Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija povisan holesterol in kontracepcijske tabletke

povisan holesterol in kontracepcijske tabletke

Pozdravljeni!

Zanima me kako je z jemanjem kontracepcijskih tablet, z nizko vsebnostjo hormonov, ce imam povisan holesterol (skupni 9, Ldl 5,2, Hdl 1,3)?? Ali tabletk v tem primeru sploh ne bi smela jemati?? Za koliko se ob tej kombinaciji poveca tveganje za arterijsko trombozo?? Ali mogoce ze obstaja kaksna moznost, da je strdek ze nastal, glede na to, da jemlem tabletke 6 let (logset 5,5 leta, yasminell 6 mesecev), za povisan holesterol pa vem 2 leti in se je v tem casu se povisal, ampak na racun visje vrednosti hdl??
Druge dejavnike tveganja sem opustila (kajenje!!, alkohol pa pijem zelo redko), gibam se vsak dan vsaj 40min, moja teza pa je normalna (58kg, 169cm). V svoji prehrani uzivam zelo malo zivalskih mascob (meso zauzijem 1x na teden in ne jem svinjine, mlek in mlecne izdelke uzivam 2x na mesec), edino morda zauzijem prevec sladkorja, ker sem zelo sladkosneda.

Ze vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!

Načelno ni zadržkov, da jemljete kontracepcijske tabletke ob visoki hiperholesterolemiji. Pomislek bi prišel v poštev v primeru zanemarjenja priporočil za zdrav slog življenja. Vsekakor vam priporočam, da omejite uživanje sladkorja in sladic. Dodaten pomislek bi prišel v poštev, če bi izvedeli, da so zboleli za trombozo ožji sorodniki.

Boris Cibic

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Stara sem 27 let in imam problem s holesterolom. Prvo rahlo povišanje so odkrili januarja 2008, ko sem bila na zd. pregledu za službo. Takrat je bila vrednost skupnega holesterola 6,5. Naj omenim, da sem od decembra 2003 pa do aprila 2008 jemala konracepcijske tablete Logest. Z aprilom pa sem jih prenehala. Ko sem vrednost holesterola preverila marca letos je bila vrednost že veliko večja in sicer 7,8. Ker po lanskem prenehanju KT nisem dobila menstruacije, mi je ginekolog letos februarja spet predpisal KT Diane, tako da sedaj spet jemljem KT (diagnoza PCO).
Prejšnji teden mi je osebna zdravnica spet preverila holesterol in zadnji izvidi so:
– skupni H = 9,8
– HDL = 2,5
– LDL = 6,6
Sedaj pa sem dobila napotnico za antilipidno ambulanto na Polikliniki, kamor se moram naročiti. Nad svojo vrednostjo sem zelo začudena, ker poskušam živeti čim bolj zdravo, zdrava prehrana, brez maščob, (mogoče malo preveč sladkarij), veliko gibanja (tek, kolesarjenje – 3x tedensko). Velika sem 172 cm, tehtam pa 60 kg.
Zanima me kakšen vpliv na holesterol imajo KT, ki jih jemljem, ali so mogoče one razlog za tako povečanje v tako kratkem času. Ali naj takoj preneham z jemanjem KT? Resnično ne vem kje bi bil lahko še razlog za tako vrednost.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da vas je izbrana zdravnica napotila na pregled v antilipidno ambulanto na Polikliniki v Ljubljani zato ker meni, da so visoke vrednosti holesterola dedno pogojene. Priporočam vam, da se čimprej naročite na pregled. Do tedaj še nadaljujte z zdravim načinom življenja. Na pregled pojdite z vsemi dosedanjimi izvidi. Glede KT tablet bi priporočil, da jih opustite do pregleda v lipidni ambulanti, zato da boste šli na pregled, ko boste imeli višino holesterola v krvi neodvisno od morebitnega vpliva teh tablet.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close