Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Uroinfekt pri dojenčku

Uroinfekt pri dojenčku

Pozdravljeni,

sin je star šele 6 tednov, pa je že pristal na antibiotikih (Hiconcil) zaradi uroinfekta. Veliko sem si že prebrala na to temo, nikjer pa nisem zasledila kakšni so stranski učinki pri tako majhnem otroku (tukaj mislim predvsem na to, kakšen je dolgoročen vpliv). Je možno, da je zaradi antibiotikov bolj razdražljiv, jokav in pa da ima trebušne krče, ki jih pred tem ni imel? Osebna pediatrinja je samo rekla,da je to pač manjše zlo kot če antibiotika sploh ne bi jemal…precej skopo povedano : (
Ali je normalno, da ima sedaj ko jemlje antibiotik bolj redko blato, vodeno – malo tudi sluzasto?

Čakamo na preiskavo, ki bo upam da ovrgla sum na ledvični reflux. V tem primeru me zanima kaj je razlog uroinfekta pri tako majhnem dojenčku, lahko kaj storimo, da se ne bi ponovil?

Hvala lep aza odgovor!

tINA

Pri dojenčkih vnetje sečil jemljemo resno, ker vemo, da je vnetje (ledvic) lahko prvi pokazatelj prirojenih motenj sečil, najpogosteje vezikouretralnega refluksa, to je stanje, ko med lulanjem urin zateka nazaj proti ledvicam. Ker to okvarja ledvice in vodi v kronično ledrvično odpoved (in dializo v najhujšem poteku), vsako vnetje ledvic pri otroku zdravimo in nato opravimo preiskave, da izključimo VUR. V času do preiskave ima otrok zaščitno zdravljenje z antibiotikom, kajti še vedno je bolje jemati antibiotik nekaj mesecev kot pa morda spregldati vnetje ledvic in tvegati brazgotinjenje v ledvici.

http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=vezikouretralni+refluks,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE
http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=hidronefroza,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE
http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=vnetje+se%C4%8Dil,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Moji punčki so pri šestih mesecih na sistematiki slučajno odkrili uroinfekt (ni kazala nikakršnih znakov). Na UZ so ugotovili, da ima razširjen vod med desno ledvico in mehurjem. Sedaj bi morali na UMCG, a je kljub zaščitnem odmerku primotrena zopet dobila infekt. Po zdravljenju z amoksiklavom 10 dni (antibiotik določen na podlagi izvida Sanford), je urikult še vedno pozitiven. Urin so sedaj še enkrat dali na Sanford…

Kaj lahko pričakujem, zakaj se urin ne izboljša, kljub nenehnemu jemanju antibiotikov (že 5 mesecev!!!).?

Hvala in lep pozdrav,

Maja

Otrok torej dobiva zaščitni antibiotik 5 mesecev, v tem času je prišlo do ponovnega vnetja sečil. Zaščitni odmerek ne prepreči v celoti ponovitve vnetja, lahko pa si mislimo, da bi se brez njega vnetje ponovilo vmes vsaj še nekajkrat.
Glede na sedanji potek (kljub antibiotiku AMK) je domnevati, da je bakterija postala odporna na AMK med potekom zdravljenja (kar ni neobičajno, se dogaja) in bo po izvidu Sanforda potrebno zdraviti z drugim antibiotikom. Bi pa iz izkušenj svetovala, da se pediater po prejemu izvida Sanforda posvetuje z nefrologom, kajti tudi to se zgodi, da med zdravljenjem bakterija postane odporna tudi na naslednji antibiotik in je potem potrebno dati takega, ki ga sicer redko in le v soglasju z nefrologom dajemo otrokom.
Potrjeno vnetje pa je nujno potrebno zdraviti, sicer se ledvica zabrazgotini in v končni dolgoročni posledici neha delovati.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

Že zanjič sem vas povprašala glede hčerke (http://med.over.net/forum5/read.php?46,7998020; zdaj stara skoraj 7 mesecev), ki so ji ob preventivnem pregledu urina odkrili bakterije e.coli; zdaje je po dveh tednih sanford ponovno pokazal isto bakterijo (5 miljonov; prej 10 milj. in vmes 3 miljone). Od pediatrinje smo dobili napotnico za nefrologa; zanima pa me, če še vedno velja, da v primeru odsotnosti drugih simptomov ne dobi antibiotika. Kolikor lahko tudi iz zgornjega primera razmebrem, dojenček tudi ni imel nobenih drugih znakov, pa gre za vnetje.

