Najdi forum

Spoštovani gospod doktor!

Že nekaj časa iščem po knjižnicah in internetu, da bi zvedel kaj o sledečem problemu. Zanima me ali obstaja možnost pojava raka na dojki pri moškem. Pri sebi sem namreč opazil nenormalno povečano levi del prsnega koša oziroma dojko. Ko sem si pretipal, sem začutil za palec veliko tvorbo, ki me je na dotik zaskelela. Tvorba se premika in se jo da oprijeti. Rast sem opazil pred približno pol leta, a nisem bil na to preveč pozoren. Ne vem, ali je to samo posledica hormonov ali česa drugega, vseeno pa me malo skrbi saj sem star šele osemnajst let. K zdravniku nisem hodil nikoli, razen s šolo, in le občasno prebolevam kakšne splošne nalezljive bolezni – gripa. Že v naprej se vam zahvaljujem in vam želim še obilo uspeha in blagoslova v borbi za življenje.
Andrej

Spoštovani!

Pri mladih fantih je pogost pojav z imenom ginekomastija. Pod vplivom hormonov se pojavi minimalno povečanje ene ali obeh dojk zaradi pojava nekaj žleznega tkiva. Pri tem so prsi lahko nekoliko boleče. Če te tak pojav moti, oziroma je opazno precejšnje nesorazmerje med levo in desno »dojko«, potem se obrni na svojega zdravnika, da te pošlje k plastičnemu kirurgu, ki ti bo dojke odstranil.

Tudi pri moškem je možen rak dojke (1% raka dojke najdemo pri moškem), ki pa se praviloma pojavi okoli 50. leta. Pri tem ni nujno, da ima moški ginekomastijo – povečane prsi – dojke.

Ker je nemogoče popolnoma zanesljivo zgolj po starosti in opisu razločevati med obema pojavoma, bi ti vseeno svetoval obisk pri zdravniku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close