditi odmerek Euthyroxa.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Najlepša hvala za odgovor. Stanje se vidno izboljšuje, vendar so še dnevi, ko čutim da ni popolnoma dobro.

Sem pa prepričana, da bom s časom in potrpljenjem spet “jaz” :).

Lep dan še naprej.

Pozdravljeni,

Mene pa zanima če se res pri premalo delujoči ščitnici pojavi povišan holesterol, čeprav je ta (urejena) z zdravili. po kolikšnem času od odkritja hipotiroze pa je priporočljivo kontrolirati tudi holesterol?

Hvala za odgovor,
Alenka

Spoštovani!

Pred cca tremi leti ste mi postavili diagnozo Hashimoto (hipotiroza po vnetju), ter predpisali Euthyrox 75 dnevno, vendar pa se je stanje po nekaj mesecih izboljšalo in od takrat jemljem 50 dnevno. Kmalu zatem so me začeli boleti sklepi (kolk, koleno). Pomislila sem, da je to morda zaradi premajhne doze Euthyroxa. Na dan 24.6.2010 so izvidi kazali takole : Tsh 11.40, T3 4.14, T4 pa 15.95. Nadaljevala sem s 50 dnevno.

Bolečine se stopnjujejo iz tedna v teden (imam otečena in boleča kolena, bolita pa me tudi kolka in gležnja), noči so zaradi bolečin obupne, poleg tega pa imam vrtoglavice, slabosti, kratkoročni spomin zelo peša in pa zelo otečene prste na rokah, katere zjutraj komaj razmigam, otečene gležnje, pa tudi sicer se počutim zelo slabo in brezvoljno, včasih zelo nervozno.

Novi izvidi z dne 30.5.2011 pa so pokazali sledeče: TSH 8.78, T4 13.97, T3 4.29, osebna zdravnica svetuje naj nadaljujem z isto dozo.

Zanima me, ali je ista doza res dovolj – glede na splošno počutje?
Ali je možno, da imam težave s sklepi zaradi hipotiroze?

Hvala za odgovore.

LP

Spoštovana alenka 2 !

Pri nezdravljeni hipotirozi se pogosto pojavi tudi zvišan holesterol. Kadar je nadomeščanje ščitničnih hormonov utrezno pa je vzrok za zvišan holesterol iskati drugje. Ob ustrezni substituciji se vrednosti holesterola normalizirajo po dveh do treh mesecih.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljen.
Prejsne leto sem bila diagnosticirana na Hashimotovo bolezen. Sedaj sem ze na Euthyroxu 0,25 en teden. Pisem vam, ker mi je zelo odleglo prve stiri dni jemanja zdravila. Zadnje tri dni pa spet komaj vlecem. Sprasujem se zakaj je temu tako?
Moji rezultati so TSH: 5,91, T3: 4,25 in T4: 14,6.
Zdravnica predlaga kontrolo sele cez 3 mesece, kar se mi zdi za tako nizko dozo zelo kasno.
Naj povisam dozo sama? Koliko casa naj se pocakam, se naj ponovno testiram v kratkem?
Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

priporočam Euthyrox 50 ug dnevno in kontrolo TSH čez dva meseca.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close