Torej je edini pokazatelj vnetja vročina in kot je rekla pediatrinja, smrdeč urin?
Kakšen vonj bi v tem primeru imel urin?
Torej zaenkrat brez zdravljenja? Ali lahko bakterije pustijo kakšne posledice?
Ali je možno, da se dojenček kljub normalni temperaturi zaradi prisotnosti bakterij slabo počuti?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Pa še dodatek: dojenčica je imela obrakrat v urinu levkocite, vrednost 125, če to karkoli spremeni…
Hvala

Pa še en dodatek, tokrat zadnji, obljubim 🙂 Glede levkocitov na izvidu — U-levkociti so 125 (jval. analiza), pri sedimentu urina pa enkrat 20-25; drugič pa 12-18. Kaj to pomeni?

Vnetje zgornjih sečil (ledvic) vedno poteka z vročino, prizadetostjo otroka, dehidracijo, smrdečim urinom (kako naj vam opišem vonj? pač smrdi).
Dokler niso prisotni znaki vnetja, rečemo, da gre za bakteriurijo in ne za vnetje in same bakterije brez vnetja ne povzročajo nobenih posledic. Posledice puščajo neprepoznana in nezdravljena vnetja, kar smo največkrat videli v pretekolosti, ko so vročino pripisovali izraščanju zob, v resnici pa je šlo za uroinfekte.
Vsekakor pa je potrebno zadevo razjasniti, tudi zaradi števila levkocitov v urinu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,
Pri 3,5 mesecni dojenčici zadnje dni opažam močen vonj urina. Če jo povoham po ritki, ko je oblečena in je plenicka polulana, zavoham urin. Nobenih drugih znakov nima, v treh mesecih se je zredila za 3,3 kg, se samo doji. Zanima me ali bi lahko šlo za vnetje sečil, ledvic in ali je potrebno takoj pregledati urin ali lahko počakamo do pregleda (sredina januarja). Hvala in lp. Smrekica

Urin ima normalen vonj po amonijaku, še posebej zavohamo, če je plenička dlje časa polulana oz. otrok neprevit. Vonj urina pri vnetju pa je drugačen, po gnoju. Dojenček z vnetjem sečil ima visoko vročino, je bled, zavrača hranjenje in je videti bolan.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljena,

Hvala vam za vsa pojasnila in odgovore. Tokrat bi vam, močno zaskrbljena,tudi sama rada zastavila nekaj vprašanj.

Imam 1,5 let starega decka. Do sedaj brez posebnih tezav, od novembra 22 do aprila 23 je jemal Ferrum lek proti slabokrvnosti. Ostalih težav ni imel. No razen tega, da je skoraj vedno mocno jokal in imel vrocino ob izrascanju zobkov. Vse težave so se doslej pripisovale zobkom. In res je v roku enega leta dobil 16 zobkov.

