Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje dojenčka pri 3 mesecih (nujno)

Cepljenje dojenčka pri 3 mesecih (nujno)

Spoštovani!

Vljudno prosim za nasvet in čimprejšnji odgovor. Moj otrok je pri 2 in pol mesecih zbolel za oslovskim kašljem. Točno na 3. mesec bi sicer imel obvezno cepljenje, vendar ga je pediatrinja zaradi omenjene bolezni prestavila za 14 dni – na jutri. Jutri bo cca 6 in pol tednov od začetka bolezni oz. 1 teden manj odkar sva prišla iz bolnišnice. (14 dni sem mu po 4x na dan dozirala eritromicin). Otrok še vedno kašlja (ponoči pribl. 5x, čez dan več – skoraj ob vsaki spremembi, ko ga npr. prestavim, ko se zbudi …) Ker berem, da mora biti otrok za to cepljenje popolnoma zdrav, me skrbi, ali se jutri sploh lahko cepi. Klicala sem zdravnico in bilo mi je rečeno, naj prideva, da bo presodila. Ker je moj otrok njen najmlajši pacient s to boleznijo in ker torej še nikoli ni imela takega primera, me verjetno razumete, da bi rada še kakšno mnenje, saj sem v skrbeh, da bi, če bi bil cepljen, imel kake posledice. Hvala lepa že vnaprej.

Spoštovani: otrok, ki bo cepljen, na dan cepljenja ne sme obolevati z neko akutno boleznijo z vročino. Pri vas je od začetka bolezni že zelo dolgo, napadi kašlja pa se zaradi obnavljanja sluznice pojavljajo še več tednov do mesecev. Sama bolezen v preteklosti ni ovira za cepljenje, mora pa pediater ob pregledu oceniti stanje otroka, kot vam je bilo tudi razloženo in se v skladu z ugotovitvami (če najde v statusu karkoli spornega) odločiti za cepljenje (ali necepljenje). Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Mene samo nekaj zanima. Sina sem cepila pri 3.h mesecih. Zvečer istega dne je dobil vročino, z svečkami se je vročina počasi zbila dol. Naslednji dan je pa nastopila naslednja težava. Sin je dobil po 14.uri rdeče lise po obrazu (spodnja ustnica je bila napihnjena). Lise so počasi izginjale, nato pa spet nazaj prišle. Kaj naj naredim, če se lise na obrazu pojavijo? Še to moram povedat, da ima čuden jok. Ponavadi ko je lačen ne joka tako kot pa zdaj ko je lisast po obrazu. A ima to kakšne posledice cepljenja?
Že v naprej se Vam iskreno zahvaljujem: Hvala!
rozica_mala

Spoštovani, stanje, ki ga opisujete je lahko povezano s cepljenjem. Povišana temperatura po cepljenju sodi med pogostejše, pričakovane stranske pojave, izpuščaji pa niso prav pogosti, se pa lahko pojavijo po cepljenju. Svetujem, da otroka peljete pokazat pediatru, saj če se izpuščaji pojavljajo in izginjajo, hkrati pa oteka tudi ustnica, to kaže na preobčutjivost in bi morda koristil Claritine. Pediater mora stanje zabeležiti in videti, v kolikor je še prisotno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!
Kmalu po 14.uri sem ga jučeraj tudi peljala na pregled (nujna medicinska pomoč). Zdravnica je rekla, da ni razloga za skrb. Ker sem prvič mamica me skrbi. Koliko časa bo imel še te lise, ker se kar naprej pojavljajo ( po eno liso) in izginjajo? Tudi po glavici ima te rdeče lise.
Ali naj sina tudi danes peljem na pregled nujne medicinske pomoči, če se rdeče lise pojavijo in izginejo? Mislim,da me zdraviki ne jemljejo resno in vse precej z lahkoto jemljejo. Nismo namreč vsi zdravniki. Ali Claritine kupim v lekarni, in ali je to krema, kolikokrat ga moram namazati? Prosim svetujte mi, kaj naj storim?
Če me NE bi skrbelo, se namreč nikakor ne bi na to spletno stran obrnila. Srce me boli, ko ne vem kako naj pomagam sinu. Vi ste moja edina možnost. Za Vaše mnenje bom ZELO vesela.
Še nekaj me zanima. Ali naj sina pri 4.ih mesecih peljem cepiti? Ali naj počakam da ti simptomi izginejo?
Na kaj naj bom pozorna pri samem cepljenju, da ne bo imel še naprej rdeče lise ali kaj podobnega?
Že naprej se Vam iskreno zahvaljujem!

