Najdi forum

Kakšen kruh jeste?

Če seveda ne jest testenin in riža, kateri kruh jeste?

običjano pirin s semeni, občasno pirin brez kvasa ali pa polnozrnati

Kruha pojem osebno zelo malo, več čez poletje, ko porabim veliko več energije (tek itd).
Pečem ga občasno za familijo, se pa potrudim in jim dvakrat mesečno pripravim marelatni kruh (Dr. Srečko Bergant). Pri nas doma so bolj na sporedu stare kmečke jedi iz moke, žit.

Še o marelatu:je biološko živa in rudninsko popolna jed. Ker je lahko presnovljiv, gre pri prebavi neposredno v kri. Uživamo ga lahko svežega in na razne načine toplotno obdelanega. Svež, začinjen s poprom, peteršiljem, česnom, gorčico itd., je primeren za namaze na kruhu, siru in mesu, kuhani ali sveži zelenjavi, čebuli in podobnim. Odlično dopolnjuje tudi sladke jedi, kekse, sadje, zmlete lešnike, mandeljne, orehe in sončnična semena, zložljiv je tudi z medom in čokolado. S toplotnimi dodelavami, pečenjem in cvrtjem je mogoče iz njega izdelati razne prehranske izdelke: kruh, pecivo, piškote, krekerje, čips, kosmiče itd. Posebej okusen je marelatni kruh z značilnim vonjem in okusom po siru in kislemu mleku. Svež marelat je biološko stabilna jed, ki jo shranjujemo v hladilniku v steklenih posodah.

Aja jaz belga jem.
Polnozrnat je dlih tak, kot bi otrobe jedu za pujse.

sadnega, enkrat letno 🙂

Jaz jem vse od naštetega: kruh črn ali polnozrnat, s semeni; riž rjav, testenine polnozrnate.
Meni osebno so polnozrnati izdelki celo obljšega (bolj polnega) okusa od tistih z bele moke.

Običajno ga pečem sama – največkrat je na sporedu ržen, polnozrnat ali mešanica obojega, na spisku pa je poleg belega tudi koruzen, polbel oz. črn. Zamesim ga različno – z mineralno vodo, ali mlekom ali jogurtom ali kislim mlekom, dodajam semena vseh vrst, včasih orehe, lešnike, tudi olive, praženo čebulo in slanino, razne druge začimbe – seveda ne vse naenkrat 😉
Na spisku so še ajdov kruh z orehi, pisani kruh, krompirjev kruh, bučni kruh,… skratka – če pečeš sam, pač narediš, kar ti srce poželi.
In tud polnozrnat kruh ne narediš tako otrobast kot je tisti s trgovine 😉

New Report

Close