Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija vpliv sonca in svežega zraka na otroka

vpliv sonca in svežega zraka na otroka

Mogoče malo čudna tema, a bi rabila mnenje strokovnjaka.

V našem kraju se junija delno odpira vrtec, ki bo v prostorih stare pošte in sicer v prvem nadstropju. Gre za 4 oddelke prve starostne skupine (1-3 leta). Se pravi gre za ureditev prostorov vrtca v stavbi, ki ni bila grajena namensko za vrtec. Septembra bodo dela v stavbi v celoti zaključena. V tem času (med junijem in septembrom) bo vrtec na pol gradbišče, saj bodo delavci opravljali še zadnja dela v spodnjem nadstropju stavbe. Občina je baje poskusila vse, da bi v bližini uredili tudi primerno igrišče, a lastniki zamljišč temu nasprotujejo. Zdaj naj bi ta vrtec zaživel brez igrišče, saj se sklicujejo na 58. člen Pravilnika o vrtcih, ki pravi, da če stavba, v kateri bodo potekali programi vrtca nima lastnega igrišča, mora biti v bližini površin, ki omogočajo otrokom bivanje na prostem, do njih pa vodijo varne poti. In res je vrtec skoraj na polju, obdan s samimi travniki, kjer pa občina ne sme postaviti igral. Ti travniki so namenjeni košnji in niso primerni za igro otrok, saj je trava večino leta nepokošena.
Vodstvo vrtca nam ne more obljubiti, da bodo otroci sploh lahko hodili na sprehode oz bili na svežem zraku, saj bodo ti 4 jaslični oddelki v prvem nadstropju in je fizično neizvedljivo, da 2 vzgojiteljici preneseta 14 otrok varno po stopnišču, mimo gradbišča, na ta travnik.
Mene to dejstvo zelo moti, saj mislim, da si otroci takih pogojev bivanja ne zaslužijo. Osebno dam veliko na gibanje na svežen zraku in soncu (vsaj v tem spomladnem času, ko sonce še ni tako močno).

Prosim vas za vaše mnenje in sicer kaj otroku da gibanje na soncu in svežen zraku, zakaj je to dobro za organizem in kakšne so lahko posledice, če so otroci skozi v zaprtih prostorih.

Če veste na koga bi se lahko še obrnila, da bi preveril ustreznost te gradnje oz skladnost z vsemi pravilniki o gradnji vrtca, vas prosim še za to pomoč.

V tej situaciji je potrebno delovati pazljivo, kajti v željil, da bo zadoščeno vsem predpisom se lahko zgodi, da vrtec ne bo dobil obratovalnega dovoljenja, s čimer bo na cesti toliko otrok, da bo probelm še večji.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Seveda bomo ravnali pazljivo, saj bo posledično tudi moj otrok na cesti.
V primeru, da bodo otroci skoz notri bomo itak skoz na bolniški.
Prosim vas, da mi odgovorite na moja vprašanja glede vpliva sonca in zraka na otroka, da vsaj vem ali pretiravam ali ne.

Na to ni kaj odgovarjati, saj so to splošno znana dejstva.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ojoj, ne pretiravanjte. Boste pa popoldan več na zraku. Kaj če bi pa sedaj bila zima? Pa naj imajo cel dan odprta okna.

Me zanima kako bi reagirali, če bi šlo za vašega otroka.
Popoldan nam žal ostane bolj malo časa, saj smo doma šele ob 17h, dok kaj pojesta, je ura en dva tri 19h, ko gresta spat.
Kot drugo bo ta vrtec trajno brez igrišča, ne samo do jeseni ali letos. Zame je vrtec brez igrišča kot nič. Tudi če odmislim, da sta moji dve not.

Razmislite o tem, da lahko oškodujete druge starše, ki morda nimajo kam z otroki. Pa pretehtajte vse dobre in to slabo stran, če res pretehta vse dobro.
Se strinjam, da mora vrtec imeti vse, kar mora imeti. Vendar se moramo včasih pač prilagoditi povečanim potrebam in urediti, da imajo otroci vsaj varstvo, o igrišču in ostalem pa razmišljati potem, ko se postavi vsaj osnova. Ponavadi so zadeve pač večplastne in ne moremo zahtevati nemogočega v vsakem trenutku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Naj se jaz pristavim piskrcek…

Pri nas ni dovolj prostora za vse otroke. Tako smo lani “izviseli” brez vrtca, zaradi speta okoliscin pa tudi brez privatnega varstva.
Imeli smo sreco, da smo se lahko s starimi starsi dogovorili za varstvo, dokler ne dobimo vrtca.
V obcini so ga zeleli urediti najprej na eni lokaciji, kjer pa ni bilo dovolj dnevne svetlobe in potem se na drugi, kjer je bil objekt v nadstropjih in ni bilo dvigala.
Cudi me, da bo vas vrtec dobil dovoljenje za obratovanje, ker pri nas ce ni bilo vsem pravilom zadosceno, menda ni pogojev, da bi dobili dovoljenje.

Zoprna zadeva, ceprav je po drugi strani cudno, da trgovski centri zrastejo iz nic na ogromni povrsini, enega bogega vrtca pa ne morejo in ne morejo postaviti. Pri nas pravijo, da je trgovski center financiran od drugod. Ne vem pa zakaj obcina ne da v svoj pravilnik, da ne dobis gradbenega dovoljenja, ce ne prispevas za obcinsko infrastrukturo, kamor sodi tudi vrtec. V nasi obcini oglasujejo nova stanovanja in vrtec cisto blizu…a res? Koliko casa pa cakas na prosto mesto?

Razumem tvojo dilemo; ne znam ti odgovoriti, ker je tudi meni pomembno, da je moj otrok cimvec zunaj (tudi pozimi). Mi je pa pomembno tudi, da ima varstvo. Kaj torej izbrati, ce si potisnjen v kot?

Živ!

Da še jaz mal pokomentiram, mogoče ti bo potem lažje.
1.Moja pupa ( zdaj 2 leti) hodi v tak vrtec že eno leto (stara meščanska hiša iz leta dva pa tri), kjer so jasli (2 skupinice ) v 1.nadstropju. Tudi mene je zelo zanimalo kako za boga milega jih bodo vzgojiteljice spravile na igrišče, ki je zadaj za hišo po tolikih stopnicah.Naj povem, BREZ PROBLEMA:-) Nisem mogla verjet, ampak prav lepo so se zorganizirale in tiste, ki še niso hodil nesle dol, ostali pa strumno kot vojački ob ograjici sami korakajo gor in dol (pa še zabavno jim je). Naša se je v enem tednu naučila hodit samostojno po njih (imajo seveda ograjo in tako posebno vrv, da se otroci lahko sami držijo). Tako da ne kompliciraj, to je še najmanj, naš vrtec je bil večkrat pohvaljen prav zaradi tega kao “logističnega” problema.:-))
2.Nobena zgradba ne stoji v zraku, tako da ziher bo vrtcu pripadalo kakšno funkcionalno zemljišče, kjer bodo lahko otroci malo zunaj.
3.Obstaja svet staršev in ko bo sestanek lahko najdete kako rešitev, povabite še predstavnika četrtne skupnosti in mogoče kakega občinskega funkcionarja in ziher se bo našla kaka pametna rešitev ali ideja.

PS: Vse se da če se hoče, samo brez panike:-) Pa srečno.
LP,Barbara

New Report

Close