Spoštovani, koliko časa se bodo lise še pojavljale, je odvisno od tega, zakaj se pojavljajo. (upoštvali morate, da vašega otroka ne vidim, in ne morem oceniti, kakšne so te lise; ga je pa videl zdravnik, kar je ok) Če se v povezavins celjenjem ali ev. prisotno okužbo (lise se pojavljajo tudi pri 5. otroški bolezni), bodo v dnevu ali dveh izginile. Če se pojavljajo zaradi kake druge preobčutljivosti (ne v zvezi s cepiljenjem) pa je odvisno od tega, ali bo še izpostavljen alergenu ali ne.
Tako kot opisujete, z veliko verjetnostjo res ni nič hudega. Ker vas skrbi in ker vam zdravnik tudi ni razložil, kaj se gofdaja, mirno peljite otroka nazaj; če bo ocenik, da gre za ev. preobčutljivost, vam o tako in tako predpisal Claritine ( to je sirup – samo na recept!). Pojav mora zabeležiti vaš pedaiter. Kar se nadalnjega cepljenja tiče, boste videli, kako se bo stvar razvijala. Svetujem pa cepljenje pod nadzorom. Poročajte.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!
Se Vam iskreno zahvaljujem za odgovore. Simptomi so izginili.
Hvala!

No, super, Vsekakor pa mora biti dogajanje zabeleženo pri vašem pediatru. Lep večer še naprej!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

lep pozdrav~ prosim za vas nasvet!

namreč sem prvič mamica hčerke ,ki bo jutri stara 3 mesece, in tudi jutri imava prvo ceplenje,ki pa me ga je zelo strah, saj bolj ko berem bolj eni pišejo, kaj vse se je zgodilo njihovim otrokom. zato me zanima kaj lahko pričakujem od stranskih učinkov cepiva : in kako ji pomagati če le ti nastanejo!
Pa zanima me če jo lahko dam cepiti če ima zamašen nosek, vročine pa nima!

pa še nekaj ma zanima : kaj se zgodi če odklonim vsa cepiva, ker sem nekje prebrala da menda lahko! me pa zanima če mogoče veste kakšne so sankcije ali jih ni!

za odgovor se vam v naprej zahvaljujem!

Spoštovani!
Pred prvim cepljenjem bo vašo hčerkico natanko pregledal pediater. Vaš pediater bo pred cepljenjem tudi ocenil, ali je deklica zdrava. Zamašen nosek pa ni ovira za cepljenje. Morate vedeti, da se cepljenje izvaja zato, da preprečimo težke nalezljive bolezni, ki so lahko smrtne ali puščajo trajne okvare. Stranski učinki po cepljenju so pri večini cepljenih otrok blagi in izginejo v 24-48 urah. Resni zapleti so v resnici zelo zelo zelo redki. Povišana telesna temperatura, večja nemirnost ali večna zaspanost, večja jokavost, sodijo med pričakovane pojave po cepljenju in kot se pojavijo, tudi izginejo. Velika velika večina stranskih pojavov ne potrebuje nikakršnega ukrepanja (oz. pomoči, kot ste vprašali). Cepljenje je pri nas obvezno, odklonite ga lahko samo s tehtnim zdravstvenim razlogom; v kolikor bi ga odklonili samo zaradi strahu ali prepričanja, je zdravnik dolžan podati prijavo Zdravstveni inšpekciji, v končni fazi pa sodniku za prekrške.

