Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Potrjena diagnoza

Potrjena diagnoza

Potrdili so mi diagnozo KOPB. Spomnem se, da mi je zdravnik dajal neke napotke, vendar ko sem stopil iz ordinacije, sem vse pozabil. Verjetno zaradi šoka, zaskrbljenosti se mi je to zgodilo, da sem vse pozabil. Joj, zelo lepo vas prosim, če mi lahko poveste, kaj naj sedaj naredim, ker me je sram ponovno obiskati zdravnika.
zelo vam bom hvaležen.

Spoštovani,

domnevam, da ste dobili od vašega zdravnika le uste napotke. In ne enega ali več receptov.
Kar verjetno pomeni, da imate blago, začetno obliko KOPB. Sicer bi vam zdravnik zanesljivo predpisal eno ali celo več zdravil.
Domnevajmo torej, da imate blago KOPB. Kaj vam je narediti?
Če kadite morate to razvado takoj opustiti. S tem boste napredovanje KOPB opazno upočasnili.
Svetujem, da se redno cepite proti gripi in pnevmokoku.
Izogibajte se kakorkoli onesnaženemu zraku.
Telesno maso-bodisi preveliko ali zlasti premajhno-morate nujno normalizirati.
Ohranjati (ali normalizirati) morate svojim letom primerno telesno kondicijo.
Kajenje -kar seveda veste-okvarja srčno žilni sistem. Vendar so ljudje, ki so zaradi kajenja zboleli za KOPB, bisteno bolj ogroženi za obolenjimi srca in žil, kot kadilci, ki jih KOPB ne “doleti”. Kaže, da gre za posebno genetsko dodatno občutljivost za škodljive učinke kajenja na srce pri osebah, ki so genetsko nagnjene, da zaradi kajenja zbolijo za KOPB (vsi kadilci ne zbolijo za KOPB!). Zato vam svetujem, da si redno merite krvni pritisk ter preverite krvni sladkor ter maščobe v krvi. Ker ste že samo s tem, da imate KOPB, genetsko bolj ogroženi, da zbolite zaradi kajenja tudi na srcu ali žilah.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

K sreči je tukaj že tema in mi ni potrebno odpreti nove. Stric je pred kratkim obiskal zdravnika in sedaj čaka na diagnozo. Nekje sem brala, da se dobijo tudi zdravila, ki pomagajo pri zdravljenju. A mora moj stric zdravniku, ko ga bo ponovno obiskal povedati, kakšna zdravila že jemlje, da ne bi prišlo do kakšnih komplikacij? Jemlje neka zdavila za holesterol, pa za alergijo in krvni tlak. Je znotraj teh kategorij kakšno, ki bi lahko bilo v navzkrižju? Bojim se, da bo pozabil omeniti.

Spoštovana,

vsekakor umestno razmišljanje. ki velja ne samo za vašega strica ampak za mnoge druge starejše ljudi. S staranjem se veča število bolezni, ki nas prizadanejo. Tako je le malokateri starostnik, ki je zbolel le za eno od kroničnih bolezni. Večina jih ima več. In temu primerno veliko število zdravil. Vsaj 10 ali 15 in več! Posledično je marsikdo bolj bolan zaradi zdravil kot zaradi bolezni. Zato, ker so med zdravili številne interakcije. Učinki zdravli se lahko seštevajo ali pa zmanjšujejo. Osnovne bolezni lahko vplivajo na odzive na zdravila , predpisana za druge pridružene bolezni. Bolnik-ki so starejši in vsaj malce pozabljivi- ne obvladajo jemanja zdravil. Pozabijo, če so jih vzeli. Ne vedo, kdaj jih je treba vzeti-zjutraj, zvečer, na tešče, po hrani….itd.
Metabolizem zdravil je lahko v poslabšanjih bolezni povsem drugačen, kot v stanju mrovanja bolezni.
Na primer. KOPB zdravimo tudi s teofilinom, ki je dokaj nevarno zdavilo, ker ne smemo preseči določene serumske konentracije tega zdravila. Žal se v poslabšanju KOPB zaradi pomanjkanja kisika ter zelo pogosto pridruženega srčnega popuščanja metabolizem teofilina – in s tem izločanje teofilina iz telesa- izrazito upočasni, njegova serumska koncentracija pa seveda naraste
In bolnik je s teofilinm nenadoma hudo zastrupljen. Poleg tega v poslabšanjih KOPB radi predpišemo antibiotik. Kar je v redu, saj bolniki zaradi bakterijske okužbe izkašljujejo bolj gnojno. Žal pa nekateri antibiotiki iz vrst makrolidov in kinolonov TUDI upočasnijo izločanje teofilina. In s tem dodatno pospešijo nabiranje teofilina v telesu ter povzročjo zastrupitev s tem zdravilom
To je bil le en primer interakcije med zdravili oziroma med zdravili ter boleznimi. Pa jih je na stotine.
Zato je izjemno pomembno, da vaš stric nadvse natančno obvesti zdravnika o vseh svojih boleznih in o vseh zdravilih, ki jih zanje trajno ali občasno prejema.
Ko v lekarni dvigne zdravila naj farmacevta čim več vpraša. Naj si napiše vprašanja za farmacevta!Farmacevtska navodila so lahko zlata vredna.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close