Aprila 23 se je ponovno začelo, nočni jok, prebujanje in zopet smo mislili, da izrascajo, tokrat zadnje-petice. Stanje se je vleklo 2 meseca in ker po tem času petic nisem opazila sem začela izkazovati dodatno skrb. Pojavila se je nekajkrat tudi vrocina. Potem pa dva dni slabe volje, deček ni nic jedel in pil, nakar pediatrinja brez urina in krvi postavi diagnozo vnetje ušesa. Bilo mi je čudno, ker ni kazal nobenih znakov prehlada  zamasenega noska (bila pa sva opozorjeni, da naj ga redno cistiva).  Približno pet dni po prejemu Hiconcila se je stanje izboljševalo, nato pa spet jok ponoči. Zdravnica kljub mojemu prigovarjanju ni naredila kontrolnega pregleda. Po treh dneh smo videli, da so se pojavili izpuščaji rnu (tudi v vrtcu so bili otroci okuzeni). Spet sem verjela, da je bila vsa slaba volja od slednjega. Nakar se po enem tednu pojavi vrocina, visoka nekoliko pod 39 stopinj. Nadomestna pediatrinja ugotovi vnetje ledvic in pristali smo v bolnišnici (povisani levkociti, crp, nitriti v urinu…).

4 dni je prejemal garamycin v žilo, sedaj je odpuščen s septrin pediatrico domov, skupno zdravljenje naj bi bilo 10 dni.

Moje vprasanje:

-skrbi ne, da so bile vse te težave z zobmi že prej povezane z vnetji secil. Naredili smo ultrazvok trebuha, ki ni pokazal sprememb. Ali mislite, da je ta preiskava toliko točna, da bi videli morebitne spremembe zaradi nezdravljenih vnetij secil?

Kakšno preiskavo bi lahko še naredili, da bi ugotovili, če ni prišlo že do kakšnih sprememb (lahko tudi samoplačniško). Vse skupaj me sedaj res skrbi, ker se kljub mojemu prigovarjanju, da ima otrok težave skoraj nikoli ni oddal vzorec urina. Šele sedaj ko berem vas forum vidim, da je to lahko zelo resno. Naj omenim, da vedno poročam pleničko, nikoli nisem vohala smrtnega urina, krvi ni bilo prisotne, se pa še dojiva.

Prosim vas za vsako pomoč. Res sem zaskrbljena. Hvala vnaprej.

Špice nepojasnjene vročine so vedno sumljive in je potrebno preveriti urin. Znano je, da je izraščanje zobkov najpogostejši  vzrok spregledanih vnetij sečilo:=( Ker ztmotno mislimo, da ima otrok vročino zaradi zobkov.

V akutni fazi (torej med in nekaj časa po vnetju) se ne opravlja preiskav za preverjanje prirojenih motenj sečil. Običajno se otroka po ozdravljenju vnetja naroči k nefroilogu za otroke, ki določi obseg preiskav za iskanje prirojenih motenj oz. morebitnih sprememb po vnetjih.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

 

Hvala za odgovor.

Ali bi se lahko vnetja ledvic kazala samo prek vrocine, ki bi v enem, dveh dneh izginila in se po tednu ali dveh spet pojavila? Vrocina prej ni bila tako visoka kot sedaj v bolnišnici, kjer je imel tudi mrzlico? V bolnici so mi zatrjevali, da se vnetje ledvic vedno pojavi v taki hujši obliki, z visoko vročino, mrzlico in da bi v takem primeru vedno iskali pediatra….

Sva se pa vedno zelo veliko dojila in razmišljam Ali je mogoče to preprečevalo vecji izbruh vnetja?

 

Res sem vam hvaležna…

Kot sem napisala, gre za nepojasnjene vročine (lahko tudi tako, kot ste napisali), brez drugih znakov. Djenje ne preprečuje bakterijske okužbe.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

navezala bi se na vprašanje predhodnic glede okužbe sečil.

Pri skoraj enoletni hčerki sem večkrat opazila smrdečo nožnico. Urin ni nikoli smrdel, le nožnica ima občasno izrazito smrdeč vonj (pogosto urinira v čebriček, vonjali smo tako urin kot pleničko). Izcedka nismo nikoli opazili. Pojavlja se v različnih obdobjih že nekaj mesecev, pri testiranju urina v dveh časovnih obdobjih (cca 3 meseci, cca 6 mesecev) je bilo vse ok, 5.12. (cca 11 mesecev) pa smo opravili bris nožnice.