Ta trenutek se o cepljenju veliko piše, govori, vendar morate vedeti, da 99,99% ljudi, ki nasprotuje cepljenju, nikoli ni videlo umirajočega za tetanusom, za zrakom hlastajočih otrok z davico, trajno prizadetih po ošpicah, pohabljenih, za vedno hromih otrok po otroški paralizi. Niso videli v napadih kašlja dušečih se majhnih otrok z oslovsim kašljem, pa trajnimi možganskimi okvarami.
Če pa se vrnem dobrih 10 let nazaj, so prav starši “prisilili” ali pa pomagali, da je bilo v program obveznega cepljenja uvedeno cepljenje proti invazivnim okužbam s Hemofilusom B (ki povzroča gnojni meningitis), po smrti dveh otrok s HIM meningitisom leta 2000. Še nekrat: cepljenje je namenjeno preprepčevanju, oz. zmanjševanju možnosti za nastanek težkih okužb.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

spoštovani!

za odgovor se vam res najlepše zahvaljujem in se se priporočam ,sem pa ob tem zelo pomirjenna!

lep pozdrav

Poročajte, kako je bilo na pregledu; lepo vas pozdravljam. Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Nina pozdravljeni !

Včeri sva imeli pregled in prvo ceplenje ob 15h . Danes je pa ob 3 zjutro dobila vročino 37.5, do zdaj sem ji z obkladki na čelo zbila na 36.9 , mi je pa zdravnica predpisala: -svečke s paracetamolom 120mg- laho ji dam na vsake 4-6 ur pov svečke! Me pa zanima koliko mora biti temperatura, da ji lahko dam svečko, ali ji lahko dam tudi ob niski vročini!

drugih stranskih ucinkov pa se za enkrat nima!

res vam hvala za pomoč!

lep dan

pozdravljeni !

Včeri sva imeli pregled in prvo ceplenje ob 15h . Danes je pa ob 3 zjutro dobila vročino 37.5, do zdaj sem ji z obkladki na čelo zbila na 36.9 , mi je pa zdravnica predpisala: -svečke s paracetamolom 120mg- laho ji dam na vsake 4-6 ur pov svečke! Me pa zanima koliko mora biti temperatura, da ji lahko dam svečko, ali ji lahko dam tudi ob niski vročini!

drugih stranskih ucinkov pa se za enkrat nima!

res vam hvala za pomoč!

lep dan

Spoštovani, ne vem sicer, kako sta se s pediatrinjo pogovarjali, a temperature 37.5 sploh ni potrebno zbijati, saj temperature do 37.5 sploh ne smatramo kot povišano. Povišano temperaturo pričnemo zbijati šele pri temperaturi 38.5 st C; prej pa le pri tistih otrocih, ki imajo v anamnezi vročinske krče. Dajanje svečk v vašem primeru sploh ni potrebno. Lep dan!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

najlepša hvala za vas nasvet! lep dan se naprej

Spoštovani, v vašem odgovoru sem zasledila da bo izbrani pediater presodil ali je otrok že primeren za cepljenje ali ne, po vašem mnenju verjetno je saj navajate da je minilo že dovolj časa od bolezni same in se smatra otrok za zdravega. Mene pa zanima predvsem to, ali je potrebno in predvsem ali je varno cepiti tega otroka proti PER, glede na to da ga je prebolel in s tem pridobil doživljensko imunost ( ki je s cepivom ne bi ) Glede na to da ima najbolj zanesljiva in najbolj kvalitetna protitelesa že v sebi, ali je sploh varno mu vbrizgavati cepivo proti tej bolezni.
Hvala za odgovor.

Spoštovani, to, da preboleli oslovski kašelj pušča doživljenjsko imunost, žal, ni res. Oslovski kašelj lahko prebolimo večkrat. V cepivu so le površinski antigeni povzročitelja, delov celice ni. Izpostavitev antigenom v cepivu je neprimerna manjša, kot izpostavitev povzročitelju v naravnem okolju.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

v čem pa je potem sploh smisel cepljenja proti oslovskemu kašlju??? če že sama prebolela bolezen ne zagotovi imunosti??? kako jo bodo potem površinski antigeni??? kako bo cepivo zaščitilo mojega otroka????

Zakaj bi sploh cepli otroka ki je oslovski kašelj že prebolel? In zakak sploh cepit če po cepivu nisi imun? Seveda zato da negdo mastno služi.

New Report

Close