Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja psihiater za otroke zaradi zamika osnovne šole za eno leto

psihiater za otroke zaradi zamika osnovne šole za eno leto

se pravi: moj otrok po mojem prepričanju čustveno drugo leto še ne bo zrel za OŠ in mi je osebna zdravnica dala napotnico za otroškega psihiatra, da pridobim mnenje.
a imate izkušnje s kakšnim v ljubljani ki “ne komplicira” oz. upošteva želje staršev?
hvala in lp.

Pediatrična klinika Ga: Jana Kodrič.

Oj!

Ravno prejšnji teden sem bila v ZD Moste pri otroškem psihologu zaradi istega problema. Ne spomnim se priimka zdravnice, ampak mislim, da je samo ena. Je pa super! Priporočam.

V katerem mesecu pa je otrok rojen?

Kako pa je otroci,ki so rojeni konec leta. Nasa naj bi se rodila za božič oz.do začetka januarja, pa smo rodili novembra? Gre potem dejansko s svojim letnikom v šolo/ razen če ne presodijo drugače, ali ga lahko dam sama od sebe eno leto kasneje? hvala za nasvet

katja

….zakaj tako komplicirate. Kakšna je razlika med otrokom ki je rojen 30. novembra in kot tak mora v šolo, in otrokom rojenim 1.12 in se lahko ven vleče z mnenji psihologov napisanimi po željah staršev. Tudi ni velike razlike med otrokom rojenim v oktobru in tistim rojenim v decembru. Potem bi bilo najboljše VSE otroke psihološko testirat in se potem odločit kdo je primeren in kdo ne. Moja hči je rojena julija in je morala s svojo generacijo v šolo, čeprav je otrok s PP in je na čustvenem področju zaostajala za vrstniki za 2 leti. No zdaj je v 7 razredu in nikoli ni bilo večjih problemov. Malo dalj je bila otročja kot večina drugih in malo hitreje se je s kom skregala zaradi otročjih bedarij, sicer pa je super punca in je dozorela s časom in lepo fura z vrstniki, ima veliko prijateljic, pa kljub temu še še vedno kdaj čisto po otročje in nezrelo obnašajo.

Ne iskat psihologa vam bo kimal in pisal po željah in pozabite na svoje mnenje o otroku ki ni objektivno. Naj otroka stestira psiholog ki tega ne podpira in bo realno videl ali je otrok sposoben za šolo ali ne. Kar se psihične zrelosti tiče pa pojem noben 6 letnik ni pretirano zrel za šolo. Tja gre za to da se bo začel učiti in bo dozorel. Eni prej, drugi kasneje, tretji….NIKOLI.

Če iščeš psihiatra, “ki ne komplicira” potem točno veš, da s tvojim otrokom ni popolnoma nič narobe in da poskušaš na vsak način odložiti šolanje v bistvu samo zato, ker je to zdaj “in”. S tem samo otroku delaš slabo uslugo in popolnoma nič drugega ne bo nihče pridobil s tem. Kvečjemu tvegaš, da bodo čez čas mulci zmerjali tvojega otroka “a ti si pa neumen, da si šel kasneje v šolo al kaj”? In ne mislit, da se to ne more zgoditi. Mulci so pač direktni.

Pa še nekaj, kar očitno ne ločite.
Ena gor piše, da je bila pri otroškem psihologu, da pa se ne spomni imena zdravnice. Otroški psiholog je psiholog, ne zdravnik!
Psihiater pa je zdravnik s specializacijo iz psihiatrije.
Mnenje o sposobnosti za vključitev v šolo poda psiholog, saj otrok nima duševne bolezni, da bi potreboval psihiatra!

Sama pa opažam na določenih otrocih, da je velika razlika ali je rojen na začetku leta ali na koncu. Med njimi je v določenih primerih skoraj leto razlike.

Moja nečakinja je rojena zadnjega novembra in je bila ob vstopu v šolo stara 5 let. V takem primeru se pozna razlika.

Ne, ob vstopu v šolo je bila stara 5 let IN 10 mesecev!
Bedarija je to, kar se počne s tem modnim zamikovanjem pričetka šolanja.
“Joj, naš je pa še tako nezrel in otročji, naša je pa tako nežna, naš pa še rabi igro…”

Madona! Itak vse zgoraj v povprečju drži za vse otroke – saj so to OTROCI stari med 5 let in 10 mesecev ter 6 let in 9 mesecev in imajo pred seboj še kar nekaj let zorenja na vseh področjih!

Sprašujem se, če starši vpis zakasnujejo zaradi posebnih potreb otrok ali zaradi svoje potrebe po postavljanju z otrokom, ki bo – leto starejši od sošolcev – morda med zgornjo tretjino uspešnih v razredu.

Iz osebne izkušnje ti lahko povem, da ne gre tako enostavno.

Sin ima cel strokovni team (psihologinja, logopedinja, RA, specialna pedagoginja…) in po mnenju vseh je bilo priporočilo ODLOŽENO ŠOLANJE. Sem šoli predložila vso zdravniško dokumentacijo, pa še ni bilo dovolj. Po “protokolu” so v vrtec prišli psihologinja in ne vem kdo še in otroka testirali (obvezno brez prisotnosti staršev, vzgojiteljice ali koga znanega), šele potem so izdali odločbo da se dovoli odloženo šolanje. Teste sem dobila samo na vpogled. Meni so se zdeli zelo težki, sine je dosegel dobrih 20% (!!!). Muči me, koliko % bi dosegel povprečen 6 letnik.

Realno ocenite otrokovo zrelost, saj lahko po moje v nasprotnem primeru kratko potegne ravno otrok.

Starši nič ne zakasnjujemo, logopedi, psihologi, razvojna te pumpajo, da mora jit kasneje v šolo, ker ni po jusu oziroma njihovih merilih..

New Report

Close