Pediatrinja nas je danes obvestila, da so v brisu prisotne bakterije Eneterobacter cloacae (+++) ter E. coli (+++). Vprašala je, če urin še vedno smrdi. Po pritrdilnem odgovoru je predlagala terapijo s Primotrenom. Svetovala je tudi hkratno jemanje probiotika, je vseeno katerega izberem ali je kak še posebaj primeren v takih situacijah?

Pred kratkim je prebolela okužbo zgornjih dihal. Sem pa tudi opazila dvakrat ponoči blago vročino, ki je do jutra že izzvenela. Priposovala sem jo zobkom, sedaj ko prebiram vaš forum, pa se bojim, da je bilo povezano s sečili in da sem kaj spregledala. Spi že od cca 3,5 mesecev naprej precej slabo, je bilo pa nekaj obdobji, ko je bilo spanje občutno slabše (spet smo pripisovali zobkom).

Ali lahko sama delujem bolje, da se podobne okužbe ne bi ponovile? Občutek imam, da higieno vestno izvajam, kaka praviloma vedno v čebriček, umivamo od zgoraj navzdol itd.

Po končani antibiotični terapiji je smiselno bris nožnice in urinokulturo ponoviti?

Hvala že vnaprej za pomoč!

 

Če se težave ponavljajo, je smiselno tudi ponoviti bris nožnice (ne samo zunanjega spolovila) in ob najdbi bakterij, ki so prvenstveno v črevesju pomisliti, kako pridejo  v nožnico. Mogoče posvet z ginekologtom, ki se ukvarja z otroki.

Sicer pregled urina, če je prisoten spremenjen vonj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Antibiotično terapijo smo izvedli, dodajamo tudi probiotik. Na žalost sem enkrat še zmeraj opazila neprijeten vonj.

Urin smo pred doziranjem antibiotika ponovno preverili in je bil “normalen”.

Bom prosila prihodnji teden za ponoven bris, ko imamo ravno sistematiko ob enem letu.
Če lahko še karkoli sama preventivno ukrenem, bom vesela nasveta.

Vse lepo v 2024!

Pozdravljeni,

nasa eno leto stara puncka je ravnokar prebolela uroinfekt. Berem, da je v takem primeru praksa, da se otroka napoti k nefrologu in tudi zascitna terapija z antibiotikom. Mi nismo dobili nic od tega. Priporocate pregled pri nefrologu?
Hvala,

Maja

Algoritem obravnave otroka z uroinfektom predvideva obravnavo pri nnefrologu, če gre za vnetje zgornjih sečil, predvsem pri ponovitvi. Pediater odloči ali bho napotil takoj ali bo poačakl naslednji uroinfekt.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani!

Tudi jaz bi imela vprašanje glede uroinfekta. Skoraj 4-letni sin je pred 2 mesecema prvič dobil vnetje mehurja (brez vročine ali prizadetosti, le bolečina pri koncu lulanja). Diagnoza: cistitis. Za ozadje: tisti dan smo bili doma in se spomnim, da mi je bilo čudno, da je šel prvič lulat šele enkrat popoldan. Tudi drugače ga je potrebno vsakodnevno spodbujati za pitje, opažam pa tudi, da (predvsem med igro) zadržuje urin in gre na wc, ko je že res nuja.

Sedaj pa se je ponovilo, vse enako, cistitis, 3 dni pred pojavom znakov smo se vrnili z morja, kjer se je kopal v morju in bazenih, če je morda to relevanten podatek.

Malo me skrbi zakaj zdaj kar naenkrat te težave, je vzrok morda lahko premalo pitje tekočin in pravzaprav ostalo, kar sem naštela? Ali je pri vnetju spodnjih sečil tudi potreben ali smiselen pregled pri nefrologu (UZ …)?

Lepo se vam zahvaljujem za vse odgovore.

New Report

Close